Skip to content

Iz domače kuhinje: Domače testenine

Ste že kdaj poskusili pripraviti domače testenine? Njihova priprava je enostavna, okus pa veliko boljši od kupljenih. Z le peščico sestavin lahko izdelate katerokoli vrsto testenin.

Ker so testenine povsod dostopna in relativno poceni vrsta hrane, jih le še redko kdo pripravlja doma. Okus kupljenih testenin ni slab, a domače testenine imajo vsekakor drugačen, poseben okus, ki se mu industrijsko narejene testenine lahko le približajo.

Domače testenine lahko poljubno oblikujemo v katerokoli obliko želite in jim dodate katerikoli nadev.

Preberite tudi:

Iz domače kuhinje: Recepti za domače pice

Iz domače kuhinje: Domači njoki

Osnovni recept za domače testenine

Po starem italijanskem receptu za pripravo jajčnih testenin testo zamesite iz moke, jajc in soli. Testenine za eno osebo lahko pripravite iz 100 gramov moke, enega jajca in ščepca soli, dodate pa lahko tudi eno čajno žličko oljčnega olja. Če je testno presuho, lahko dodate tudi malo vode.

Testenine lahko pripravite le iz moke, jajc in soli.
Testenine lahko pripravite le iz moke, jajc in soli.
Vir slike: Biggerbolderbaking.com

Priprava:

Moko stresete na čisto delovno površino in na sredini naredite jamico. Vanjo stresete jajce, dodate sol in po želji tudi olje. S prsti gnetete od sredine in postopoma dodajate moko z roba. Gnetete približno 10 minut, da testo postane prožno in gladko. Oblikujete ga v majhen hlebček in ga pokrijete z vlažnim prtičem ali ga ovijete s prozorno folijo. Pustite, da počiva 30 minut.

Ko se testo spočije, ga čim bolj tanko in enakomerno razvaljate, pomagajte si lahko s strojčkom za testenine ali z valjarjem. Debelo naj bo približno dva milimetra, če pripravljate navadne testenine, in 1,5 milimetra, če pripravljate nadevane testenine. Če testo želite razrezati brez strojčka, ga položite na kuhinjski prt in sušite 30 minut oziroma tako dolgo, da postane zgornja površina suha, testo pa ostane mehko. Če uporabljate strojček, ga sušite le pet ali 10 minut, če pa boste testo oblikovali ali nadevali, pa moramo to storiti takoj.

Priprava tortelinov

Domači tortelini.
Domači tortelini.
Vir slike: Youtube.com

Priprava:

Testo narežete na kroge ali kvadrate s stranico pet centimetrov. Na polovico vsakega položite za ¼ čajne žličke nadeva, rob druge polovice pa navlažite z vodo. Testo oblikujete v trikotnik, nato ga zvijete okrog prsta tako, da sklenete vogalčka trikotnika in ju stisnete, da se sprimeta skupaj.

Priprava raviolov

Domači ravioli.
Domači ravioli.
Vir slike: 123rf.com

Priprava:

Testo narežete na 10 centimetre dolge trakove. Ob spodnjem robu v razdalji pet centimetrov nalagate po čisto malo nadeva. Zgornji del testa prepognete tako, da pokrijete nadev in ga s prsti spojite s spodnjim robom. Z zobatim koleščkom režete med nadevi, da dobite rebrast vzorec in enakomerno velike kvadrate.

Druge testenine

Priprava:

Ko se testo posuši, ga lahko narežete za oblikovanje v vse tipe manjših testenin. Za lističe lazanje ga je treba narezati na pet centimetrov široke trakove, za široke rezance testo najprej potresete z moko, rahlo zvijete, zvitek pa narežete na centimeter široke rezance.

Shranjevanje

Če testenine želite shraniti, jih morate najprej dobro posušiti, če ne želite, da vam splesnijo. Za to lahko uporabite stojalo za sušenje, sušite pa jih lahko tudi med dvema čistima prtičema. Suhe testenine nato zložite v pločevinastih ali plastičnih škatlah, potresete jih s koruzno moko, da se ne zlepijo, in hranite pri sobni temperaturi (tri do štiri dni), polnjene testenine pa hranite v hladilniku največ en dan.

Dober tek!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice