Skip to content

Janez Poklukar oznanil nove dneve cepljenja

Na včerajšnji dan so v Sloveniji potrdili 2515 okužb s koronavirusom. Opravili so 5233 PCR testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 48 odstoten. Po podatkih vlade se v bolnišnicah nahaja 572 covidnih bolnikov, od tega pa jih 157 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je sedem covidnih bolnikov.

Ob 12. uri in pol je potekala tudi vladna novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in infektolog Franc Strle. Govora je bilo o trenutnem stanju v Sloveniji, poleg tega pa je Poklukar napovedal nove dneve cepljenja, ki bodo potekali od četrtka do sobote.

»Omikron je v štirinajstih dneh praktično izpodrinil delto,« je začel minister za zdravje. »Zato štetje primerov nima več smisla saj so z veliko verjetnostjo vsi potrjenih primeri okuženi z različico omikron.« Kot je še dodal, so virologi in mikrobiologi sporočili, da se s takim izpodrivom oziroma s tako nalezljivo različico še niso srečali.

Bližajo se novi dnevi cepljenja. Vir slike: Ukom.
Bližajo se novi dnevi cepljenja.
Vir slike: Ukom.

Ministra pa najbolj skrbi, kaj bo nova različica pomenila za bolnišnice. »Dejstvo je, da gremo v neko obdobje, ki ga v tej epidemiji še nismo doživeli,« je razložil. Prepričan je, da bo virus kmalu preplavil celotno populacijo, kar bo pomenilo resne organizacijske izzive tako za družbo kot tudi gospodarstvo.

Predstavnike zdravstvenih domov, bolnišnic, mest za testiranje in laboratorije je že nekaj dni nazaj opozoril, da »bo potrebno razmisliti o načinu delovanja kritičnih služb, se pravi tistih, ki delujejo 24 ur na dan«. Po njegovih besedah bodo morali zagotoviti kolobarjenje zaposlenih tako, da bo v primeru množične okužbe ene ekipe na delu druga ekipa, ki bo doma v stalni pripravljenosti in bo prvo po potrebi zamenjala.

Od četrtka do sobote novi dnevi cepljenja

Minister Poklukar je napovedal tudi nove dneve cepljenja s sloganom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej«. Potekali bodo med četrtkom in soboto v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. V teh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno.

Zemljevid cepilnih centrov po Sloveniji. Vir slike: Ukom.
Zemljevid cepilnih centrov po Sloveniji.
Vir slike: Ukom.

Poudaril je tudi, da v peti val vstopamo s »prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom«. Nove cepilne dneve vpeljujejo, ker ne vedo, kaj bo družbi in zdravstvenemu sistemu prinesla nova koronavirusna različica omikron.

Cilj akcije je seveda precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. »Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020,« je dejal Poklukar. »Ob prihajajoči grožnji omikrona je to sporočilo še bolj očitno in močno.«

Na pomoč bodo spet priskočili zasebniki, zobozdravniki, lokalne skupnosti, civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije.

V bolnišnicah je zaradi covida-19 po njegovem zatrjevanju še vedno večina necepljenih. Na navadnih oddelkih je namreč necepljenih 73 odstotkov vseh hospitaliziranih, v enotah intenzivne nege pa je ta delež 85-odstoten. Povprečna starost bolnikov na oddelku je 67,5 let, na intenzivni negi pa 62 let.

»Moja iskrena prošnja je, da se udeležite dni cepljenja in se tako vsi skupaj izognemo obremenitvam v zdravstvu in pa gneči v cepilnih centrih proti koncu januarja,« je še dodal.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice