Naprej na vsebino

Slovenci smo v Tokio poslali maratonsko plavalko Špelo Perše

Daljinsko plavanje je ena izmed športnih panog, ki zahtevajo največ športnikove vzdržljivosti in prilagodljivosti. Špela Perše nas bo zastopala na tokijskem plavalnem maratonu.

Preberite tudi:

V golfu bo Slovenijo na olimpijskih igrah zastopala Pia Babnik

Slovenski jadralci na olimpijskih igrah

V športnem plezanju bomo krojili vrh

Peršetova bo v Tokiu preplavala kar 10 kilometrov.
Peršetova bo v Tokiu preplavala kar 10 kilometrov.
Vir slike: Rtvslo.si

Osnove daljinskega plavanja

Maratonsko plavanje oz. daljinsko plavanje je šport, ki se po navadi izvaja na odprtih vodah, saj so razdalje, ki jih morajo tekmovalci preplavati, veliko daljše kot pri bazenskem plavanju.

Olimpijsko maratonsko plavanje je plavanje na 10 kilometrov, plava pa se v krogih. Disciplina je bila prvič predstavljena na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu.

Zmaga v daljinskem maratonu torej zahteva veliko športnikove kondicije, obenem pa tudi izjemne iznajdljivosti pri izkoriščanju oz. soočanju s spremenljivimi pogoji, ki jih ustvarjajo vodni valovi, vreme in vodni tokovi.

Plavalka z Bleda bo na olimpijskih igrah tekmovala že drugič.
Plavalka z Bleda bo na olimpijskih igrah tekmovala že drugič.
Vir slike: Ekipa.svet24.si

Špela bo plavala za Slovenijo

Špela Perše se bo na olimpijske igre podala že drugič. Slovenska plavalka, rojena leta 1996, se je olimpijskih iger prvič udeležila leta 2016 v Riu de Janeiru, kjer je osvojila 16. mesto v daljinskem plavanju.

Radovljiška daljinska plavalka, ki sicer prihaja z Bleda, se je na tokijske olimpijske igre uvrstila na kvalifikacijah v Setubalu na Portugalskem, kjer je osvojila 11. mesto. Svoj rezultat letos želi izboljšati kljub velikim izzivom, ki jo je pred njo postavilo prejšnje nepredvidljivo leto, vključno z usklajevanjem pogostih in napornih treningov, ki občasno potekajo tudi na slovenski obali, z magistrskim študijem na biotehnični fakulteti.

Našo plavalko boste lahko spremljali 3. avgusta ob 23.30 na ženskem maratonskem plavanju, ki bo potekalo en dan pred moškim maratonskim plavanjem. Slovenije tokrat žal ne bo zastopal noben moški maratonski plavalec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice