Naprej na vsebino

Kaj morate vedeti preden se odpravite na kampiranje s psom

Če ste kot večina lastnikov psov, verjetno želite s seboj povsod, tudi na kampiranje, vzeti svojega štirinožnega prijatelja. Druženje s psom je lahko izjemno koristno za oba. S krepitvijo vezi spodbujate psa, da vam bolj zaupa, in ga uvajate v dejavnosti, ki bodo ohranjale njegovo zdravje in duševno spodbudo. Vaš pes pa vam lahko pomaga, da ostanete bolj aktivni in razvijate svoje socialne veščine. Poleg tega je lahko kampiranje s psom zelo zabavno.

Preberite tudi:

Pozor, prihajajo klopi

Pozor, vročina! Vaši kosmati prijatelji so še posebej ogroženi

Kako se pripraviti na kampiranje s psom?

Pes se bo med izletom srečal z različnimi okolji in situacijami, zato je ključnega pomena, da si vzamete čas, da se pripravite na vse možne okoliščine, da bo lahko pes na varnem in udobnem potoval.

Čeprav ni vsak kamp prijazen do hišnih ljubljenčkov, obstaja veliko krajev, ki sprejemajo dobro vzgojene pse. Za informacije o njihovi politiki in pravilih za hišne ljubljenčke se vedno obrnite na posamezne kampe.

Kampiranje s psom je lahko zelo zabavno.
Kampiranje s psom je lahko zelo zabavno.
Vir slike: Rodnae Productions, Pexels

Preden se odpravite na kampiranje s psom, se dogovorite za pregled pri veterinarju. Psu zagotovite ustrezno zaščitno pred bolhami in klopi. Kampiranje je odličen kraj za zabavo s psom, vendar se zavedajte, da so bolhe in klopi pogosti. Prav tako poskrbite, da bo pes cepljen. Mikročipiranje psa ni obvezno za kampiranje, vendar je priporočljivo. Mikročip vam lahko pomaga, da če se pes med kampiranjem izgubi, da ga hitro in enostavno najdete.

Poleg običajne opreme za kampiranje, hišnim ljubljenčkom prijazno kampiranje pomeni, da s seboj prinesete vse, kar potrebuje pes, da se lahko varno in nepozabno druži z vami. Med osnovne stvari za kampiranje psov spadajo pasja hrana in skleda, posoda za vodo, pasji priboljški, zdravila na recept – če jih pes potrebuje, dodatne brisače, pasja prva pomoč, igrače, ki so varne za uporabo na prostem, vrečke za pasje kakce, aktualna fotografijo psa ter oznako ID, ki jo je mogoče pritrditi na pasjo ovratnico.

Ne pozabite tudi na pasjo krtačo, posteljico, povodec, ki je varen za kopanje, pasjo dežno jakno ter zaščitno sredstvo za tačke. Slednja oprema za kampiranje s psom ni prav nujna, vendar priporočljiva. Če želite imeti vse organizirano, razmislite o uporabi ločene torbe za stvari psa.

Preden se odpravite na kampiranje s psom naredite načrt

Čeprav se lahko spontano kampiranje s kosmatim najboljšim prijateljem sliši kot zanimiva dogodivščina, je načrtovanje vnaprej najboljši način, da tako sebi kot psu zagotovite varno in prijetno izkušnjo kampiranja. Načrtovanje vnaprej pomeni, da kontaktirate kamp in se pozanimate o njihovi politiki in pravilih za hišne ljubljenčke. Psa prav tako peljite k veterinarju na pregled. Kamp rezervirajte dovolj zgodaj, zlasti v času sezone.

Načrtujte potovalne poti, ki vključuje dovolj priložnosti, kjer lahko gre pes na stranišče. Po potrebi pripravite svojega psa na interakcijo z drugimi, vključno z usposabljanjem za poslušnost.

Nikoli ne puščajte psa brez nadzora

Nikoli ne puščajte psa brez nadzora med kampiranjem ali potovanjem. Pa naj gre za avto, kamp, pasje parke ali različne aktivnostmi. Upoštevajte, da se kljub temu, da se vaš pes zna dobro obnaša do drugih, se lahko drugi psi ali ljudje obnašajo nepričakovano in nehote povzročijo zmedo, ki lahko vodi tudi v katastrofo. Če želite, da je pes na varnem in ima pozitivne izkušnje, ga nenehno spremljajte med igranjem na kateremkoli območju za hišne ljubljenčke ali v pasjem parku.

Nadgradite svojo opremo za kampiranje

Eden najbolj koristnih nasvetov za kampiranje s psom je nadgradnja trenutne opreme. Za potovanje so primerni standardni povodec in pasovi, a z nekaj nadgradnjami lahko psu pomagate, da se še bolj zabava. Na primer, obstajajo pasji povodci, posebej namenjeni plavanju. Imajo sponke proti rjavenju in ostanejo na gladini vode, tako da jih je lažje zagrabiti. Odsevni pasovi vam in drugim olajšajo, da vidite psa v temi.

Bodite pozorni na alergije

Psi lahko prav tako kot ljudje čutijo simptome alergenov na prostem. Če pes kiha, se praska, sopi ali ima opazno vnetje ušes, je morda eden tistih, ki ima težave s sezonskimi alergijami. Pogovorite se z veterinarjem o možnostih zdravljenja in se potrudite, da omejite izpostavljenost psa zunanjim dejavnikom v času peloda.

Na kampiranje prinesite veliko igrač

Ne zanašajte se, da narava prinaša dovolj stimulacije za psa. Čeprav jim bo nedvomno všeč priložnost, da se sprehajajo in igrajo zunaj, v naravi, ne pozabite, da se vreme lahko hitro spremeni, ali pa se lahko pes dolgočasi. Načrtujte vnaprej, tako da s seboj vzamete nekaj njegovih najljubših igrač, varnih za uporabo na prostem, vključno z žvečilnimi vrvmi in teniškimi žogicami.

Poskrbite za hidracijo psa

Tudi če ne sodelujete v nobenih visokoenergijskih dejavnostih, bivanje na prostem in na neznanem ozemlju pomeni, da pes potrebuje več vode kot običajno. Koliko vode potrebuje pes, lahko določite glede na njegovo težo, stopnjo aktivnosti in zunanjo temperaturo. Odrasli psi vsak dan potrebujejo približno 30 mililitrov vode na kilogram telesne teže, vendar na prostem pes potrebuje več. Uporabite zložljivo skledo za vodo, da bo pes hidriran na poti, v kampu pa uporabite veliko skledo. Pogosto spremljajte posodo in odstranite umazanijo ali listje, ki se lahko infiltrira. Če želite, da je voda čim dlje hladna, jo postavite v senčen prostor.

Poskrbite za varno kampiranje s psom.
Poskrbite za varno kampiranje s psom.
Vir slike: Jayden Burdick, Pexels

Poskrbite za varnost psa

Kampiranje je lahko koristno tako za vas kot za vašega psa, vendar le, če to počnete varno. Ker preživljate čas na prostem in na neznanem ozemlju, je nujno, da se zavedate nevarnosti, ki jih kampiranje lahko prinese, da boste imeli varne in brezskrbne počitnice.

Psi se tudi lahko na soncu pregrejejo. Temno obarvani psi ali psi z obilico dlake se bodo segreli hitreje kot večina. Borite se proti pregrevanju tako, da v najtoplejšem delu dneva psa držite na hladnem in spremljate njegovo vedenje med sprehodi ali igranjem. Pes naj ima vedno dostop do hladne vode.

Blazinice na tačkah psa so občutljive na temperature in abrazivne materiale – vroč pločnik, sol, hladna in mokra tla, ostre skale, razbito steklo in drugi ostanki. Če želite zaščititi tačke psa, pri veterinarju kupite zaščitno sredstvo za tačke, ali investirajte v par pasjih čevljev. Če pes še nikoli ni uporabil nobene oblike zaščite za tačke ali čevljev, mu dajte dovolj časa, da se temu prilagodi doma, preden greste na kampiranje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice