Naprej na vsebino

Pri namiznem tenisu imamo v rokavu štiri ase

Namizni tenis je eden najbolj razširjenih športov na svetu in je od leta 1988, ko so bile olimpijske igre v Seulu, tudi med olimpijskimi disciplinami. Slovenijo bodo na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu predstavili štirje namiznoteniški igralci, prvi med njimi, Bojan Tokič, posamezno že to soboto, 24. julija. Pomeril se bo s Kanadčanom Jeremyjem Hazinom.

Preberite tudi:

Kdo so mladi slovenski plavalci, ki nas bodo zastopali v Tokiu?

V golfu bo Slovenijo na olimpijskih igrah zastopala Pia Babnik

Olimpijske igre so pred vrati, prav tako nastop naših košarkarjev

Dan kasneje bo svoje veščine v igranju namiznega tenisa izkazal naš drugi odlični igralec Darko Jorgić, ki se bo prav tako preizkusil v posamezni disciplini. Tema uspešnima namiznoteniškima igralcema se bosta 1. avgusta na ekipni tekmi pridružila še izvrstna Deni Kožuh in Peter Hribar. Slovenska četverica bo nastopila proti korejski ekipi, vsekakor bomo na teh tekmah držali zanje pesti.  

Naj se naši namiznoteniški igralci predstavijo

Bojan Tokič je med našimi najbolj izkušen in najstarejši, ima že tri medalje s prvenstev, želi si še četrto.
Bojan Tokič je med našimi najbolj izkušen in najstarejši, ima že tri medalje s prvenstev, želi si še četrto.
Vir slike: STA

Najstarejši med njimi je Bojan Tokič, rojen 13. januarja 1981 v Jajcu v Bosni in Hercegovini. Z družino je ob izbruhu vojne pribežal v Slovenijo, v Novo Gorico. Za igranje namiznega tenisa ga je navdušil njegov oče Miroslav, trener ženske namiznoteniške reprezentance, in tako je Bojan vrtel lopar že pri petih letih. Za sabo ima vrsto nastopov in uspehov na velikih tekmovanjih.

Izkazal se je na evropskih in svetovnih prvenstvih, njegove prve olimpijske igre pa so bile leta 2008 v Pekingu in te letošnje bodo zanj že četrte. Na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016 je prišel do četrtfinala, na posameznih prvenstvih pa je prejel že tri medalje. Igral je v reprezentancah Italije, Francije in Nemčije, po teh olimpijskih igrah pa naj bi nehal tekmovali in bi kot glavni trener vodil belgijsko reprezentanco.  

Darko Jorgić je trenutno najboljši slovenski igralec na svetovni lestvici namiznoteniških igralcev.
Darko Jorgić je trenutno najboljši slovenski igralec na svetovni lestvici namiznoteniških igralcev.
Vir slike: Siol.net

Še enega asa imamo v namiznem tenisu, mladega Darka Jorgića iz Trbovelj, z rojstnim datumom 30. 7. 1998. Njegova uspešna pot se strmo vzpenja, lani je prišel do finala na turnirju najboljših evropskih igralcev in izgubil šele proti legendarnemu nemškemu igralcu Timu Bollu. Za namizni tenis ga je navdušil prijatelj že v vrtcu.

Prijateljevi starši so bili namreč trenerji namiznega tenisa Andreja Ojsteršek Urh in Jože Urh, ki sta bila znana igralca namiznega tenisa že v prejšnji Jugoslaviji. Andreja Ojsteršek Urh je tudi selektorica slovenske moške reprezentance na teh olimpijskih igrah. Darko Jorgić je med našimi najvišje uvrščen na svetovni lestvici igralcev namiznega tenisa.    

Deni Kožul bo na olimpijskih igrah nastopil na ekipni tekmi.
Deni Kožul bo na olimpijskih igrah nastopil na ekipni tekmi.
Vir slike: Siol.net

Deni Kožul, po poklicu policist, je začel igrati v logaškem klubu. Za njim so evropska in svetovna prvenstva in kljub mladosti (letnik 1997) je dosegel že kar nekaj lepih uspehov: na evropskem prvenstvu 2017 je z ekipo zasedel 3. mesto in prav tako 3. mesto na evropskem prvenstvu do 21 let, z evropskih prvenstev je prinesel dve kolajni.

Najmlajši med našimi je Peter Hribar, naš najboljši na svetovni lestvici do 21 let.
Najmlajši med našimi je Peter Hribar, naš najboljši na svetovni lestvici do 21 let.
Vir slike: Namiznoteniška zveza Slovenije

Četrti mušketir je Peter Hribar, najmlajši med njimi, rojen 12. 11. 1999, iz Šmarjeških Toplic. Peter je poklicni vojak v športni enoti in tudi on je nabiral znanje namiznega tenisa pod okriljem trenerjev Andreje Ojsteršek Urh in Jožeta Urha. Je član klub Saarbrucken, njegov največji uspeh pa je prvo mesto v dvojicah do 21 let in je naš najboljši igralec na svetovni lestvici do 21 let.

Kdaj in kje se je začel igrati namizni tenis?

V Angliji se je igra, imenovana pingpong, pojavila na prelomu 20. stoletja, nekateri pa trdijo, da so podobno igro igrali že na kitajskem dvoru pred 2000 leti. Igra se je iz Anglije hitro razširila še v druge dežele in dobila po letu 1920 ime namizni tenis. Že leta 1926 je bilo ustanovljeno mednarodno združenje za namizni tenis z večino evropskih držav, okoli 1990 pa je bilo v to združenje včlanjenih 165 nacionalnih društev. Prvo svetovno prvenstvo v namiznem tenisu se je odigralo že davnega 1926, do druge svetovne vojne so zmagovali Madžari in Čehi, po drugi svetovni vojni pa se je težišče preselilo v Azijo – najmočnejše namiznoteniške velesile so postale Kitajska, Japonska in Severna Koreja.   

Slovenci smo bili zraven že takoj po začetkih igranja namiznega tenisa

Slovenija ima že dolgo zgodovino sodelovanja v tem športu – začelo se je že leta 1924 v Murski Soboti. Tja je igro prinesel madžarski študent medicine in brata Nemec sta ta šport začela razvijati ter v njem dosegla lepe uspehe na ravni jugoslovanske federacije in tudi v tujini. Ob njiju se je zvrstila cela vrsta uspešnih namiznoteniških igralcev in igralk.

Med drugim je bil naš as Miran Savnik del ekipe, ki si je priborila bron na olimpijskih igrah leta 1974. Uspešne so bile tudi igralke namiznega tenisa, med njimi Vesna Ojsteršek. V novi državi naši upi dosegajo vse vidnejše dosežke.

Kakšne veščine so potrebne za dobro igranje namiznega tenisa?

Namizni tenis ne zahteva toliko eksplozivne moči, ampak je pri njem v ospredju dobro in hitro odzivanje, hipno reagiranje in dobro prepoznavanje nasprotnikove tehnike in taktike. Tako se lahko že vnaprej predvidi, kaj bo nasprotnikova naslednja poteza, kar je odločilno za uspešno nadaljevanje in prestrezanje žogic ter nizanje točk. Tisti na najvišji ravni so vedno korak pred nasprotnikom.

Zakaj je namizni tenis najbolj priljubljen in razširjen šport?

Namizni tenis se je kot požar razširil po vsem svetu in njegova priljubljenost še narašča. Za to, da je najbolj razširjen šport na svetu in da se z njim ukvarja okrog 40 milijonov športnikov, je več razlogov. Poleg tega da je to zelo zanimiv in privlačen šport, je tudi zelo dostopen. Nabava opreme ni draga, privošči si jo lahko skoraj vsak.

Mizo za namizni tenis lahko postavi vsak na svoje dvorišče ali celo v kak prostor. Na njo se privije mreža, kupita se dva loparja – in igra se lahko prične! Pri namiznem tenisu je vedno na preizkušnji iznajdljivost posameznika, vztrajnost in živahnost, fizična moč pa ni toliko pomembna. Igralec lahko igra sam ali v paru proti drugi dvojici, lahko so mešane dvojice, lahko pa igrajo kot ekipa.   

Se še spomnite pravil?

Gledanje uspešnih športnikov v ljudeh zbudi željo, da bi se tudi sami spustili v isti vrtinec, zato za vsak primer, če boste ob spremljanju naših športnikov iz kake omare potegnili zaprašene loparje za namizni tenis, na kratko o pravilih igranja. Igra se do 11 točk, ob rezultatu 10:10 pa se igra na razliko dveh točk. Menjava servisa je ob vsaki točki, do rezultata 10:10 pa na vsaki dve točki.

Navadno ena igra obsega tri take sete. Veliko zabave ob gledanju naših vrhunskih športnikov in ob lastni rekreaciji, naj bo igranje namiznega tenisa ali kakega drugega športa!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice