Skip to content

Enostavni triki in nasveti za varno zamrzovanje hrane

Ne glede na to, ali gre za sveže pridelke ali kuhane ostanke, je zamrzovanje hrane eden najboljših načinov za boj proti odpadni hrani. Zamrzovanje hrane prav tako nudi možnost, da imate pri roki večje količine hrane brez skrbi o roku uporabe. Vendar pa morate, preden se odločite za zamrzovanje hrane, upoštevati nekaj trikov in nasvetov, da zmrznjeni hrani zagotovite največ okusa in svežine, ko bo prišel čas, da svojo zalogo potegnete iz zamrzovalnika.

Preberite tudi:

Zakaj »super hrana« morda ni tako super?

Varna hrana danes za zdrav jutri

Zamrzovanje hrane podaljša njeno svežino.
Zamrzovanje hrane podaljša njeno svežino.
Vir slike: Polina Tankilevitch, Pexels

Zamrzovanje hrane in varnost

Najprej preverite, ali je v zamrzovalniku dovolj mrzlo -18 stopinj Celzija ali še hladneje. V kolikor vaš zamrzovalnik nima vgrajenega termometra, je poseben termometer za hladilnik in zamrzovalnik nujen. Običajno lahko dobite komplet dveh, enega za hladilnik in enega za zamrzovalnik, za manj kot 10 evrov.

Zamrzovanje hrane sicer ne uniči bakterij, ki se prenašajo s hrano, vendar močno upočasni njihovo sposobnost razmnoževanja, zato zamrzovanje hrane preprečuje kvarjenje hrane. Ko se te bakterije enkrat odmrznejo, se spet zbudijo in se lotijo svojega dela, kar pomeni, da je čas, da to hrano pojeste ali skuhate.

Večina živil v domačem zamrzovalniku ne ostane neoporečnih več kot dva do tri mesece, čeprav se smernice za določena živila razlikujejo in je to na splošno vprašanje kakovosti in ne varnosti živil.

Nasveti za zamrzovanje hrane

Za zamrzovanje hrane uporabljajte plastične posode, ki jih je mogoče zatesniti, ali vrečke za zamrzovanje hrane. Ne uporabljajte stekla, ki lahko pri hitrih temperaturnih spremembah poči. In ne pozabite, da vrečke za zamrzovanje hrane in vrečke za sendvič niso enaka stvar.

Vrečke za zamrzovanje hrane so narejene iz debelejše plastike, sama plastika pa vsebuje dodatek, ki preprečuje, da bi v zamrzovalniku postala krhka, česar običajni sendvič ali vrečke za shranjevanje ne vsebujejo.

Hrano zamrznite v posameznih delih, kjer je to mogoče. To ne le pospeši odtajanje, ampak tudi pomaga preprečiti nastajanje nepotrebnih odpadkov. Juhe in enolončnice na primer razdelite v manjše vrečke z enim ali dvema porcijama, namesto da cel velik obrok zamrznete v eni posodi.

Manjše ponve so priročne za zamrzovanje jagodičevja, rezin banane, zelenega fižola in drugih drobnih predmetov, tako da se ne držijo skupaj. Razporedite jih po ponvi, nato zamrznite in prenesite v vrečke za zamrzovanje hrane.

Zamrzovanje hrane si predstavljajte kot način za ohranjanje svežine in ne zgolj izogibanje kvarjenju. Z drugimi besedami, zamrzovanje hrane, ki je na vrhuncu svežine, vam bo prineslo boljši rezultat, ko jo boste odtajali. Zamrznitev borovnic, ko začnejo postajati kašaste, vam bo dalo le kašasto odmrznjene borovnice.

Odstranitev vsakega zadnjega delčka zraka iz posod, ki jih je mogoče zatesniti, ali iz vrečk na zadrgo za zamrzovanje hrane je skoraj nemogoče, kar pomeni, da je delež omrzlin na hrani čez nekaj časa neizogiben. Če pa nameravate zamrzovati veliko hrane, bi bila dobra naložba vakuumsko tesnilo, ki odstrani ves odvečen zrak.

Pred zamrzovanjem kuhano hrano temeljito ohladite. Dodajanje vročih živil v zamrzovalnik ne predstavlja samo nevarnosti za varnost hrane (zaradi dodatnega časa, ki ga bo hrana preživela v tako imenovanem območju nevarnosti temperature hrane), ampak dajanje vročega v zamrzovalnik ogreje druga živila, ki so notri, zaradi česar se lahko pokvarijo.

Kako pravilno odmrzniti zamrznjeno hrano

V nekaterih primerih lahko zamrznjene izdelke uporabljate neposredno iz zamrzovalnika. Primeri so zamrznjene jagode, ki gredo naravnost v smuti ali zamrznjene kupčke paradižnikove paste, ki gredo naravnost v juho, omako ali čili. Dejansko je mogoče iz zamrzovalnika kuhati zamrznjene piščančje prsi ali celo celega purana (čeprav ta zadnja definitivno ni najprimernejša tehnika).

V drugih primerih pa boste morali hrano pred uporabo odmrzniti. Najvarnejši način, da to storite, zlasti za hrano z veliko beljakovinami, kot so meso, perutnina in ribe, pa je, da jo čez noč premaknete v hladilnik. Poskus odmrzovanja zamrznjenega mesa, rib ali perutnine pri sobni temperaturi ali uporaba tople ali vroče vode lahko privede do zastrupitve s hrano.

Zamrzovanje hrane, kot je sveže meso in morskih sadežev

Pri teh živilih je še posebej pomembno, da jih zamrznete takoj, ko pridete domov, če jih nimate namena takoj uporabiti. Z drugimi besedami, ne hranite surovega mesa tri dni v hladilniku in ga nato zamrznite.

Živila odstranite s pladnjev iz stiropora ali plastičnih vrečk iz supermarketa. Mleto meso pred zamrzovanjem razdelite na porcije. Dvojno zavijanje (bodisi dve plasti plastične folije ali plast folije, ki ji sledi vrečka na zadrgo za zamrzovanje hrane) bo podaljšalo rok uporabnosti in preprečilo omrzline.

Zamrzovanje hrane, kot je jagodičevje, podaljša rok uporabe.
Zamrzovanje hrane, kot je jagodičevje, podaljša rok uporabe.
Vir slike: Annekroiss, Pixabay

Zamrzovanje svežih izdelkov

Najboljši način za zamrznitev sveže zelenjave je, da jo najprej blanširate. Zelenjavo je treba pripraviti na blanširanje, kar lahko storite na različne načine (npr. rezanje brokolija na cvetove, lupljenje in rezanje korenja, rezanje paprike, obrezovanje stebel iz fižola itd.), vendar je splošna ideja, da hrano pripravimo v takšno obliko, kot bo kasneje pojedena.

Nato zelenjavo zavrite za minuto ali dve, in jo takoj prestavite v kopel z ledeno vodo, da ustavite kuhanje. Nato po temeljitem sušenju razporedite po ponvi, zamrznite in prenesite v vrečke na zadrgo za zamrzovanje hrane.

Zamrzovanje sadja je podobno, vendar lahko preskočite korak blanširanja. Upoštevajte, da lahko cele banane zamrznete v njihovih lupinah. Olupki bodo porjaveli, sadje v notranjosti pa bo ostalo svetlo in sveže. Shranjujete jih lahko dva do tri mesece.

Listnata zelenjava, kot so solata in ohrovt, paradižnik in drugi pridelki z visoko vsebnostjo vode ne zmrznejo dobro.

Sveža zelišča lahko zamrznete tako, da jih nasekljate, zmešate z majhno količino vode ali oljčnega olja in nato zmes zamrznete v pladnjih za ledene kocke. Kocke lahko kasneje prestavite v vrečke na zadrgo za zamrzovanje hrane.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice