Naprej na vsebino

Cene nepremičnin neumorno rastejo

Cene stanovanjskih nepremičnin so se lani povečale šesto leto zapored. V letu 2015 so bile višje za 0,1 odstotka, v 2016 za 6,9 odstotka, v 2017 za 9,9 odstotka, v 2018 za 8,3 odstotka in v letu 2019 za 4,8 odstotka, so nedavno spomnili na statističnem uradu.

V primerjavi s tretjim četrtletjem so se v državah z evrom cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za 1,4 odstotka, v uniji pa za 1,3 odstotka.

Preberite tudi:

Nepremičnine v koronski krizi – kaj se dogaja na nepremičninskem trgu?

Glavna naložba v nepremičnine odslej za pasivni dohodek

Zadnji objavljeni Eurostatovi podatki kažejo, da so se stanovanjske nepremičnine v Sloveniji v zadnjem trimesečju v medletni primerjavi podražile za 5,2 odstotka, v primerjavi s predhodnim četrtletjem pa za dva odstotka.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so imeli sicer najvišje letne rasti v Luksemburgu (+ 16,7 odstotka), na Danskem (+ 9,8 odstotka) in v Litvi (+ 9,4 odstotka).

V primerjavi z tretjim četrtletjem 2020 pa so najvišje rasti beležili na Cipru in v Luksemburgu (v obeh + 4,7 odstotka), v Litvi (+ 3,9 odstotka) in v Estoniji (+ 3,8 odstotka). Padce so zabeležili le v Španiji (- 0,8 odstotka) in na Madžarskem (- 0,7 odstotka).

V lanskem zadnjem četrtletju so se v primerjavi z enakim obdobjem predlani najbolj izrazito zvišale cene novih stanovanj.
V lanskem zadnjem četrtletju so se v primerjavi z enakim obdobjem predlani najbolj izrazito zvišale cene novih stanovanj.
Vir slike: Pixabay

Najvišje cene novih stanovanj in hiš

V lanskem zadnjem četrtletju so se v primerjavi z enakim obdobjem predlani najbolj izrazito zvišale cene novih stanovanj, sledile so cene rabljenih družinskih hiš (za 5,3 odstotka), rabljenih stanovanj (za 5,1 odstotka) in novih družinskih hiš (za 4,5 odstotka).

Cene novih stanovanj običajno precej nihajo. V zadnjem četrtletju 2020 so bile za 2,9 odstotka višje kot v tretjem, v tretjem pa za 4,5 odstotka nižje kot v prejšnjem. Kljub tem nihanjem je vidno naraščanje cen novih stanovanj v zadnjih petih letih. V zadnjem četrtletju 2020 so bila ta namreč v povprečju za 26,2 odstotka dražja kot letu 2015.

Cene novih družinskih hiš so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 1,1 odstotka, trend rasti cen pa je viden od leta 2016. Od takrat so se namreč cene novih družinskih hiš zvišale za 35,5 odstotka, so navedli na statističnem uradu.

Višja tudi dena rabljenih nepremičnin

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so se glede na zadnje lansko četrtletje v primerjavi s tretjim četrtletjem v povprečju zvišale za dva odstotka. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 2,4 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 1,1 odstotka.

V primerjalnem obdobju so se cene rabljenih stanovanj najizraziteje zvišale v Ljubljani (za 2,8 odstotka), sledile so cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 2,2 odstotka) in rabljenih stanovanj v Mariboru (za 2,1 odstotka).

V 2020 je znašala skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji 1,2 milijarde evrov, kar je za okrog 13 odstotkov manj od skupne vrednosti vseh prodaj v letu 2019. V Sloveniji je v letu 2020 bilo skupno 11.612 prodaj stanovanjskih nepremičnin.

Število in vrednost prodaj sta bila nižja tudi zaradi epidemije covida-19. Le-ta se je v pomladanskem delu leta 2020 za nekaj časa praktično zaustavila, v jesenskem delu pa upočasnila sklepanje poslov na slovenskem nepremičninskem trgu.

Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je v četrtem četrtletju leta 2020 znašala 330 milijonov evrov.
Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je v četrtem četrtletju leta 2020 znašala 330 milijonov evrov.
Vir slike: Pixabay

Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je v četrtem četrtletju leta 2020 znašala 330 milijonov evrov, kar je za okoli sedem odstotkov manj kot v predhodnem četrtletju. Dolgoletno povprečje kaže, da je število prodaj stanovanjskih nepremičnin, poleg drugega četrtletja, najvišje v četrtem četrtletju leta, a lani ni bilo tako. Skupno število prodanih stanovanjskih nepremičnin je znašalo 3.082, kar je v četrtletni primerjavi za okrog 11 odstotkov manj, v letni a za 15 odstotkov manj.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin je bilo v zadnjem četrtletju leta 2020 izrazito nižje kot v tretjem. Prodanih je bilo namreč 2.950 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 307 milijonov evrov, je poročala STA.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo lani prodanih največ v zadnjem četrtletju, in sicer 132. Skupna vrednost vseh prodaj je znašala okrog 23 milijonov evrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice