Naprej na vsebino

Vse, kar morate vedeti o cepljenju otrok, mlajših od 18 let

Mnenje o tem, ali cepiti otroke, mlajše od 18 let, je dokaj deljeno in variira glede na to, kakšno prepričanje imajo starši o cepivu. Dejstvo je, da je vsaj otrokom nad 15 let malce oteženo »gibanje«, saj trenutni ukrepi tudi zanje pogojujejo PCT-pogoj.

V Sloveniji so že cepili otroke, mlajše od 18 let, če so imeli specifične zdravstvene težave, a kot kaže, bodo v prihodnjih dneh cepili tudi vse ostale. To pa bo marsikateri družini olajšalo življenje.

Preberite tudi:

Ali lahko prideš do potrdila o cepljenju proti covidu-19, ne da bi se cepil?

Cepljenje proti covidu-19: katerim informacijam zaupati?

Cepljenje otrok proti covidu-19 v Sloveniji

EMA je že potrdila eno cepivo, ki je primerno za toliko stare otroke –Comirnaty (Pfizer/BioNTech), ter eno še preverja – Moderna. Prav tako pa je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) podprla cepljenje otrok, čeravno le-ti niso »prednostna naloga«.

Stanje cepljenih.
Stanje cepljenih.
Vir slike: Splet

SZO meni, da cepljenje otrok ni »prednostna naloga« držav

Pot k 75-% precepljenosti svetovnega prebivalstva, kar naj bi bil po zadnjih podatkih SZO tudi mejnik za preklic epidemije, je še dolga. V Sloveniji je trenutno z enim odmerkom cepljenih več kot 60 % prebivalcev, z obema odmerkoma pa več kot 26 %.

Kdaj se bo začelo cepljenje otrok, starih med 12 in 18 let, pa bo jasno v naslednjih dneh. Dr. Soumja Swaminathan, vodilna zdravnica in znanstvenica SZO, sicer meni, da cepljenje otrok ni prednostna naloga, ker imajo otroci, čeprav se lahko okužijo s covidom-19 in lahko okužbo prenašajo na druge, veliko manjše tveganje, da bi imeli hudi potek bolezni v primerjavi s starejšimi odraslimi.

Zaradi navedenega SZO meni, da bi prednost morali imeti ljudje iz kritičnih skupin. Kar velja še posebej v državah, kjer cepiva še ni dovolj za vse. SZO meni, da če bi cepili najprej starejše ljudi, ki imajo osnovne bolezni, zaradi katerih obstaja veliko tveganje za razvoj hudih bolezni, bi bistveno zmanjšali smrtnost zaradi covida-19.

Po zadnjih podatkih je v tem slabem letu in pol epidemije umrlo 3.812.135 oseb.

SZO še meni, da bi mlajše morali cepiti postopoma ter da morajo biti v ospredju najprej starejši, podobno kot je to naredila Slovenija, ter šele po tem, ko ima država cepiva dovolj, cepiti mlajše. Hkrati pa SZO priporoča, da se prednostno cepi otroke, pri katerih obstaja večje tveganje, da bi zboleli za hudim potekom bolezni zaradi nekaterih osnovnih bolezni, ranljivosti ali sočasnih bolezni.

Ne glede na vse pa po mnenju dr. Soumja Swaminathan otroci kot skupina tvorijo nižjo prioritetno skupino. Ter nadaljuje: »Dokler so odrasli, ki delajo v šolskem okolju, cepljeni in odrasli v skupnosti dobivajo cepivo, tako da stopnja okužb upada, cepljenje otrok ne more biti v prvem planu.«

Prav tako pa dr. Swaminathan meni, da je cepivo za otroke preverjeno in varno ter da v SZO podrobno spremljajo raziskave vseh cepiv, tudi raziskave na otrocih.

Cepljenje otrok s cepivom Comirnaty

Cepljenje otrok med 15. in 18. letom s cepivom Comirnaty proti covidu-19 je bilo dovoljeno že lep čas. V začetku meseca pa je EMA podaljša indikacijo in vključila še otroke med 12. in 15. letom.

Uporaba cepiva Comirnaty pri otrocih od 12. do 15. leta je enaka kot pri ljudeh, starih 16 let in več. Daje se v obliki dveh injekcij v mišice nadlakti, v razmiku treh tednov.

Učinke zdravila Comirnaty na otroke so raziskali pri 2260 otrocih, starih od 12 do 15 let. Raziskava je pokazala, da je bil imunski odziv na zdravilo Comirnaty v tej starostni skupini primerljiv z imunskim odzivom v starostni skupini od 16 do 25 let. Merili so raven protiteles proti SARS-CoV-2.

Učinkovitost zdravila Comirnaty so preverjali pri skoraj 2000 otrocih, starih od 12 do 15 let, ki niso imeli znakov predhodne okužbe. Ti so prejeli bodisi placebo bodisi cepivo. Od 1005 otrok, ki so prejeli cepivo, noben ni zbolel za covidom-19. 16 otrok od 978, ki so prejeli placebo, pa je zbolelo.

Najpogostejši neželeni učinki pri otrocih, starih med 12 do 15 let, so podobni tistim pri ljudeh, starih 16 let in več. Vključujejo bolečino na mestu injiciranja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlico in zvišano telesno temperaturo. Ti učinki so običajno blagi ali zmerni in minejo v nekaj dneh po cepljenju.

Cepljenje otrok z Moderno

EMA je pred dnevi začela z ocenjevanjem cepiva proti covidu-19 Moderna za mlade, stare med 12 in 17 let.

Moderna je trenutno dovoljena za uporabo pri osebah, starih 18 let ali več. Vsebuje molekulo, imenovano messenger RNA (mRNA).

EMA izvaja pospešeno oceno podatkov, predloženih v vlogi za odobritev cepiva za otroke med 12. in 17. letom, vključno z rezultati klinične študije, v katero so bili vključeni mladostniki, stari od 12 do 17 let. Študija je bila izvedena v skladu z načrtom pediatričnih preiskav (PIP) in potrjena pri Odboru za pediatrijo EMA (PDCO). Na rezultate bo treba še počakati, in če se bo z ugotovitvami strinjala tudi Evropska komisija, bodo v prihodnjih mesecih začeli cepiti z Moderno tudi otroke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice