Skip to content

Končno znano vse, kar morate vedeti o samotestiranju otrok

Samotestiranje otrok je v zadnjih 14 dneh dvignilo kar nekaj prahu. Uprli so se starši, ker so se brez informacij morali odločati, ali bodo dovolili samotestiranje otrok. Uprli so se šolniki, ker so prav tako imeli bistveno premalo informacij. Pojavljali so se dvomi, zakaj ravno otroci v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki so vzrok le za pet odstotkov okuženih.

Preberite tudi:

Samotestiranje učencev in dijakov: da ali ne?

Test za samotestiranje otrok bo »plačala« država

Več je bilo vprašanj kot odgovorov. Dobrih 12 dni kasneje je jasno, da je samotestiranje v vzgojno-izobraževalnih enotah, natančneje učencev zadnje triade in dijakov, le začetek. Namreč, raziskave so pokazale, da je pravilno izvedeno samotestiranje ter upoštevanje protokola ob primeru pozitivne okužbe zmanjšalo število okuženih za 50 odstotkov, saj je zajezitev virusa uspešnejša.

Namen, cilj in prednosti samotestiranja

Glavni namen testiranja je identifikacija okuženih in s tem preprečitev širjenja okužbe s SARS-CoV-2 ter hkrati vzpostavitev varnega šolskega okolja za učence, dijake in zaposlene v šolstvu pri šolanju v živo. Na ta način so dijaki in učenci aktivno vključeni v boj proti epidemiji.

Samotestiranje je enostavno, saj učenec ali dijak sam vnese paličico v začetni del nosne votline, zato bris v nosno-žrelnem predelu ni potreben. Dijaki in učenci so po besedah dr. Vindišarja in dr. Pokorna dobili dovoljenje za vrtanje po nosu.

Test je praktičen in rezultat je viden že po 15 minutah, dijak ali učenec pa ga lahko, če se izkaže za neveljavnega, ponovi.

Testiranje bo brezplačno ter se bo izvajalo enkrat na teden, v ponedeljek zjutraj, razen prve izvedbe, ki bo že v petek, 16. aprila. Test naj bi imel 96-% občutljivost, a kot opozarja dr. Vindišar, se pričakuje, da bo nekaj lažno pozitivnih testov, kar ni nič novega. Zato bo vsak pozitiven dijak in učenec opravil še testiranje s standardnim PCR-testom.

Izdelan je protokol in podana so navodila

V začetku meseca še ni bilo dovolj informacij o samotestiranju, zdaj pa je ministrstvo za zdravje izdelalo protokol, izjave o soglasju (starši morajo namreč dati soglasje za otroke, mlajše od 18 let), zagotovilo prek 300.000 testov, obvestilo pristojne ZD, da zagotovijo PCR-teste v roku 24 ur po potrjenem pozitivnem testu samotestiranja, napravilo promocijski film, zagotovilo vnos podatkov v CRPP s posebno kodo in zagotovilo telefonsko številko – 01 478 68 48, ki deluje med 8.30 in 15.30 med ponedeljkom in petkom.

Ministrstvo je pridobilo tudi mnenje medicinske etične skupine, ki je potrdila, da so nameni in cilji samotestiranja usklajeni s strokovnimi in etičnimi načeli javnega zdravstva in epidemiološke stroke.

Naloga uprave za zaščito in reševanje je distribucija testov v sodelovanju z MIZŠ. MIZŠ pa je tisto, ki bo ponovno moralo izvesti povpraševanje pri starših. Po trenutni oceni naj bi se za samotestiranje prvotno odločilo 20 odstotkov stašev oziroma učencev in dijakov. Ta številka pa z novimi informacijami raste.

Šole pa bodo morale teste prevzeti, poskrbeti za ustrezna soglasja ter teste razdeliti učencem, dijakom. V primeru, da bi bil učenec ali dijak pozitiven na samotestiranju, pa ukrepati v skladu z navodili NIJZ, torej učenca ali dijaka odstraniti iz razreda in ga v skladu s protokolom šolskega reda napotiti domov.

Protokol samotestiranja učencev in dijakov

Predpogoj za samotestiranje je, da so učenci ali dijaki zdravi, česar bi se načeloma morali držati tudi drugače, če se že niso prej, pa vsaj zdaj. Torej, učenec ali dijak mora biti brez znakov okužbe dihal ali prebavil.

Prvo testiranje, kot smo že omenili, se bo izvedlo že v petek, 16. aprila 2021, za srednješolce, ki so trenutno v šoli. Kljub temu da bodo naslednji teden doma, pa strokovna skupina na ministrstvu za zdravje meni, da je dobro, da tudi dijaki, ki bi se drugače testirali šele po prvomajskih počitnicah, dobijo izkušnjo s testi.

Naslednji ponedeljek, 19. aprila 2021, se bodo testirali vsi dijaki, ki bodo takrat prisotni v šoli. Samotestiranje za učence pa je predvideno v ponedeljek, 3. maja 2021. V maju naj bi se začeli samotestirati tudi študentje, saj bi potem lahko bil ta test njihova vstopnica v predavalnico.

Dr. Vindišar ne izključuje, da bo samotestiranje tudi pogoj za šolanje v šoli.

Samotestiranje se bo izvedlo v t. i. mehurčkih. Pred hitrim samotestiranjem in po njem pa je nujno očistiti vse površine, ki se jih je in bo učenec ali dijak dotaknil.

Pred uporabo hitrega testa si učenci ali dijaki močno izpihajo nos, umijejo in razkužijo roke. Pri samem izvajanju testa morajo med seboj vzdrževati varnostno razdaljo dveh metrov in nositi zaščitno masko.

Učenec ali dijak s paličico podrgne obe nosnici, a le pri spodnjem delu. Le-to potem pomoči v vnaprej pripravljeno tekočino, to tekočino pa pokaplja po testu. Počaka 15 minut in odčita test, ki mu jasno pokaže, ali je negativen, ali je pozitiven, ali je test neveljaven.

V primeru negativnega testa se šolski proces zanj nadaljuje normalno. Če je test neveljaven, se ponovi. V kolikor pa je učenec ali dijak pozitiven, se ga v skladu z navodili NIJZ in šolskim redom napoti domov. Starši pozitivnega otroka, oz. dijak sam, pokličejo osebnega zdravnika in ga naročijo na PCR-test.

Če je PCR-test negativen, se otrok lahko vrne v šolo. Če je pozitiven, pa ostane doma. Za visoko tvegan stik je določen stik, ki se je zgodil v roku 48 ur pred pozitivnim PCR-testom, pri katerem se ni upoštevala varna razdalja in zaščitni ukrepi, kot so le-ti v šoli, tako da se za razred pozitivnega otroka ne spremeni nič. Predvideva se, da pred opravljenim testom testiranec ni bil v visoko tveganih stikih v šoli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice