Naprej na vsebino

Legendarne pohodniške poti po Evropi

Od skandinavskih fjordov do alpskih vrhov – raziščite vznemirljiva gorovja in čudovite pokrajine na teh epskih pohodniških poteh po Evropi.

Razburljive vzpetine, dih jemajoča pokrajina, zahteven teren – najboljše pohodniške poti ponujajo za vsakogar nekaj. In ni boljših in lepših poti od tistih, ki se prebijajo skozi Evropo in nudijo tako raznovrstne izkušnje, kot si jih lahko le zamislimo. Te pohodniške poti niso enostavne, toda izziv, kako prehoditi te ikonične, dramatične in lepe pohodniške poti, nam je tudi v zabavo.

Preberite tudi:

Pohorje je odlična izbira tako za resne pohodnike kot za družinske izlete.

Kam na izlet v Jugovzhodni regiji?

Pohodniške poti skozi West Highland Way

Kje: Škotska

Dolžina: 155 km

Najpomembnejša pohodniška pot na Škotskem se začne v Milngavieju, približno 30 minut od letališča Glasgow, in vodi skozi visokogorje proti severu do Fort Williama na obali jezera Loch Linnhe, enega najdaljših morskih jezer v državi. West Highland Way sledi vojaškim cestam iz 18. stoletja in starodavnim pešpotem čez nekatere najbolj spektakularne pokrajine na Škotskem – pastirski Loch Lomond, čudovita močvirja Rannoch Moor in Hudičevo stopnišče skozi skalnati greben, znan kot Aonach Eagach, ki se konča blizu vznožja najvišje gore na Britanskem otočju, 4409-metrskega Ben Nevisa.

Škotske pohodniške poti skozi spektakularne pokrajine.
Škotske pohodniške poti skozi spektakularne pokrajine.
Vir slike: James Lygate, Pexels

Slovenska planinska pot

Kje: Slovenija

Dolžina: 615 km

Od leta 1953 Slovenska planinska pot povezuje slovenske pokrajine, hribovja in gorovja: Pohorje, Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke, vključno s Triglavom – najvišjim vrhom države. Z začetkom v mestu Maribor te dolge pohodniške poti sledijo gorskim grebenom, vrhovom in dolinam, ki vodijo pohodnike po Panonski nižini, planotah in gričih in na koncu skozi čudovite  vinograde, preden se končajo v obalnem Ankaranu. Ob urejeni poti je 49 koč. Slovenska planinska pot povezuje pet mest med 23 vrhovi.

Tour du Mont Blanc

Kje: Francija

Dolžina: 180 km

Mont Blanc, najvišja gora v Evropski uniji, že dolgo privlači pustolovce, ne samo na vrh, ampak tudi v čudovite okoliške doline, ki segajo v Francijo, Švico in Italijo. Pohodniške poti Tour du Mont Blanc prečkajo vse tri države na poti. Pot se običajno začne in konča v Chamonixu v Franciji in poteka skozi več slikovitih alpskih vasic, vključno z italijanskim Courmayeurjem.

Kampiranje ni potrebno – na poti lahko bivate v udobnih nastanitvah, vse od vrhunskih letovišč do hostlov s skupnimi spalnicami. Standardne pohodniške poti imajo veliko različic, odvisno od vaše kondicije in tega, kaj si želite ogledati.

Camino de Santiago

Kje: Španija

Dolžina: 760 km

Prvotno starodavna rimska trgovska pot, kasneje pa krščanska romarska pot Camino de Santiago je najbolj znana španska pohodniška pot. Izhodišč je več, vse poti pa se končajo v Santiagu de Compostela, mestu s katedralo v severni Španiji, za katero se domneva, da vsebuje ostanke svetega Jakoba.

Najbolj slikovita pot, poimenovana Francoska pot, se začne v Franciji, v mestu Saint Jean Pied de Port, ki se nahaja pet kilometrov od španske meje in prečka mogočne Pireneje in gričevnato galicijsko podeželje. Ker je ob poti v vaseh veliko nastanitvenih možnosti in veliko restavracij, pohodnikom ni treba nositi v nahrbtniku več hrane in potrebščin kot za en dan.

Kungsleden – neverjetne pohodniške poti na severu Švedske

Kje: Švedska

Dolžina: 440 km

Kungsleden (Kraljeva pot) vodi čez eno največjih območij divjine v Evropi. Kungsleden, ki ga poleti uporabljajo pohodniki, pozimi pa smučarski tekači, ponuja doživetje sanjsko lepih arktičnih ledenikov, tundr in brezovih gozdov ter osupljivo goro Kebnekaise. Ta dolga pohodniška pot je razdeljenja na pet odsekov, tako da je primerna tudi za tiste, ki si za obisk poti ne morejo vzeti veliko časa.

Bernske pohodniške poti

Kje: Švica

Mreža na videz neskončnih poti na območju Bernskega gorovja v Švici je ena najbolj cenjenih v Evropi. Pohodniške poti prečkajo živahno zeleno vznožje švicarskih Alp in obkrožajo mogočne vrhove Eiger, Mönch in Jungfrau. Ob poti boste lahko opazovali slapove, gore, izklesane od ledenikov, cvetoče travnike in ​najbolj srečne krave na svetu. Pohodniki se odpravijo iz ene od idiličnih alpskih vasic v regiji, kot sta Mürren in Grindelwald, in opravijo vrsto enodnevnih pohodov ali se odpravijo na večdnevne pohode.

Alta Via 1 – pohodniške poti v Dolomitih

Kje: Italija

Dolžina: 150 km

Alta Via 1, ki poteka po dramatičnem pogorju Dolomitov, je prava turneja po severovzhodni Italiji z najlepšimi naravnimi danostmi. Pohodniške poti vodijo pohodnike od visokogorskih bojišč prve svetovne vojne do visokih apnenčastih skal, mimo nedotaknjenih alpskih jezer, prostranih travnikov in skalnatih vrhov.

Dolomiti morda niso najvišje ali najbolj znane gore v Evropi, vendar jih po svoji edinstveni geologiji in fotogeničnih skalnih formacijah štejejo za najbolj karizmatične, celotno območje pa spada v Unescovo svetovno dediščino. Pohodniške poti Alta Via 1 z razpršenimi kočami, ki zagotavljajo domače jedi in čiste postelje, so sanje vsakega pohodnika.

Ekstremne pohodniške poti Islandije – Laugavegur

Kje: Islandija

Dolžina: 55 km

Obsežni ledeniki, aktivni vulkani, smaragdno zelene doline in barvite gore so čar pohodniške poti Laugavegur. Pravzaprav se zdi, da se raznolika pokrajina drastično spreminja vsakih nekaj kilometrov, kar je del pravljične privlačnosti oddaljenega otoka. Na poti olajša kampiranje šest koč in te prav tako poskrbijo, da vam ni treba nositi v nahrbtnikih drugega kot le najnujnejše stvari.

Neverjetne pohodniške poti Islandije.
Neverjetne pohodniške poti Islandije.
Vir slike: Simon Migaj, Pexels

Pohodniške poti po GR20

Kje: Korzika

Dolžina: 180 km

GR20, ki velja za eno najtežjih evropskih pohodniških poti, prečka strme gore sredozemskega otoka Korzike. Pot je pogosto kamnita. En odsek je tako strm, da so v skalo pritrjene jeklenice, ki pohodnikom pomagajo, da se prebijejo naprej. Plačilo za trud je lep razgled, ki ponuja pogled na turkizna ledeniška jezera in razgibano obalo. Pot je razdeljena na 15 odsekov (zasnovanih za enodnevni pohod), od katerih se vsak začne in konča v veliki koči, ki jo vzdržuje Regionalni naravni park Korzika.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice