Naprej na vsebino

V gimnastiki nas bo zastopala Jekaterina Vedenejeva

Na olimpijskih igrah v Tokiu bo Slovenijo zastopala tudi Jekaterina Vedenejeva, slovenska gimnastičarka ruskega rodu. Gledali jo boste lahko že 6. avgusta na kvalifikacijah.

23. poletne Olimpijske igre potekajo že od 23. julija, trajale bodo vse do 8. avgusta. V teh dneh bomo priča različnim tekmovanjem v treh glavnih gimnastičnih panogah, torej v športni gimnastiki, ritmični gimnastiki in veliki prožni ponjavi.

Preberite tudi:

Slovenski jadralci na olimpijskih igrah

Slovenci smo v Tokio poslali maratonsko plavalko Špelo Perše

Jekaterina Vedenejeva Slovenijo zastopa od leta 2018.
Jekaterina Vedenejeva Slovenijo zastopa od leta 2018.
Vir slike: pinterest.ru

Slovenska gimnastičarka na olimpijskih igrah

Letošnja slovenska udeležba na tekmovanjih iz gimnastike je majhna, toda prelomna: Slovenija je na olimpijske igre prvič poslala predstavnico ritmične gimnastike. To je Jekaterina Vedenejeva, članica Kluba za ritmično gimnastiko Tim, ki jo vodi trenerka Elena Drozhanova. Jekaterina Vedenejeva si je uvrstitev na največje športno tekmovanje na svetu prislužila z zelo uspešnimi nastopi na tekmah za svetovni pokal.

Jekaterina Vedenejeva je slovenska gimnastičarka ruskega rodu, rojena leta 1994 v Irkutsku. Za Slovenijo je prvič nastopila leta 2018 na tekmovanju svetovnega pokala v Kazanu in osvojila 5. mesto – obroč, 6. mesto – trak, 7. mesto – žoga in 8. mesto – mnogoboj.

Jekaterina Vedenejeva je pričela trenirati v otroštvu v Rusiji na pobudo mame Julie Vedenejeve, ki je bila trenerka v tej športni disciplini. Leta 2015 je zastopala Rusijo na tekmovanju v Južni Koreji in osvojila 5. mesto.

Tri leta kasneje je pridobila slovensko državljanstvo in pričela tekmovati na mednarodnih prvenstvih.

Kvalifikacije v ritmični gimnastiki – posamezno bodo 6. avgusta ob 3.20. Finala po rekvizitih bosta 7. avgusta ob 8.20, finale – skupinska vaja pa bo 8. avgusta ob 4.00.

Ritmična gimnastika je mešanica športa in umetnosti.
Ritmična gimnastika je mešanica športa in umetnosti.
Vir slike: xinhuanet.com

Osnove gimnastike

Gimnastika spada med najstarejše športe, ki so se izvajali na že olimpijskih igrah v antični Grčiji. Ta elegantni šport upodablja združitev estetike, moči in športa v najrazličnejših in izjemno zahtevnih figurah.

Ritmična gimnastika je ženska disciplina, kjer športnice na parterju uprizarjajo elemente z različnimi rekviziti – žogo, trakom, obročem, kolebnico ali kijem. Del uprizoritve predstavlja tudi glasbena podlaga, h kateri športnica sinhronizira svoje gibe.

Ritmična gimnastika je bila prvič predstavljena na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984. Ritmične gimastičarke tekmujejo v mnogoboju in v skupinskih vajah.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice