Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Na današnji petek boste lahko brali o burnem političnem dogajanju, ki se je pri nas in po svetu odvijalo samo 100 let nazaj.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

Zaton angleškega imperija

»Sredi zgodovinskih trenutkov, ki jih živimo v svoji ožji domovini, moramo imeti vprte oči tudi na druge mednarodne prevrate, ki se nas direktno ne tičejo, a ki v svojih daljnih posledicah vplivajo tudi na življenje manjših narodov.« S tem stavkom se je začel prispevek o nevarnosti razpada takrat izjemno obširnega angleškega imperija.

V tistih dneh je v Londonu potekala konferenca ministrskih predsednikov celotnega britanskega imperija. Nad celotno konferenco je že od prvega dne, po poročanju časopisov, legla senca dvoma v obstoj imperija.

V letu 1921 je britanski imperij obsegal celotno Kanado, Indijo in Avstralijo. Poleg tega pa še celoten jug Afrike vse do Egipta ter veliko število manjših ali večjih otokov po celem svetu. Omenjeno je bilo, da so v času vojne te kolonije držale skupaj in se obnašale kot ena sama država, v času miru pa se kažejo prva odstopanja.

Takrat sta težave na vidik prinašali dve vstajajoči sili: na eni strani Združene države Amerike, ki so od svoje naravno bogate notranjosti zdaj dvignile oči onkraj meja, na drugi strani pa »rumeno cesarstvo« na obalah Azije, za katero so trenutni otoki Tihega oceana postali premajhni.

V letu 1921 je britanski imperij obsegal celotno Kanado, Indijo in Avstralijo...
V letu 1921 je britanski imperij obsegal celotno Kanado, Indijo in Avstralijo…
Vir slike: Splet

Interesi teh dveh sil so se križali prav tukaj – na Tihem oceanu.

»Oboroževanje, zidanje ladij, vojne priprave! Ozračje je nasičeno in morda se kmalu streli zabliskajo nad vodami«

Anglija je bila zdaj v osrčju tega nasprotovanja in odločiti se je morala, na katero stran bo pristopila.

»In Anglija ima tam tudi svoje interese! S kom naj gre? Njena navada je bila vedno žonglirati, se navidezno smehljati na levo in na desno in nazadnje nadvladati.«

Na kongresu je bil podan predlog, da bi Anglija sklenila prijateljsko zvezo z Japonsko in se nato pogajala z Ameriko za razorožitev na morju. Proti temu predlogu pa so takoj vstali skoraj vsi predsedniki kolonij. Zaradi tega trenutka se je po angleških časopisih hitro razširil dvom o moči in enotnosti britanskega imperija.

Poskus atentata na regenta

V Beogradu se je tistih dneh po cesti peljal regent prestolonaslednik Aleksander I. Karadžordžević v spremstvu ministrskega predsednika Nikoli Pašića na pregled vojaških čet. S poslopja, ki se tedaj gradilo, je bila vržena bomba, ki pa je že v zraku eksplodirala, saj je zadela v steber električne napeljave. Eksplodirala je nad spremljevalno četo vojakov in ranila 10 oseb.

Napadalca so delavci v zgradbi prijeli in pri njem našli tri bombe in revolver. Policija ga je nato odpeljala v upravo mesta Beograd, kjer je napadalec o sebi dal lažne podatke.

V Beogradu se je tistih dneh po cesti peljal regent prestolonaslednik Aleksander I. Karadžordžević v spremstvu ministrskega predsednika Nikoli Pašića na pregled vojaških čet.
V Beogradu se je tistih dneh po cesti peljal regent prestolonaslednik Aleksander I. Karadžordžević v spremstvu ministrskega predsednika Nikoli Pašića na pregled vojaških čet.
Vir slike: Splet

Kmalu so ugotovili, da gre v resnici za boljševiškega agitatorja, ki je bil dobro poznan v komunističnih krogih in se je nekaj let pred tem vrnil iz Rusije.

Razdelitev Hrvaške na »oblasti«

Člani ustavnega odbora vladne večine so razpravljali o razdelitvi države na oblasti. V Bosni, Srbiji in Vojvodini so kot oblasti ostala takratna okrožja, Hrvaška pa je bila razdeljena na štiri oblasti. Prvo so tvorile zagrebška, belovarska in varaždinska županija, drugo osiješka in požeška, tretjo liško-krbavska in modruško-reška, četrto pa sremska županija.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice