Naprej na vsebino

V Ljubljani je število okuženih v zadnjih dneh rastlo

Število na novo okuženih v Sloveniji se umirja in trenutno smo po slovenskem vladnem semaforju, razen dveh regij (osrednjeslovenska in posavska), v zeleni fazi. Dr. Milan Krek ob tem opozarja, da pa smo po evropskih smernicah še rdeči, zeleni bi bili, če bi sedemdnevna incidenca bila pod 150.

Po besedah dr. Kreka je Slovenija še vedno globoko v epidemiji in je še vedno obremenjena s številom okužb. Kar naj bi pomenilo, da je treba še vedno izvajati vse ukrepe, ki so potrebni, če želimo imeti odprte šole in zaživeti dokaj normalno.

Dr. Krek opozarja še, da je v zadnjih dneh opazen porast novih okužb v Ljubljani. Le upam lahko, da je to zgolj slučaj.

Zaradi načeloma boljše epidemiološke slike je vlada nekatere ukrepe podaljšala, nekatere pa dodatno sprostila. Do 13. junija 2021 se podaljšuje veljavnost ukrepov iz naslednjih odlokov:

  • Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2;
  • Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji;
  • Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2;
  • Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Hrano lahko pojeste na prevzemnem mestu

Vlada je ponovno sprostila dejavnosti v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covida-19.

Tako se od ponedeljka, 7. junija 2021, sproščajo omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del.

V celoti je dovoljeno tudi izvajanje kongresne dejavnosti, morajo pa zaposleni in potrošniki izpolnjevati pogoj PCT.

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače ukinjamo prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih.

Zrahljali so tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka naprej ponujajo nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 % zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.

Od ponedeljka dalje bo mogoča tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, le do 75 % zasedenosti razpoložljivih kapacitet.

V trgovskih centrih morajo po novem zagotoviti 10 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Od ponedeljka dalje bo mogoča tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, le do 75 % zasedenosti razpoložljivih kapacitet.
Od ponedeljka dalje bo mogoča tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, le do 75 % zasedenosti razpoložljivih kapacitet. Vir slike: Splet

Čez mejo tudi s hitrim testom

Od 5. junija in do vključno 13. junija 2021 bo za vstop v državo poleg negativnega PCR veljaven tudi test HAG, ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Test PCR je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji, in je naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov.

Za prebolevnike in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo v državo brez napotitve v karanteno.

K bogoslužju bo smelo več ljudi

Vlada je tudi odločila, da bo odslej lahko v zaprtem prostoru in na odprti površini, kjer se za kolektivno uresničevanje verske svobode uporabljajo tudi fiksni sedeži, zasedenih do 50 % razpoložljivih sedišč. Ob tem pa bo morala biti zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra, razen med člani skupnega gospodinjstva. Tam, kjer sedišč ni ali pa so ta postavljena, bo morala biti med udeleženci oziroma postavljenimi sedišči prav tako zagotovljena razdalja najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Število udeležencev v zaprtih prostorih in na prostem je še vedno omejeno na eno osebo na 10 m2.

Obiskovalci javnih kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem bodo odslej lahko zasedli do 75 % razpoložljivih fiksnih sedišč.
Obiskovalci javnih kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem bodo odslej lahko zasedli do 75 % razpoložljivih fiksnih sedišč.
Vir slike: Splet

Tudi na kulturne prireditve bo smelo več ljudi

Do vključno 13. junija 2021 se podaljšuje veljavnost trenutnega odloka, le da se povečuje dovoljen delež zasedenih fiksnih sedišč in se dodatno uvaja možnost postavitve sedišč v zaprtih javnih prostorih brez fiksnih sedišč.

Obiskovalci javnih kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem bodo odslej lahko zasedli do 75 % razpoložljivih fiksnih sedišč. Poleg tega se lahko tudi v zaprtih javnih prostorih, v katerih ni fiksnih sedišč, postavijo sedišča. Postavijo se lahko pod pogojem, da je med njimi najmanj meter razdalje, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice