Naprej na vsebino

V gore se podajte le dobro pripravljeni in opremljeni

Pred nami je lep sončen vikend, ki nas kar vabi na plano. In ker smo Slovenci planinski in gorniški narod, saj  v hribe redno zahaja več kot 315.000 Slovencev, se bo najverjetneje marsikdo odločil za še kak vzpon, saj se s petnajstim septembrom zaključuje poletna planinska sezona.

Preberite tudi:

Pridi v gore: 30 vrhov za 30 let

Kako mulce navdušiti za pohodništvo?

V Planinski zvezi Slovenije ugotavljajo, da so planinci in obiskovalci večinoma dobro oziroma vsako leto bolje opremljeni, še vedno pa se najdejo izjeme in reševalci morajo kdaj pa kdaj še vedno po koga, ki se je v gore odpravil nepravilno obut ali pa je preprosto precenil svojo psihofizično pripravljenost.

Lahka pot ni nujno lahka za vsakogar

V planinski terminologiji se uporabljajo lahka, zahtevna in zelo zahtevna pot. Pri čemer je treba vedeti, da lahka pot ni nujno lahka za vsakogar, saj je oznaka prilagojena izkušenim planincem. Tudi, če se odpravite na »lahko pot« to še zdaleč ni primerljivo s hojo po ravnih poteh v dolini. Nekatere poti, ki so karakterizirane kot lahke, trajajo tudi do deset ur in vas vodijo na več kot 1500 metrov višinske razlike. Izredno pomembno je, da izberete pot, ki je primerna za vaše psihofizične sposobnosti.

Posebno pozorni morate biti prav na prehodu iz poletne v jesensko sezono. Čeprav zgodnji jesenski dnevi prinašajo res lepe užitke, se morate dobro zavedati, da je dan krajši in da vsaka sprememba vremena lahko prinese velike ohladitve. Posebna jesenska nadloga je tudi megla, ki se lahko v hribih spusti nenadoma.

Preden se odpravite na pot, nujno preverite vremensko napoved, ne le na splošno, ampak tudi na cilju. Čeprav menite, da bo na poti vse potekalo gladko in se boste lahko hitro vrnili, preverite kako je s prenočišči v okolici vašega cilja. Natančno načrtujte svojo turo, preverite ali so planinske koče ob poti odprte in temu prilagodite tudi zalogo vode, ki jo nosite s seboj.

Vedno je bolje, če se na pot ne odpravite sami. V vsakem primeru pa, preden se odpravite na pot, nekomu povejte, kam ste se namenili in kdaj se nameravate vrniti. V planinskih kočah in na vrhovih se vpisujte v planinske knjige. V kolikor bi vas morali iskati reševalci, jim bo to v veliko pomoč.

Vedno se dobro obujte

Zagotovo ste že kdaj v novicah zasledili vest, da so gorski reševalci morali po koga, ki se je na pot odpravil neprimerno obut ali kar v natikačih. Med opremo je daleč najpomembnejša primerna obutev, saj so zdrsi tudi pri zelo izkušenih planincih in gornikih med najpogostejšimi razlogi za hude telesne poškodbe ali celo smrt. V gore se odpravite v planinskih čevljih z dobrim podplatom, polvisokih ali visokih, da bodo zavarovani tudi vaši gležnji. Pri tem velja poudariti tudi, da naj bodo čevlji dobro uhojeni, da vas ne bodo ožulili do krvi.

V gore le dobro pripravljeni: med planinsko in gorniško opremo je daleč najpomembnejša primerna obutev, v kateri vam ne drsi. Vir slike: Pixabay.
V gore le dobro pripravljeni: med planinsko in gorniško opremo je daleč najpomembnejša primerna obutev, v kateri vam ne drsi.
Vir slike: Pixabay.

Ko se odpravljate v visokogorje, naj bodo v nahrbtniku obvezno osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča za primer nenačrtovanega bivakiranja, mobilni telefon s polno baterijo (izklopite prenos podatkov, da se baterija ne bo prehitro izpraznila, saj je povezava v večini primerov tako ali tako slaba), planinski zemljevid in kompas, hrana z visoko energijsko vrednostjo, ki hkrati zaseže majhno prostornino (na primer dobra temna čokolada), zadostna količina tekočine, in covid-19 časom primerno, manjše razkužilo in obrazna maska.

Oblecite se vremenu primerno in v nahrbtnik spravite še kako toplo oblačilo za rezervo. Oblačila tesno zavijte v plastično vrečko in jih šele nato pospravite v nahrbtnik. Tako bodo v primeru dežja ostala suha.

Za pot po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh s seboj vzemite tudi čelado in tehnično opremo za samovarovanje. V kolikor se bo del poti treba vzpenjati ob jeklenici (zajli), vam bodo zelo prav prišle močne rokavice.

Kaj storiti, če se zgodi nesreča?

V slovenskih gorah rešujejo člani Gorske reševalne zveze Slovenije. V primeru nesreče pokličite na številko 112 in sporočite:

  • kdo kliče;
  • kaj in kje se je zgodilo;
  • koliko je ponesrečencev;
  • kakšne so poškodbe;
  • kakšno pomoč potrebujete.

Ko pokličete na pomoč, se morate zavedati, da bo lahko minilo tudi nekaj ur preden bo pomoč prišla. V kolikor helikopter zaradi slabih vremenskih razmer ne more poleteti, se gorski reševalci odpravijo na pot proti vam peš in pri tem nosijo težko opremo.

Ko pokličete pomoč, lahko traja tudi nekaj ur preden bo pomoč prišla. Ostanite zbrani in mirni. Vir slike: GRS Bovec.
Ko pokličete pomoč, lahko traja tudi nekaj ur preden bo pomoč prišla. Ostanite zbrani in mirni.
Vir slike: GRS Bovec.

Zato je izrednega pomena, da ostanete prisebni in mirni ter s tem pomirite tudi morebitne druge udeležence nesreče. Vedno najprej skrbno proučite situacijo in na prvem mestu zavarujte sebe in ponesrečenca pred neposrednimi nevarnostmi. V kolikor je to potrebno, nudite prvo pomoč v okviru svojega znanja in sposobnosti. Poškodovanih, če je to le mogoče, ne premikajte, saj lahko s premikanjem povzročite dodatne poškodbe hrbtenice.

Želimo vam varen korak in lepe razglede!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice