Naprej na vsebino

Zlonamerni klicatelji se predstavljajo kot Microsoftova tehnična pomoč

Že v lanskem letu so se razbohotili poskusi zlorabe preko elektronske pošte, telefonskih klicev in kratkih sporočil (SMS). Količina zlorab se je povečala tudi zaradi večje izpostavljenosti uporabnikov, saj se je v času pandemije koronavirusa večina komunikacije prenesla na elektronske naprave zaradi povečanega obsega dela na domu, izobraževanja na daljavo pa tudi veliko večino drugih socialnih stikov smo bili za nekaj časa prisiljeni opraviti s pomočjo elektronskih naprav.

Preberite tudi:

Ko internet postane nevarnost – Na kaj biti pozoren?

Dan varne rabe interneta: Kaj morajo vedeti starši o varstvu otrok na spletu?

Na Telekomu Slovenije ponovno opozarjajo na povečano količino zlonamernih klicev

Povečane količine zlorab se sicer pojavljajo nekako v valovih in tako so tudi danes s Telekoma Slovenije opozorili, da se ponovno pojavlja velika količina zlonamernih klicev. V večini primerov gre za lažno »Microsoftovo pomoč« ali prodajo različnih kriptovalut. Nadlegovalci pa od uporabnika poskušajo pridobiti osebne podatke ali podatke o kreditnih karticah.

Na Telekomu Slovenije uporabnike opozarjajo, da lahko prijavo ob sumu zlonamernega klica oddajo na e-naslov tehnicna.pomoc@telekom.si. Prijava naj vsebuje: telefonsko številko klicatelja, telefonsko številko klicanega, čas in datum klica, opis pogovora. Uporabnike storitev tudi opozarjajo, da v nobenem primeru kličočim ne posredujejo osebnih podatkov ali podatkov o kreditnih karticah.

Nikoli ne vračajte klicev z neznanih številk, še posebej mednarodnih

Že vrsto let je v uporabi trik, ki pogosto še vedno zažge. Napadalec pokliče žrtev z neznane mednarodne številke in nato klic hitro prekine, največkrat preden se žrtev oglasi. V kolikor nato žrtev zlorabe vrne klic, se mu bo naivnost poznala na računu telefonskih storitev. Ti klici so navadno izredno dragi. Napadalec, oziroma klicatelj, ki je praviloma lastnik te številke, pa bo na ta način zaslužil. V kolikor ste klic že vrnili, povezavo čimprej prekinite.

»Prav tako se pojavljajo sporočila SMS, običajno s pozivom, naj uporabniki vrnejo klic na določeno številko. Pri tovrstnih klicih gre za poskus spodbujanja uporabnikov, da ustvarijo mednarodni promet na določeni številki, SMS sporočila pa uporabnika ponavadi nagovarjajo h klicanju določenih številk ali sledenju povezavi, ki lahko vodi k včlanitvi v plačljiv SMS klub, namestitvi neželene aplikacije ali zagonu druge zlonamerne kode z namenom pridobitve koristi. Prejeti klici in sporočila so v domačem omrežju za uporabnike brezplačni, povratni klic pa se obračunava kot odhodni klic po tarifi za mednarodni promet«, pojasnjujejo na Telekomu.

V primeru odkrite zlorabe, bo Telekom Slovenije klicatelja blokiral

Ko v Operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije, ki omrežne razmere spremljajo v vsakem trenutku, zaznajo takšne zlonamerne številke, nemudoma onemogočijo posredovanja takšnih klicev in sporočil mobilnim uporabnikom Telekoma Slovenije. Pa vendar: napadalci so prebrisani, spreminjajo številke in zato tudi te blokade niso trajna rešitev. Na prvem mestu tako ostaja uporabnikova lastna previdnost.

Veliko napadov je tudi preko elektronske pošte

Zelo verjetno ste že kdaj dobili elektronsko pošto, v kateri so vam obljubljali nagrado v taki ali drugačni obliki, če se vpišete v njihovo evidenco. Prej ko slej bo treba v to »evidenco« vnesti tudi številko bančne kartice. Tega nikakor ne storite!

V Operativnem centru kibernetske varnosti Telekoma Slovenije svarijo uporabnike, naj ne odpirajo povezav in naj ne vnašajo želenih podatkov, prav tako naj ne odpirajo priponk v elektronskih sporočilih neznanih pošiljateljev.

V kolikor pošiljatelja sporočila ne poznate, ne odpirajo povezav in ne vnašajte želenih podatkov, prav tako ne odpirajte priponk v elektronskih sporočilih neznanih pošiljateljev. Gre za namen zlorabe. Vir slike: Pixabay.
V kolikor pošiljatelja sporočila ne poznate, ne odpirajo povezav in ne vnašajte želenih podatkov, prav tako ne odpirajte priponk v elektronskih sporočilih neznanih pošiljateljev. Gre za namen zlorabe.
Vir slike: Pixabay.

Ne nasedajte na videz dobronamernim elektronskim sporočilom

Primerov poskusov zlorab je ogromno. Marca lani so nepridipravi izkoristili stisko ljudi in strah pred okužbo s covidom-19 in so v e-poštnih sporočilih ponujali zdravilo za koronavirus ter na tak način od prevaranega uporabnika pridobili njegove osebne podatke, predvsem prijavne podatke za njihove spletne storitve – tudi finančne.

Pod pretvezo, da pošiljajo pomembne nasvete Svetovne zdravstvene organizacije, ki lahko rešijo življenje, so nepridipravi uporabnikom pošiljali trojanske konje. Prav tako so žrtve obveščali o »davčnih olajšavah za premostitev krize« – klik pa je uporabnika namesto na spletno stran davčne uprave pripeljal na zlonamerno spletno stran, kjer je napadalec zahteval vnos vseh osebnih in davčnih podatkov žrtve, s katerimi je nato izvedel prevaro s finančnim okoriščanjem.

Aktualne prevare lahko preverite na spletni strani Varni na internetu

Na spletnem mestu Varni na internetu so zbrana opozorila in napotki glede najpogostejših in aktualnih prevar. Povzemamo tri najpogostejše.

Microsoftova tehnična pomoč

V zadnjih dneh so prejeli veliko prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se je v polomljeni angleščini z naglasom predstavil kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku je razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika.

Klici Microsoftove tehnične pomoči so zloraba. Vir slike: Varni na internetu.
Klici Microsoftove tehnične pomoči so zlorabe.
Vir slike: Varni na internetu.

Klici sicer prihajajo iz tujine, vendar se prevaranti za izvajanje prevare poslužujejo različnih načinov potvarjanja telefonskih številk, ki so lahko videti kot lokalne. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli nepooblaščeni osebi. Prav tako vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za številko kreditne kartice, kar je še en znak, da gre za poskus prevare.

Oglasi o bajnih zaslužkih s kriptovalutami

Prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih s kriptovalutami, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb (pogosto se je na primer pojavila slika Melanie Trump), ki jim podtaknejo neresnične izjave. Taki oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih (skoraj zagotovo ste jih že zasledili, če ste uporabnik Facebooka), včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti.

Prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih s kriptovalutami, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Rezultat zlorabe pa so pogosto veliki stroški. Vir slike: Pixabay.
Prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih s kriptovalutami, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Rezultat zlorabe pa so pogosto veliki stroški.
Vir slike: Pixabay.

V kolikor jim nasedete in se vpišete, na trgovalni platformi prikazujejo strmo rast vašega premoženja, vendar pa gre tu za nič drugega kot za ponarejene podatke. Ko na njihovo platformo prenesete večji znesek denarja, vam vsa nadaljnja izplačila onemogočijo ter od vas zahtevajo nova in nova nakazila za kritje različnih fiktivnih stroškov. Ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se na vaše klice in sporočila več ne odzivajo.

Nakupovanje v spletnih trgovinah

Pred VSAKIM spletnim si nakupom vzemite dve minutki in preverite spletno trgovino, saj v poplavi najrazličnejših ponudnikov lahko naletite na lažno spletno trgovino ali trgovino s ponaredki. Prvi alarm prižgejo prenizke cene in velike obljube.

Preverite tudi podatke o trgovcu in kontakt spletne trgovine (telefonska številka za pomoč uporabnikom, elektronski naslov). Je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega kontakta? Je telefonska številka izmišljena? Vse to so znaki za rdeči alarm. Preverite tudi e-mail ponudnika – resne trgovine ne bodo uporabljale brezplačnih poštnih predalov (gmail.com, hotmail.com itd.).

Pri spletnih nakupih in plačilu s kreditno kartico, vedno preverite, ali se v naslovni vrstici izpiše HTTPS, kar dokazuje, da gre za varno povezavo.  Vir slike: Varni na internetu.
Pri spletnih nakupih in plačilu s kreditno kartico, vedno preverite, ali se v naslovni vrstici izpiše HTTPS, kar dokazuje, da gre za varno povezavo.
Vir slike: Varni na internetu.

V vsakem primeru pa, če boste plačali s kreditno kartico, vedno preverite, ali se v naslovni vrstici izpiše HTTPS, kar dokazuje, da gre za varno povezavo. To pomeni, da je prenos podatkov o kreditni kartici šifriran ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.

V osnovi pa velja: če je nekaj videti predobro, da bi bilo res, je ponavadi res tako in gre za goljufijo.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
viktor
viktor
1 month ago

Hvala za dragoceno opozorilo

Prijava na e-novice