Naprej na vsebino

Slovenci imamo v primerjavi z Avstrijo več svobode

Že kar nekaj dni je sedemdnevna incidenca na državni ravni pod 300, kjer je bil postavljen tudi mejnik za prehod v t. i. zeleno fazo. Dr. Mateja Logar pa ob tem opozarja, da smo po evropskih smernicah še rdeči, ter pojasnjuje, da ko se je semafor kreiral v Sloveniji, smo imeli zelo visoke številke. Če bi že takrat upoštevali evropske smernice, potem še dolgo ne bi sproščali ukrepov.

Inštitut Jožefa Štefana pa je izračunal, da bomo evropsko zeleno fazo dosegli šele v mesecu avgustu.

Preberite tudi:

Kdaj se bo začelo samotestiranje otrok?

Ali lahko prideš do potrdila o cepljenju proti covidu-19, ne da bi se cepil?

Cepljenje otrok proti covidu-19 v Sloveniji

Dostikrat je moč slišati, da imamo v Sloveniji strožje ukrepe in da jih sproščamo prepočasi, kar pa je danes na vladni novinarski konferenci dr. Logarjeva ovrgla. Po njenih besedah ima Slovenija slabšo epidemiološko sliko kot npr. Avstrija, a imamo milejše ukrepe. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je v Avstriji 83,7, v Sloveniji pa 205. Sedemdnevna pojavnost okužb pa je v Avstriji 33,3, v Sloveniji pa 92,3.

Ukrepi v Avstriji

Po besedah dr. Logarjeve Avstrijci za vstop v domovino potrebujejo ali opravljen test samotestiranja, ki ne sme biti starejši od 24 ur, ali opravljen hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur, ali PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur.

Test ni potreben za prebolevnike in cepljene. Prebolevnost velja še šest mesecev po potrjenem pozitivnem testu, od cepljenja pa mora miniti vsaj 22 dni, a ne več kot leto dni.

Če se vračajo z zelenih in oranžnih območij po evropskih standardih, lahko mejo prehajajo brez omejitev. Če se Avstrijci vračajo iz države, ki je na rdečem območju, morajo izpolnjevati PCT-pogoj. Če pa se vrnejo iz države s temnordečega seznama, morajo ob izpolnjevanju PCT-pogoja še v petdnevno karanteno, izjeme so seveda dnevni migranti.

V restavracijo smete le s FFP2-masko, ki jo lahko snamete ob mizi. Ob vstopu je obvezna registracija, kot tudi dokaz, da izpolnujete pogoj PCT. Za mizo lahko sedijo štiri odrasle osebe in njihovi otroci. Na terasi ali vrtu pa ne več kot 10 oseb, v kar so všteti tudi otroci.

Med gosti pri različnih mizah mora biti minimalno dva metra razdalje in v notranjih prostorih se sme streči le pri mizi.

Samopostrežni bifeji so dovoljeni, če se ob tem upoštevajo higienska priporočila. Zaposleni morajo imeti FFP2-maske, razen če so testirani. Lokali se zaprejo ob 22. uri.

Poleg obvezne registracije, ki pri nas ni izvedljiva iz več razlogov, pa mora v Avstriji lokal imeti še pooblaščeno osebo, ki je odgovorna za izvedbo vseh ukrepov v zvezi s covidom-19.

Kulturni in drugi dogodki se lahko izvajajo, če imajo obiskovalci FFP2-maske in če izpolnjujejo PCT-pogoj. Tudi tukaj je obvezna registracija obiskovalcev. Na odprtem mora biti vsaj dva metra razdalje med sedišči. Med skupinami mora biti vsaj eno prosto sedišče.

Lahko se izvajajo tudi organizirane prireditve s fiksnimi sedišči, kjer je lahko na prostem 3000 oseb, če pa je dogodek v dvorani, pa zgolj 1500 oseb. Vendar število udeležencev ne sme preseči 50 % zmogljivosti dvorane)

Na dogodku, kjer ni fiksnih sedišč, je lahko le 50 oseb. Kadar gre za prireditev, na kateri je več kot 11 oseb, je treba dogodek prijaviti, če pa je oseb več kot 51, je potrebno dovoljenje.

Catering je dovoljen zgolj na prireditvah s fiksnimi sedišči.

Tudi dogodki morajo imeti odgovorno osebo za covid-19 in se morajo končati do 22. ure.

Tudi pri kongresih so obvezni PPP2-maska, PCT-pogoj in registracija. Prav tako je treba kongres do 50 oseb prijaviti, če bo pa oseb več kot 51, pa je potrebno dovoljenje. Med udeleženci je obvezna razdalja dveh metrov, če se gibljejo izven sedišč. Tudi pri kongresu mora biti določena odgovorna oseba za izpolnjevanje ukrepov v zvezi s covidom-19 in kongres se mora končati do 22. ure.  

V trgovini morajo kupci nositi FFP2-masko in se registrirati ter izpolnjevati PCT- pogoj. Med obiskovalci mora biti dva metra razdalje ter na 20 m2 je lahko en obiskovalec. Trgovina mora imeti določeno odgovorno osebo za preverjanje ukrepov za covid-19 in zapreti se morajo do 22. ure.

Pri nastanitvenih obratih so potrebni FFP2-maska, izpolnjen PCT-pogoj in registracija. Če nastanitev nudi tudi prehrano, pa se morajo gostje vsaka dva dni testirati pod nadzorom osebja nastanitvenega obrata. Tudi nastanitveni obrati potrebujejo odgovorno osebo za preverjanje ukrepov, spa je sicer dovoljen, a pod strogimi pogoji in tudi tukaj je »policijska ura« ob 22.

Dovoljeno je dvoransko rekreiranje, a morate v skupnih prostorih imeti FFP2- masko. Izpolnjevati morate PCT-pogoj, se obvezno registrirati. Med rekreativci mora biti dva metra razdalje ter na 20 m2 je lahko ena oseba. Tudi tukaj morajo imeti odgovorno osebo za covid-19 in morajo svoja vrata zapreti ob 22. uri.  

Stroga pravila imajo tudi na vseh športnih prireditvah – registracija in PCT-pogoj.

Odprli so sicer tudi zabaviščne parke, kjer pa morajo obiskovalci nositi FFP2-masko, izpolnjevati PCT-pogoj, se testirati in med obiskovalci mora biti dva metra razdalje. V notranjih prostorih je lahko na 20 m2 ena oseba. In kot povsod mora tudi zabaviščni park imeti določeno odgovorno osebo za covid-19.

Lahko le rečemo, da smo lahko srečni, da živimo v Sloveniji, kjer so ukrepi milejši, čeravno želijo mnogi prikazati drugačno sliko.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice