Naprej na vsebino

Novo leto in stare skrbi

Šolarji so v ponovno v šolskih klopeh, še vedno z maskami in z obveznim samotestiranjem. Odrasli smo spet vsak na svojem delovnem mestu, če nam je prav ali ne, najverjetneje celo bolj utrujeni, kot smo se od delovnih mest konec prejšnjega leta poslovili, k čemer so prispevale tudi količine hrane in divji ritem praznikov, ki so se odvili med vikendi in s tem nismo pridobili nobenega prostega dne.

No, vsaj to bo v tem letu boljše. V letu 2022 bo osem od trinajstih možnih dela prostih praznikov padlo na delovne dni. Pet praznikov, ki bi sicer bili dela prosti dnevi, pa pride na soboto in nedeljo. To so 1. in 2. januar, ki sta že za nami, 1. maj, dan državnosti in božič.

Koronavirus je še med nami, okužbe ponovno rastejo, morda se nam obetajo novi omejitveni ukrepi, ki jim bodo sledile nove presoje ustavnega sodišča. Vse skupaj bo najverjetneje tudi letos tako, da ne bomo vedeli, kdo pije in kdo plača. In da bomo kar naprej preverjali, kako se moramo obnašati, da bo prav.

Še naprej se bodo odvijali protesti, proti temu ali onemu, za to ali ono, še naprej bomo deležni tudi peska v očeh.

Poleg tega se imamo veseliti supervolilnega leta. Veseliti v delu, da nam bo dana možnost, da s svojimi glasovi vplivamo najprej na sestavo vlade, že 24. aprila (čeprav je jasno, da volimo poslance in ne vlade neposredno, dejansko vplivamo le na sestavo vlade, saj poslancev ne moremo določiti vsled volilnega sistema), jeseni bomo odločali, kdo nas bo predstavljal kot predsednik republike, in nazadnje bomo 20. novembra volili še župane in občinske svetnike.

Kakorkoli že – obeta se nam celoletna volilna kampanja, najverjetneje z ostro retoriko in poskusi diskreditiranja vse povprek. V skladu z Nostradamusovo napovedjo za leto 2022 glede kanibalizma se bomo tudi veliko žrli med seboj. In tej kampanji bo slej ko prej sledilo ogorčenje, kako da so ti in oni na oblasti, kdo jih je pa sploh volil. In nato zaklinjanje – da na naslednje volitve bom pa res šel tudi sam.

Še naprej se bo vse dražilo, od elektrike, ogrevanja do hrane. V začetku leta bodo nekaterim vsaj delno olajšanje prinesli dodatki iz desetega protikoronskega paketa PKP 10. Kdo jih bo dobil in kaj mora za to storiti si lahko preberete tukaj. Morda bomo celo deležni kakšnih novih bonov – turističnih, digitalnih ali celo kakšnih drugih.

A vse mine in tudi to leto bo minilo, tako ali drugače. Zato v njem ne pozabite nase in na to, kar edino šteje – pristne odnose z najbližjimi in skrbjo zase in zanje. Vse ostalo bo, kakor bo. Saj je vsakega dneva enkrat konec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice