Naprej na vsebino

Električni skiro – spregledane prednosti vožnje stoje

Ali ste vedeli, da sedimo v povprečju približno 9,3 ure na dan? Sedimo med gledanjem televizije, pogovori, prehranjevanjem, delom za pisalnimi mizami in pred računalniki. Sedimo več kot kdajkoli v zgodovini, naša telesa pa temu niso prilagojena. Na žalost si lahko s tovrstnim načinom življenja nakopljemo nevarne posledice za naše zdravje zaradi pretiranega poležavanja in sedenja.

Preberite tudi:

Električno kolo – kako deluje in kako vpliva na okolje

Električni skiroji so lahko (smrtno) nevarni

Na srečo se lahko odločite za spremembo in izberete alternativni prevoz, ki lahko izboljša vaše navade – električni skiro. V tem članku preverite spregledane prednosti, ki jih nudi električni skiro.

Električni skiro je hiter in okolju prijazen.
Električni skiro je hiter in okolju prijazen.
Vir slike: Cottonbro, Pexels

Električni skiro vam zagotovi aktivni odmor od sedenja

Kot smo že omenili, je možnih več negativnih posledic za zdravje zaradi poležavanja in sedenja več kot osem ur na dan. Nekatere mišice lahko oslabijo, se skrčijo, izgubijo moč, zmanjša se pretok krvi in kisika v telesu. Za vožnjo izberite raje električni skiro. Z njim kot enim od sredstev za osebni prevoz lahko skrajšate vsakodnevni čas sedenja in se spodbudite k bolj zdravemu načinu življenja.

Električni skiro poveča pretok krvi v spodnjih okončinah

Če med vožnjo stojite, lahko ob pravilni drži spodbudite dober pretok krvi po telesu. Zaradi stanja med vožnjo se učinkoviteje stisnejo žile nog, ki potiskajo kri do srca. in spodbujajo večji pretok kisika skozi vaše telo, ko srce črpa kri in pljuča vdihujejo zrak. Če postane vaš položaj vožnje dolgočasen ali premalo udoben, ga poskusite spremeniti in poiščite svoj najudobnejši položaj, da boste samozavestno in graciozno vozili svoj električni skiro.

Večja poraba kalorij

Da, med vožnjo z električnim skirojem lahko porabite kar nekaj kalorij (približno 220 kcal na 30 minut). To se zgodi, ker uporabljamo mišice nog – sprednje stegenske mišice in tudi zadnje stegenske mišice. Te lahko krepijo tudi naša kolena in sklepe ter s pravilno držo zmanjšajo pritisk na spodnji del hrbta. Vendar ne pozabite zamenjati položajev nog ali telesa med vožnjo, da bo ta udobnejša in varnejša, hkrati pa se boste izognili krčem in poškodbam.

Električni skiro nudi več nadzora

Če med vožnjo z nizko hitrostjo stojite, lahko lažje manevrirate na ozkih mestih, mimo lukenj in robnikov. Vožnja stoje lahko vpliva na vašo hitrost vožnje, lahko pa se počutite bolj samozavestni v ovinkih pri nizkih hitrostih, saj način postavitve in razporeditve telesa omogoča večjo stabilnost in eleganco. Ne nazadnje imate med  vožnjo stoje z električnim skirojem boljši razgled in pregled nad avtomobili, pešci in prometom, tako da ste lahko bolj pozorni in odločni pri svojih gibih, s katerimi se lahko izognete poškodbam ali nesrečam.

Druga vozila vas lahko hitreje opazijo

Poleg odličnega pregleda nad prometom in morebitnimi prihajajočimi ovirami vam lahko električni skiro oziroma stanje med vožnjo pomaga, da vas druga vozila hitreje opazijo, saj lahko drugi jasno vidijo, kaj je spredaj ali zraven njih in kaj je veliko višje od njih. Če pa se vozite v nizkem položaju, vas številna vozila morda ne bodo takoj opazila.

Električni skiro pomaga pri premagovanju slabih cestnih razmer

Vsi vemo, da ima večina naših cest v mestu luknje, nerodne grbine in neenakomerne robnike. Pri takšnih razmerah na cesti vas lahko stanje med vožnjo z električnim skirojem bolje pripravi na absorpcijo šoka in tako ohranite večjo stabilnost. In če je cesta preveč neravna ali luknjasta, lahko enostavno upočasnite in samozavestno stopite z električnega skiroja.

Prenosljivost

Električni skiro je morda najlažje prenosljivi način osebnega prevoza. Mnogi ljudje si želijo drugačne oblike prevoza, vendar se jim zdijo preveč okorne ali preveč tehnične, da bi bile praktične. Motorno kolo je dobra izbira, vendar za vožnjo potrebujete dovoljenje in zavarovanje. Običajno kolo je odlično, vendar ga boste morali pogosto pustiti priklenjenega zunaj in tvegati, da ga ukradejo, pa tudi preveliko je, da bi ga lahko šteli za resnično prenosno.

Električni skiro je lahek in zložljiv, kar omogoča enostavno shranjevanje in prenosljivost. Električni skiro lahko preprosto vlečete za sabo, podobno kot majhen kovček, kar pomeni, da ga lahko vzamete tako rekoč kamorkoli. Ko ga potrebujete, vaš električni skiro preprosto razprete in ste na poti.

Električni skiro je enostaven za uporabo.
Električni skiro je enostaven za uporabo.
Vir slike: Moovi escooter, Pixabay

Električni skiro je okolju prijazen

Ne moremo napisati članka o prednostih električnega skiroja, ne da bi omenili okolje. Geopolitična zgodba našega časa, ki določa to obdobje, so podnebne spremembe. Naše skupno iskanje okolju prijaznejših načinov prevoza in zmanjšanje izpustov je prineslo določen napredek, električni skiro pa je bil doslej eden izmed vodilnih. Porabi le majhno količino električne energije in ne oddaja nobenih emisij, kar je zelo pozitivno za kakovost zraka v naših mestih in za pljuča prebivalcev. Je zanesljiv, cenovno ugoden in okolju prijazen način potovanja in električnega skiroja po teh prednostih ne prekaša nobeno prevozno sredstvo.

Onesnaževanje s hrupom

Potovanje po mestu in tišina nikoli ne gresta z roko v roki. Skoraj vsak način potovanja naokrog povzroča precejšnje onesnaženje s hrupom – avtomobili, motorji, avtobusi, vlaki – vsi so neverjetno glasni. Tudi hoja je lahko hrupna, če imate čevlje s trdimi podplati! Stopite na električni skiro – tih način prevoza, ki vas najhitreje in najtišje pripelje od točke A do točke B.

Poleg običajnih prednosti električnih skirojev v smislu prihranka denarja in učinkovitega potovanja z enega kraja na drugega je to tudi odličen način za promocijo ali izboljšanje zdravega načina življenja. Ko se enkrat odločite za električni skiro, smo prepričani, da boste navdušeni in se boste vsak dan vozili z njim s širokim nasmehom na obrazu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice