Naprej na vsebino

Svetovni dan varstva živali

4. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan varstva živali z namenom izboljšanja življenjskih standardov živali. Organizacije za varstvo živali iz vsega sveta na ta dan opominjajo na pomembnost zagotavljanja ustreznih življenjskih pogojev za živali in obsojajo kruto ravnanje z njimi.

Preberite tudi:

Živali so čuteča bitja, a kazensko pravo jim nudi le pomanjkljivo zaščito

Svetovni dan varstva živali: tudi živali imajo svoje neodtujljive pravice

V zadnjih letih je udeležba vse večja, saj zmeraj več ljudi želi pokazati svojo podporo in strinjanje z mislijo, da si živali ne zaslužijo trpljenja in da jim moramo omogočiti čim boljša življenja. 4. oktobra se povsod po svetu odvijajo razni dogodki na temo varstva živali.

Čeprav so živali čuteča bitja, se ljudje do njih mnogokrat vedemo, kot da so zgolj objekti. Vir slike: Pomurec.com.
Čeprav so živali čuteča bitja, se ljudje do njih mnogokrat vedemo, kot da so zgolj objekti.
Vir slike: Pomurec.com.

Človek kroji življenja živali

Vpliv človeka, narodov, politike in industrije na življenja živali je veliko večji kot si mislimo. Ne le, da človek destruktivno posega v teritorije, kjer živijo živali, temveč tudi neposredno vpliva na živali. Ko človek živali lovi, ubija, preganja, prestavlja v druge življenjske prostore, jih muči, sili v parjenje, strada, zanemarja ali neustrezno skrbi zanje, lahko katastrofalno zniža kvaliteto njihovega življenja. Zato je pomembno, da se vsak posameznik po svojih najboljših močeh vede sočutno in spoštljivo do živali ter se zaveda, da je neprimerno ravnanje s čutečimi bitji tako okrutno kakor tudi kaznivo.

4. oktobra že od leta 1931 praznujemo svetovni dan varstva živali. Vir slike: ahcpets.com.
4. oktobra že od leta 1931 praznujemo svetovni dan varstva živali.
Vir slike: Ahcpets.com.

Zasluge SD varstva živali

Svetovni dan varstva živali ni namenjen le moraliziranju, temveč tudi aktivnemu zavzemanju za pravice živali. Zato mu lahko pripišemo veliko zaslug za pozitivne spremembe na področju varstva živali, kot so na primer:

  • Amina Abaza, vodja Društva za zaščito živali v Egiptu, je s podporo svetovnega dne varstva živali uspešno predlagala dodatek k zakonu o pravicah živali v Novi egiptovski konstituciji in pred kratkim parlamentu posredovala svoj model za akt o živalskih pravicah.
  • Društvo za zaščito živali v Egiptu je pod okriljem svetovnega dne varstva živali doseglo, da so na veterinarski fakulteti v Kairu organizirali dogodek proti uporabljanju živih živali v izobraževalne namene in se pogovarjali o različnih alternativah.
  • Največji dosežek sudanske Organizacije za zaščito živali in okolja je bil uspešno potegovanje za zakonodajo o zaščiti živali, ki jo je sprejel parlament v Sudanu.
  • Vlade mnogih državah praznujejo svetovni dan zaščite živali. Na primer, Himalajska zveza za reševanje živali se v Nepalu vsako leto poveže z oblastjo, s katero skupaj spodbujata prebivalce k spoštovanju pravic živali.

Svetovni dan varstva živali izvira iz Berlina

Svetovni dan varstva živali je predlagal kinolog Heinrich Zimmermann in organiziral prvo praznovanje, ki je potekalo 24. marca 1925 v Berlinu. Že prvega dogodka se je udeležilo več kot 5000 ljudi, kasneje pa je bil dan prestavljen na 4. oktober. Leta 1931 je na kongresu o mednarodni živalski zaščiti v Firencah predlagal širitev dne varstva živali, kar je pripeljalo do ustanovitve praznovanja na svetovni ravni.

Vsak posameznik lahko prispeva k varstvu živali. Vir slike: Regionalobala.si.
Vsak posameznik lahko prispeva k varstvu živali.
Vir slike: Regionalobala.si.

Kako lahko vsak izmed nas varuje živali?

Vsak izmed nas lahko prispeva k izboljšanju živalskih življenj. To lahko stori tako, da primerno skrbi za svoje živali in nad njimi ne izvaja nobene vrste nasilja. V primeru opaženega nasilja nad živalmi lahko nasilje poskušamo preprečiti ali ga prijavimo. Klateškim živalim lahko po svojih močeh ponudimo kak obrok ali toplo zatočišče, lahko pa jih tudi peljemo v zavetišče in k veterinarju. Večkrat lahko obiščemo slovenska zavetišča ali jim namenimo kak prispevek za živali. Pomaga tudi zmanjševanje našega uživanja živalskih izdelkov in uporaba kozmetičnih in drugih produktov, ki niso testirani na živalih.

Predvsem se je treba zavedati, da živali čutijo, in da nimamo nobenega razloga ali opravičila za to, da jih ne bi obravnavali kot čuteča bitja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice