Naprej na vsebino

Kako uspešno odpraviti spomladansko utrujenost

Spomladanska utrujenost je zelo pogost pojav. Pomlad prebudi telo iz mirujočega naravnega zimskega življenjskega sloga, da se le-to pripravi na aktivnosti in zahteve nove sezone. Povečano povpraševanje po energiji v daljših pomladnih dneh pa lahko preseže sposobnost telesa, da obvlada to spremembo. V stresu se telo počuti utrujeno. Cena, ki jo telo plača za prilagajanje tej sezonski spremembi, se imenuje spomladanska utrujenost.

Preberite tudi:

Joga – sedem neverjetnih koristi, ki jih je potrdila znanost

Nova pravna praksa: Smrtna utrujenost ministra ima lahko simptome opitosti

Še vedno se ne ve natančno, zakaj se spomladanska utrujenost pojavi. Raziskave kažejo na dva možna vzroka: zunanje spremembe in notranje spremembe. Glede na to, da je telo nagnjeno k temu, da kakršnokoli spremembo, notranjo ali zunanjo, jemlje kot stresor, je sezonska sprememba velika grožnja homeostazi, stabilnosti notranjega okolja v telesu, zato tudi spomladanska utrujenost. Dejstvo, da se dan podaljšuje in je na voljo več sončne svetlobe, višje so temperature in pa tudi vlaga ter ostaja več časa za aktivnost in porabo energije, ne vpliva dobro na telo. Telo želi novo nastalo situacijo najbolje izkoristiti, zato trdo, da bi obnovilo zaspano raven energije in okrepilo oslabljen imunski sistem.

Spomladanska utrujenost je zelo pogosta.
Spomladanska utrujenost je zelo pogosta.
Vir slike: Andrea Piacquadio, Pexels

Simptomi spomladanske utrujenosti

V zimskem času v telesu primanjkujeta hormona serotonin (spodbujevalec sreče) zaradi krajših dnevnih ur in dopamin (motivacijski hormon) zaradi zmanjšane telesne aktivnosti. Poveča se kortizol (stresni hormon) zaradi povečane nevarnosti iz okolja (mraz). Posledično se nekateri počutijo manj motivirani in so utrujeni, še posebej proti koncu zimske sezone.

Spomladanska utrujenost lahko povzroči pomanjkanje vitalnosti. Kar pa je lahko posledica pomanjkanja zaloge vitaminov v telesu. Na primer, ojačevalca primarne energije sta vitamina D in C, ki sta odvisna od razpoložljivosti sončne svetlobe in svežega sadja in zelenjave. Pozimi je vsega naštetega manj. Drugi dejavniki, ki se spomladi pojavijo, vključujejo povečan libido in reproduktivne nagone, še ne povsem prilagojeno presnovo energije in motene vzorce spanja.

Simptomi, ki jih oddaja spomladanska utrujenost, vključujejo izgubo apetita, nenehno utrujenost, težave s pozornostjo in koncentracijo, neosvežujoč spanec in zaspanost, glavobole, spremenjeno senzorično zaznavo, počasne reflekse in odzive na dražljaje, pomanjkanje motivacije, slab imunski sistem, slab spomin, slabše kritično mišljenje, slabši reakcijski čas, nihanje razpoloženja, tesnobo, nizko raven energije, slabo prebavo in nizek krvni tlak.

Ključna strategija, s katero bo spomladanska utrujenost odpravljena, je zmanjšanje stresa in povečanje notranje energije. Na ta način lahko ohranite telesno energijsko ravnovesje, čustveno stabilnost in uravnate spanja.

Kako znižati raven stresa, da bo spomladanska utrujenost minimalna?

Za boj proti stresu, ki ga povzroča spomladanska utrujenost je dobro, da si določite dnevne in tedenske rutine. Strukturirana aktivnost telesu pomaga, da se postopoma prilagaja spremembam. Izogibajte se premikanju svojih meja. Vse nenadne spremembe lahko telo zazna kot stresorje. Torej ne delajte preveč. Pomembo je, da si uredite redno telesno aktivnost in zmanjšate stres, saj boste na ta način pridobili moč, ki jo boste potrebovali za prihajajoče poletne aktivnosti.

Prisluhnite telesu, da se boste lahko nadzorovali pri delu in telesni aktivnosti. Spomladanska utrujenost je lahko naporna, zato si redno privoščite počitke. Namenite več časa za prijetne dejavnosti kot za naporne.

Kako povečati energijo, ki vam jo spomladanska utrujenost jemlje?

Pijte veliko vode. Voda čisti toksine iz sistema in pospešuje metabolizem. Dehidracija lahko povzroči glavobol in utrujenost. Pitna voda je lahko najpreprostejša in najučinkovitejša rešitev za utrujenost.

Pogosto jejte majhne količine hranljive hrane. Poskrbite, da vsaj ena tretjina obrokov vključuje svežo zelenjavo in sadje z vitaminom C. Za vitamin B1, ki je nujno hranilo za živčni in krvožilni sistem, uživajte fižol, oreščke, semena, ribe, svinjino, špinačo, beluše in zrna.

Pojdite ven, na sveži zrak in telovadite. Tudi 15 minutna izpostavljenost kože soncu lahko vaše telo napolni z ustrezno količino vitamina D za en dan. Vadba in vitamin D krepita moč in povečata raven energije. Odločite se za zmerno intenzivno aerobno vadbo, že 30-minutni sprehod ali tek delata čudeže. Tudi trening z uporom uteži je učinkovit pri povečanju ravni energije. Previdno in redno gibanje je dober način, da v samo nekaj minutah okrepite svojo notranjo energijo in umirite um.

Raztegujte si mišice pet do deset minut po vadbi, da telesu pomagate zmanjšati vpliv stranskih produktov vadbe v sistemu in preprečite zakasnjeno mišično bolečino.

Stuširajte se s hladno vodo. Ta ima namreč osvežujoč učinek.

Privoščite si kopel s soljo epsoma ali obiščite savno. Oboje lahko ima zelo sproščujoč učinek.

Spomladanska utrujenost je lahko kriva za nenehno utrujenost.
Spomladanska utrujenost je lahko kriva za nenehno utrujenost.
Vir slike: Ketut Subiyanto, Pexels

Zadremajte in dobro spite. Naj bo vaše spanje udobno in dosledno.

Poskrbite za čustveno stabilnost, z meditacijo in z različnimi vajami za sprostitev. Naj vam spomladanska utrujenost ne predstavlja bremena, ampak jo sprejmite.

Zdravniki pravijo, da je spomladanska utrujenost signal, ki ga telo pošlje, da nas obvesti, da je utrujeno in mu manjka nekaterih pomembnih elementov. Spomladanska utrujenost je tako pogosta, ker ljudem pozimi na splošno primanjkuje vitaminov, mikro in makro elementov – manj je sadja, manj zelenjave in manj sonca. Zaradi tega so utrujeni, šibkejši in raven energije je nižja. Prav tako nenadne spremembe, ki se zgodijo v prvem pomladanskem mesecu, povzročijo, da je telo manj odporno za razne okužbe.

Zdravniki pravijo, da je imunski sistem v spomladnem letnem času najšibkejši zaradi zgoraj omenjenih razlogov. Torej, zdaj veste, kaj se dogaja z vami in kaj lahko storite, da bo spomladanska utrujenost uspešno pregnana.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice