Naprej na vsebino

S številom okuženih podiramo neslavne rekorde

Po podatkih NIJZ so včeraj ob 14.814 opravljenih PCR-testih potrdili 7420 okužb z novim koronavirusom – ali za lažjo predstavo, toliko, kot ima prebivalcev naselje Grosuplje. Gre za daleč največje število potrjenih primerov od pojava covida-19 naprej. Delež pozitivnih izvidov je bil 50,1-odstoten. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 45.459 aktivnih okužb, ali toliko, kot je polovica vseh prebivalcev mesta Maribor. Sedemdnevno povprečje znaša 4367.

To so številke, s katerimi vstopamo v nove dneve cepljenja, ki se bodo pričeli jutri in bodo trajali do sobote, potekali pa bodo v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. Cepilni centri bodo odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno. Na delu pa bodo tudi mobilni timi.

Do vključno z včerajšnjim dnem je bilo sicer z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih NIJZ cepljenih 1.254.613 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.197.788.

Omikron je dokazano izredno nalezljiva različica koronavirusa, ki se širi mnogo hitreje kot vse različice pred njo, vključno z Delto. Kako učinkovito je cepljenje proti tej različici se krešejo mnenja – a po javno dostopnih podatkih naj bi bila večina ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, necepljenih. To pa ne pomeni, da cepljeni ne obolevajo.

Hospitalizirani bolniki s potrjeno okužbo covid-19 od 1. 3. 2021 do 31. 12. 2021 glede na cepilni status. Vir slike: NIJZ.
Hospitalizirani bolniki s potrjeno okužbo covid-19 od 1. 3. 2021 do 31. 12. 2021 glede na cepilni status.
Vir slike: NIJZ.

Karantene in izolacije povsod močno vplivajo na pomanjkanje kadra

Zaradi širjenja virusa in vedno večjega števila okužb je vse več zaposlenih v izolaciji ali v sedemdnevni karanteni, v katero, kot vemo, morajo vsi, razen nekaterih izjem in sicer:

Po novem odloku, ki je v veljavi od 10. januarja, v karanteno na domu po tesnem stiku z okuženim s covidom-19 ni treba:

  • osebam, ki so bile cepljene s poživitvenim odmerkom cepiv proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna;
  • osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni;
  • prebolevnikom, ki prebolelost dokazujejo s pozitivnim rezultatom PCR-testa, in so bili hkrati dvakrat cepljeni s cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech in Sinopharm, Bharat Biotech ali Sputnik ali enkrat cepljeni s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson.

Zaradi karanten in izolacij je tudi veliko pomanjkanje zdravstvenega kadra. Mnoge bolnišnice poročajo o kritičnem pomanjkanju kadra, stanje pa se bo najverjetneje še poslabšalo, saj bomo po napovedih strokovnjakov glede na rast okužb kmalu imeli deset ali več tisoč okuženih dnevno. Svetovna zdravstvena organizacija je celo napovedala, da bi se utegnila v prihodnjih dveh mesecih z različico virusa omikron okužiti več kot polovica ljudi v Evropi.

Vsled tega imajo bolnišnice možnost razglasiti tretjo fazo, kar pomeni, da zaradi pomanjkanja zdravstvenih delavcev iz delovnega procesa ne bodo izključili tistih, ki so bili v tveganem stiku z okuženo osebo, a ne bodo kazali nobenih simptomov bolezni. Kako bo to vplivalo na rast števila okuženih v bolnišnicah, glede na to, da so mnogi okuženi asimptomatski (okužba z omikron različico poteka na blažji način od ostalih različic), lahko le ugibamo. A dejstvo je, da zdravstvo brez kadra ne more delovati.

Dodatne obremenitve bodo za že tako okrnjeni zdravstveni kader predstavljali dnevi cepljenja. Pri izvajanju te akcije se bodo zato zdravstveni centri poslužili tudi pomoči pogodbenikov (na primer upokojene medicinske sestre) in koncesionarjev.

Drugi dnevi cepljenja bodo potekali pod geslom: Stopimo skupaj: Varno in zdravo naprej! Vir slike: Delo. Foto: Blaž Samec
Drugi dnevi cepljenja bodo potekali pod geslom: Stopimo skupaj: Varno in zdravo naprej!
Vir slike: Delo. Foto: Blaž Samec

Brezplačno testiranje da ali ne?

V preteklih dneh se je razvnela polemika glede testiranja in sicer glede dejstva, da široka in množična dostopnost brezplačnega testiranja ne pripomore k cepljenju ali zamejevanju okužb.Ne, brezplačno testiranje nikakor ne pripomore k večji precepljenosti, pripomore pa k odkrivanju okužb (saj so lahko, kot je že dolgo znano, okuženi tudi cepljeni, ki v kolikor niso testirani in okužba ni odkrita, virus prenašajo naprej).

Testiranje naj bi državo stalo že milijon evrov na dan – ali do sedaj enajst milijonov evrov zgolj v tem letu. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bo po koncu tega (že petega) vala testiranje spet plačljivo, kar naj bi pripomoglo k številčnejšemu odločanju za cepljenje.

Zagotovo bi te milijone lahko v zdravstvu porabili tudi na druge načine, pa vendar – smo v situaciji v kakršni smo. In kdo ve, kakšna mutacija se nam pripravlja za šesti val in koliko bodo cepiva uspešna v boju s čemerkoli še pride. Če kaj, nas ima pandemija covida-19 naučiti, da je le malokaj v življenju črno-belo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice