Naprej na vsebino

SZO: Več kot 100 razlogov je za opustitev tobaka

Tobak vsako leto ubije vsaj osem milijonov ljudi. Zadnje raziskave tveganih skupin za resen potek okužbe s covidom-19 so pokazale, da so ravno kadilci tisti, ki spadajo v to skupino – tistih, ki imajo večjo možnost za težji potek bolezni. Mnogi kadilci so ravno zaradi tega prenehali s kajenjem.

Opustitev kajenja je lahko vedno velik izziv, saj so kadilci predvsem psihično odvisni od tobaka in jim predstavlja sprostitev, nujno, ki jim pomaga prebroditi stresne in kaotične trenutke. Epidemija je količino stresnih trenutkov le povečala, zato se zdi za marsikoga opustitev kajenja misija nemogoče.

Preberite tudi:

Kako nevarna je elektronska cigareta?

Zastrašujoča sporočila, odvratne slike, a željenega učinka ni. Bo poskus enotne embalaže cigaret kaj spremenil?

Prvi korak je trdna odločitev

A vendar so prednosti opuščanja tobaka skoraj takojšnje. Po samo 20 minutah prenehanja kajenja srčni utrip pade. V 12 urah se raven ogljikovega monoksida v krvi zniža na normalno raven. V samo dveh do 12 tednih se prekrvavitev izboljša in pljučna funkcija se poveča. Kašelj in težko dihanje se zmanjšata približno v mesecu dni do devetih mesecih. V petih do petnajstih letih se tveganje za možgansko kap zmanjša na enako raven kot pri nekadilcih. V desetih letih je stopnja smrtnosti pljučnega raka približno za polovico manjša kot če bi kadili. V 15 letih je tveganje za srčne bolezni na enaki ravni kot pri nekadilcih.

Razlogov za opustitev kajenja je še veliko več, Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je opozorila še na vsaj 100 razlogov zaradi katerih bi bilo smiselno, da kadilci premislijo o opustitvi kajenja.

Prvi je vsekakor ta, da imajo kadilci večje možnosti, da bo okužba s covidom-19 pri njih potekala v hujši obliki, ali se celo končala s smrtjo.

Tobak vpliva na videz

Tobak večini smrdi, ko kadite se vonj tobaka »vpija« v vas in posledično »smrdite«. Vonj po tobaku ima potem koža, celotna hiša/stanovanje v katerem živite, oblačila, prsti in tudi zadah.

Tobak povzroča rumenenje zob in ustvarja odvečne zobne obloge.

Kajenje in uporaba brezdimnega tobaka povzroča slab zadah.

Zaradi tobaka se koža naguba, zaradi česar ste hitreje videti starejši. Kajenje prezgodaj stara kožo, tako da odstrani beljakovine, ki koži dajo elastičnost, jo izčrpajo z vitaminom A in omeji pretok krvi.

Tobak povzroča gubice, ki so zelo očitne okoli ustnic in oči, hkrati pa naredi kožo hrapavo in suho.

Kajenje tobaka povečuje tveganje za nastanek luskavice.

Tobak ogroža zdravje vaših prijateljev in družine – in ne samo vas

Vsako leto zaradi izpostavljenosti pasivnemu dimu umre več kot milijon ljudi.

Nekadilci, ki so izpostavljeni pasivnemu kajenju, tvegajo razvoj pljučnega raka.

Cigarete ostajajo pomemben vzrok za nenamerne požare in posledično smrtne primere ob tem.

E-cigarete nekadilce in navzoče osebe izpostavljajo tudi nikotinu in drugim škodljivim kemikalijam.

Izpostavljenost pasivnemu dimu lahko poveča tveganje za napredovanje okužbe s tuberkulozo.

Izpostavljenost pasivnemu dimu je povezano tudi s sladkorno boleznijo tipa 2.

Kajenje ali uporaba e-cigaret v prisotnosti otrok ogroža njihovo zdravje in varnost.

Otroci kadilcev trpijo zaradi zmanjšane pljučne funkcije, ki jih lahko prizadene v obliki kroničnih dihalnih motenj v odrasli dobi.

Izpostavljenost otrok tekočini za e-cigarete še vedno predstavlja resno tveganje. Obstaja nevarnost, da naprave puščajo ali da otroci pogoltnejo tekočino.

Znano je, da e-cigarete povzročajo resne poškodbe, vključno z opeklinami, zaradi požarov in eksplozij.

Šolski otroci, ki so izpostavljeni škodljivim učinkom pasivnega kajenja, so prav tako dovzetnejši za astmo zaradi vnetja dihalnih poti v pljučih.

Otroci, mlajši od dveh let, ki so doma izpostavljeni pasivnemu kajenju, lahko zbolijo za kroničnim vnetjem srednjega ušesa, kar bi pa lahko povzročilo izgubo sluha in gluhost.

Opustitev kajenja zmanjšuje tveganje za številne bolezni, povezane s pasivnim kajenjem pri otrocih, kot so bolezni dihal in vnetja ušes.

Zaradi tobaka se koža naguba, zaradi česar ste hitreje videti starejši. Kajenje prezgodaj stara kožo, tako da odstrani beljakovine, ki koži dajo elastičnost, jo izčrpajo z vitaminom A in omeji pretok krvi.
Zaradi tobaka se koža naguba, zaradi česar ste hitreje videti starejši. Kajenje prezgodaj stara kožo, tako da odstrani beljakovine, ki koži dajo elastičnost, jo izčrpajo z vitaminom A in omeji pretok krvi.
Vir slike: Pixabay

Uporaba tobaka ima negativne socialne posledice

Če želite biti dober zgled za svoje otroke, prijatelje in ljubljene, opustite kajenje.

Uporaba tobaka lahko negativno vpliva na socialne interakcije in odnose.

Opustitev kajenja ne pomeni, da boste omejeni, kam lahko greste – še vedno se lahko družite in kaj kmalu boste ugotovili, da so zabavni tudi nekadilci.

Opustitev kajenja lahko pomeni tudi večjo produktivnost – čas za kajenje boste lahko porabili drugače.

Kajenje je drago – denar bi lahko zapravili za pomembnejše stvari

Ena izmed raziskav je pokazala, da kadilci v povprečju porabijo 1,4 milijona dolarjev za cigarete, stroške zdravljenja in nižje plače, ki jih prinese kajenje, in izpostavljenost pasivnemu dimu.

Uporaba tobaka vpliva na zdravje in produktivnost delavcev, zaradi česar so nagnjeni k zamujanju.

Uporaba tobaka prispeva k revščini s preusmeritvijo porabe denarja z osnovnih potreb, kot sta hrana in dom, na tobak.

Uporaba tobaka obremenjuje svetovno gospodarstvo z ocenjenimi 1,4 trilijona ameriških dolarjev stroškov zdravstvenega varstva za zdravljenje bolezni, ki jih povzroča tobak, in izgubljenega človeškega kapitala zaradi bolezni in smrti, ki jih je mogoče pripisati tobaku.

Vse oblike tobaka so smrtonosne

Vsako leto zaradi tobaka umre več kot osem milijonov ljudi.

Tobak ubije polovico uporabnikov. Uporaba tobaka v kakršnikoli obliki vpliva na zdravje.

Kajenje vodne pipe je prav tako škodljivo kot druge oblike uporabe tobaka.

Žvečenje tobaka lahko povzroči ustnega raka, izgubo zob, rjave zobe, bele lise in bolezni dlesni.

Nikotin v brezdimnem tobaku se lažje absorbira kot s kajenjem cigaret, kar poveča zasvojenost.

Ko kupujete tobak, finančno podpirate industrijo, ki izkorišča kmete in otroke

Pridelovalci tobaka so izpostavljeni nikotinu, ki se absorbira skozi kožo, pa tudi močnim pesticidom in izpostavljenosti tobačnemu prahu.

V nekaterih državah so otroci zaposleni v industriji, kar vpliva ne samo na njihovo zdravje, temveč tudi na njihovo možnost obiskovanja šole.

Uporaba tobaka lahko poslabša revščino, saj je pri uživalcih tobaka veliko večje tveganje, da zbolijo in prezgodaj umrejo za rakom, srčnim infarktom, boleznimi dihal ali drugimi boleznimi, povezanimi s tobakom, s tem pa družinam odvzame prepotreben dohodek in jim naložijo dodatne nepričakovane stroške.

Velika večina zaposlenih v celotnem tobačnem sektorju zasluži zelo malo, velike tobačne družbe pa imajo ogromen dobiček.

E-cigarete so zdravju škodljive in niso varne

Ogrevani tobačni izdelki (E-cigarete) izpostavljajo uporabnike strupenim emisijam, od katerih mnoge lahko povzročijo raka.

Ogrevani tobačni izdelki so tudi sami tobačni izdelki, zato prehod z običajnih tobačnih izdelkov na HTP ni enak opustitvi.

Ni zadostnih dokazov v podporo trditvi, da so ogrevani tobačni izdelki manj škodljivi v primerjavi z običajnimi cigaretami.

Pri otrocih in mladostnikih, ki uporabljajo e-cigarete, obstaja dvakrat večja možnosti, da bodo kadili običajen tobak tudi kasneje v življenju.

Uporaba e-cigaret poveča tveganje za bolezni srca in pljučne motnje.

Nikotin v e-cigaretah lahko povzroči zasvojenost, ki posledično lahko poškoduje možgane otrok v razvoju.

Kajenje škodljivo vpliva na pljuča

Zaradi uporabe tobaka za rakom po vsem svetu umre kar 25 % ljudi.

Kadilci imajo do 22-krat večjo verjetnost, da bodo zboleli za pljučnim rakom kot nekadilci. Kajenje tobaka je glavni vzrok pljučnega raka, ki predstavlja več kot dve tretjini smrtnih primerov.

Vsak peti kadilec tobaka bo v življenju razvil kronično obstruktivno pljučno bolezen, zlasti tisti, ki začnejo kaditi v otroštvu in najstniških letih, saj tobačni dim bistveno upočasni rast in razvoj pljuč.

Kajenje lahko poslabša astmo pri odraslih, prispeva k invalidnosti in poveča tveganje za hude napade astme, ki zahtevajo nujno oskrbo.

Kajenje tobaka več kot podvoji tveganje za preoblikovanje tuberkuloze iz latentnega v aktivno stanje in znano je tudi, da poslabša naravno napredovanje bolezni. Približno ena četrtina svetovnega prebivalstva ima latentno tuberkulozo.

Tobak »lomi« srca

Že nekaj cigaret na dan, občasno kajenje ali izpostavljenost pasivnemu dimu povečajo tveganje za srčne bolezni.

Kadilci imajo do dvakrat večje možnosti za možgansko kap in štirikrat večje možnosti za bolezni srca.

Tobačni dim poškoduje arterije srca, povzroča kopičenje zobnih oblog in nastanek krvnih strdkov, s čimer omejuje pretok krvi in sčasoma povzroči srčno ali možgansko kap.

Uporaba nikotina in tobačnih izdelkov povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Tobak povzroča več kot 20 vrst raka

Kajenje in uporaba brezdimnega tobaka povzročata raka ustne votline, raka ustnic, žrela (žrela in grla) in požiralnika.

Kirurško odstranjevanje rakastega grla lahko privede do potrebe po traheostomiji, ustvarjanju luknje v vratu in sapnici, ki pacientu omogoča dihanje.

Kadilci imajo znatno večje tveganje za razvoj levkemije, raka nosne in obnosne votline, raka na jetrih, trebušni slinavki, želodcu ali jajčnikih in raka spodnjih sečil (vključno z mehurjem, sečevodom in ledvično medenico).

Nekatere raziskave so celo pokazale povezavo med kajenjem in povečanim tveganjem za raka dojk, zlasti med »zagrizenimi« kadilkami in tistimi, ki začnejo kaditi pred prvo nosečnostjo.

Znano je tudi, da kajenje povečuje tveganje za raka materničnega vratu pri ženskah, okuženih s humanim papiloma virusom.

Kadilci pogosteje izgubijo vid in sluh

Kajenje povzroča številne očesne bolezni, ki lahko, če se jih ne zdravi, povzroči trajno izgubo vida.

Kadilci pogosteje kot nekadilci razvijejo starostno degeneracijo rumene pege, ki povzroči nepopravljivo izgubo vida.

Kadilci imajo tudi večjo verjetnost za razvoj sive mrene.

Nekateri raziskave so pokazale, da kajenje povzroča tudi glavkom, stanje, ki poveča očesni pritisk in lahko poškoduje vid.

Odrasli kadilci pogosteje izgubijo sluh.

Tobak škoduje skoraj vsem organom

Vseživljenjski kadilci v povprečju izgubijo vsaj 10 let življenja.

Z vsakim vdihom cigarete v telo dovajate toksine in rakotvorne snovi. Za vsaj 70 vnesenih kemikalij je gotovo, da povzročajo raka.

Tveganje za razvoj diabetesa je večje pri kadilcih.

Kajenje je dejavnik tveganja za demenco.

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence in približno 14 % primerov Alzheimerjeve bolezni po vsem svetu se lahko pripiše kajenju.

Ženske, ki kadijo, imajo večjo verjetnost za boleče menstruacije in hujše simptome menopavze.

Menopavza nastopi leto do štiri leta prej pri kadilkah, ker kajenje zmanjša proizvodnjo jajčec v jajčnikih, kar povzroči izgubo reproduktivne funkcije in posledično nizko raven estrogena.

Tobačni dim zmanjšuje dovajanje kisika v telesna tkiva.

Uporaba tobaka omejuje pretok krvi, ki lahko, če se ne zdravi, povzroči gangreno in posledično je nujna amputacijo prizadetih območij.

Uporaba tobaka povečuje tveganje za parodontalne bolezni, kronično vnetne bolezni, ki obrabijo dlesni in uniči čeljustno kost, kar povzroči izgubo zob.

Pri kadilcih je večje tveganje za zaplete po operacijah.

Kajenje povzroča več kot 20 rakov.
Kajenje povzroča več kot 20 rakov.
Vir slike: WHO

Kadilci so bolj dovzetni za prebavne motnje – razjede na želodcu, vnetne črevesne bolezni, povezane s krči v trebuhu, trajna driska, zvišana telesna temperatura in rektalna krvavitev in rak na prebavilih.

Kadilci pogosteje izgubijo kostno gostoto, si lažje zlomijo kosti in doživijo resne zaplete – zapoznelo celjenje ali neuspešno zdravljenje.

Sestavine tobačnega dima slabijo imunski sistem in kadilcem povečujejo možnosti pljučnih okužb.

Kadilci z genetsko nagnjenostjo k avtoimunskim boleznim imajo večje verjetnost za številne bolezni, vključno z revmatoidnim artritisom, Crohnovo boleznijo, bakterijskim meningitisom, postkirurško okužbo in rakom.

Kajenje poslabša stanje tudi nekaterim boleznim – cistični fibrozi, multipli sklerozi ali rakom. Običajno kajenje v takšnih primerih vodi v prezgodnjo smrt.

Imunosupresivni učinki tobaka povečujejo tveganje za razvoj aidsa pri ljudeh, ki živijo s HIV. Med HIV pozitivnimi kadilci je povprečno življenjska doba 12,3 leta, kar je dvakrat manj kot pri HIV pozitivnih nekadilcev.

Uporaba tobaka in nikotina škoduje dojenčkom

Uporaba tobaka in izpostavljenost tobačnemu dimu med nosečnostjo povečata tveganje za smrt ploda.

Ženske, ki med nosečnostjo kadijo ali so izpostavljene pasivnemu kajenju, imajo večje verjetnost za splav.

Mrtvorojeni otroci so pogostejši tudi zaradi pomanjkanja kisika pri plodu in nepravilnosti posteljice, ki jih povzroča ogljikov monoksid v tobačnem dimu in nikotin v tobačnem dimu in brezdimnem tobaku.

Kadilke imajo večje verjetnost za zunajmaternično nosečnost.

Prenehanje kajenja in zaščita pred izpostavljenostjo pasivnemu dimu sta še posebej pomembna za ženske v reproduktivni dobi, ki načrtujejo zanositev in med nosečnostjo.

E-cigarete predstavljajo veliko tveganje za nosečnice, ki jih uporabljajo, saj lahko poškodujejo rastoči plod.

Dojenčki, rojeni ženskam, ki med nosečnostjo kadijo, uporabljajo brezdimni tobak ali so izpostavljeni pasivnemu dimu, imajo večje tveganje za prezgodnji porod in majhno porodno težo.

Tobak onesnažuje okolje

Vlade in lokalne oblasti plačujejo za čiščenje tobačnih odpadkov, ne pa tobačne družbe same.

Cigaretni ogorki so med najpogosteje zavrženimi odpadki po vsem svetu in so najpogostejši odpadki, pobrani na plažah in ob robovih vode po vsem svetu.

V cigaretnih ogorkih so bile zaznane tudi nevarne snovi – vključno z arzenom, svincem, nikotinom in formaldehidom.

Tobačni dim lahko znatno prispeva k stopnji onesnaženosti zraka v mestu.

Večina cigaret se prižge s pomočjo vžigalic ali vžigalnikov s plinom. Če na primer z eno leseno vžigalico prižgete dve cigareti, se za šest milijard cigaret letno pokajenih po vsem svetu uniči približno devet milijonov dreves.

V cigaretnih ogorkih so bile zaznane tudi nevarne snovi - vključno z arzenom, svincem, nikotinom in formaldehidom.
V cigaretnih ogorkih so bile zaznane tudi nevarne snovi – vključno z arzenom, svincem, nikotinom in formaldehidom.
Vir slike: Pixabay

E-cigarete lahko vsebujejo baterije, ki jih je treba posebej odstraniti, pa tudi kemikalije, embalažo in druge nerazgradljive materiale.

Trenutno večine plastičnih vložkov za e-cigarete ni mogoče ponovno uporabiti ali jih reciklirati.

Emisije proizvodnje tobaka naj bi znašale tri milijone čezatlantskih letov.

Tobačni dim vsebuje tri vrste toplogrednih plinov: ogljikov dioksid, metan in dušikovi oksidi ter onesnažuje notranje in zunanje okolje.

Po vsem svetu je približno 200 000 hektarjev letno namenjenih pridelavi in sušenju tobaka.

Krčenje gozdov za gojenje tobaka ima številne resne okoljske posledice – vključno z izgubo biotske raznovrstnosti, erozijo in degradacijo tal, onesnaženjem vode in povečanjem atmosferskega ogljikovega dioksida.

Pridelovanje tobaka običajno vključuje znatno uporabo kemikalij – vključno s pesticidi, gnojili in regulatorji rasti. Te kemikalije lahko vplivajo na vire pitne vode kot posledica odtekanja iz območij gojenja tobaka.

Z letnim izdelovanjem 6 bilijonov cigaret se za tobačne izdelke izdela približno 300 milijard zavojčkov (ob predpostavki 20 cigaret v zavojčku). Ob predpostavki, da je vsako prazno pakiranje približno šest gramov, to pomeni približno 1 800 000 ton odpadne embalaže – papir, črnilo, celofan, folija0 in lepilo. Odpadki iz kartonskih škatel in škatel, ki se uporabljajo za distribucijo in pakiranje, pomenijo skupno letno vsaj 2 000 000 ton odpadkov.

Tobačni dim za seboj pušča strupen dim, znan kot dim iz lastne roke, ki se lepi na površine in se zbira v hišnem prahu. Ta »ostanek« je lahko prisoten leta, izpostavljenost le-temu pa je škodljiva, zlasti za dojenčke in otroke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice