Skip to content

Globa za necepljene starejše od 60 let

Za Avstrijo, ki je obvezno cepljenje napovedala za čas od 1. februarja naprej, se je sedaj za obvezno cepljenje (v tem primeru sicer za starejše od 60 let) odločila tudi Grčija. Grki so sicer naredili še korak naprej. Premier je naznanil, da bodo naložili mesečno globo vsem, ki so starejši od 60 let, pa niso cepljeni. Mesečna globa bo znašala 100 evrov.

V Grčiji je sicer polno cepljenih 60 odstotkov prebivalcev. V tem mesecu so se odločili, da necepljenim prepovejo vstop v kino, gledališča, muzeje in telovadnice.

Globa ni kazen, ampak zdravstvena pristojbina

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je pred sejo vlade v Atenah v torek napovedal obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse Grke, starejše od 60 let, v prizadevanju za uspešnejše spopadanje z novo različico koronavirusa, omikronom, v času pred prazniki. V ta namen bo Grčija vsakemu odraslemu zagotovila tudi brezplačne teste za samotestiranje v obdobju od 6. do 12. decembra in od 3. do 7. januarja.

Napovedal je, da bodo tisti, ki zavrnejo cepljenje, morali plačati mesečno globo v višini 100 evrov in to prav vsak mesec od 16. januarja naprej. Globo bodo neposredno naložili grški davčni organi, sredstva, ki bodo zbrana na ta način, pa bodo namenjena grškim bolnišnicam, ki se borijo proti pandemiji.

V Grčiji je precepljenost 60-odstotna. Vir slike: Reuters.
V Grčiji je precepljenost 60-odstotna.
Vir slike: Reuters.

»To ni kazen,« je dejal Mitsotakis. »Rekel bi, da gre za zdravstveno pristojbino.« V Grčiji je sicer novembra cepivo prejelo le 60.000 od 580.000 necepljenih, starejših od 60 let. »Precepljenost v Grčiji v tej starostni skupini je približno 83 odstotno v primerjavi z 98 odstotno na Portugalskem,« je dejal Mitsotakis in poudaril, da so ljudje v tej starostni skupini prvi, ki jih je treba zaščititi, saj pogosto potrebujejo bolnišnično oskrbo, v bolnišnico pa pogosto pridejo šele takrat, ko je že prepozno, kar še dodatno otežuje delo v že tako preobremenjenih bolnišnicah.

»Strokovnjaki ocenjujejo, da je z vidika javnega zdravja pomen cepiva pri 70-letni osebi enak, kot če bi cepili 34 mlajših,« je pojasnil Mitsotakis. Dodal je še, da čuti dolžnost, da na tak način zaščiti najbolj ranljive, čeprav bodo ti z odločitvijo vlade najverjetneje vsaj začasno nezadovoljni.

Grčija sicer poroča o več kot 6400 novih primerih dnevno, kaj je najvišja številka od začetka pojava covida-19 naprej. Skrbi pa jih tudi, da bi se število okužb s prihajajočimi zimskimi počitnicami, še povišalo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice