Naprej na vsebino

Se bo pomanjkanje materialov nadaljevalo tudi v letu 2022?

Kot kaže, so 80. leta spet tukaj. Lani je bila namreč inflacija v ZDA tako visoka kot leta 1982, novembra pa so v Veliki Britaniji zabeležili tako nizko proizvodnjo kot leta 1984. »Svetovnemu gospodarstvu nenadoma primanjkuje vsega,« je Bloomberg poročal nekaj mesecev nazaj.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pomanjkanje doseglo tudi hrano za domače živali

[RAZISKUJEMO]: Kaj se v zadnjih mesecih dogaja na trgih dela?

Po podatkih društva britanskih proizvajalcev in trgovcev motornih vozil so v Veliki Britaniji novembra proizvedli 28,7 odstotka manj avtomobilov kot mesec prej, kljub večjemu povpraševanju po električnih vozilih. Proizvedli so 75.756 vozil, kar je najmanj v zadnjih 37 letih, saj se proizvajalci še naprej soočajo s pomanjkanjem čipov, je poročala STA.

Delež proizvedenih električnih in hibridnih vozil je skoraj pričakovano dosegel rekordno vrednost, saj so ta vozila predstavljala približno tretjino vseh novembra proizvedenih vozil.

Povečalo se je povpraševanje po električnih vozilih. Vir slike: Pexels.
Povečalo se je povpraševanje po električnih vozilih.
Vir slike: Pexels

Proizvodnja baterijskih električnih vozil se je novembra povečala za 52,9 odstotka na 10.359 vozil in dosegla novo najvišjo raven 13,7 odstotka celotne proizvodnje, kar je več kot dvakrat več kot pred letom dni, so še zapisali.

»Covid močno vpliva na dobavne verige in povzroča globalno pomanjkanje – zlasti polprevodnikov, kar bo verjetno vplivalo na sektor vse naslednje leto,« je ocenil izvršni direktor društva Mike Hawes. Dodal je tudi, da gre za najtežje pogoje, s katerimi se ta industrija sooča, v zadnjih desetletjih.

Tudi bližnje nam se soočajo s težavami v dobavah materialov. Z Inštituta za ekonomske raziskave Ifo s sedežem v Münchnu sporočajo, da se Nemčija še nikoli ni soočala s tako hudim pomanjkanjem materialov.

Decembra je približno 82 odstotkov podjetij poročalo o težavah pri dobavi, kar je osem odstotkov podjetij več kot novembra ter hkrati tudi nova, rekordna vrednosti. »Knjige naročil so polne,« je že poleti razložil Klaus Wohlrabe z inšituta Ifo. »Toda zaradi pomanjkanja ključnih materialov podjetja proizvodnje ne uspejo ustrezno razširiti.« In stanje se od takrat do danes ni veliko spremenilo.

Prizadeti so predvsem proizvajalci električne opreme, kjer jih je 94 odstotkov poročalo o težavah v povezavi s pomanjkanjem materialov. Sledili so avtomobilski proizvajalci, kjer jih je o težavah poročalo 93 odstotkov ter strojništvo – 91 odstotkov.

Tudi v Nemčiji se soočajo s težavami v proizvodnji. Vir slike: Pexels.
Tudi v Nemčiji se soočajo s težavami v proizvodnji.
Vir slike: Pexels.

Razmere so se precej poslabšale tudi v papirni industriji, kjer se je delež prizadetih podjetij s 66 dvignil na 89 odstotkov. Nekoliko boljše pa gre industriji usnja, kjer se nekaj manj kot polovica podjetij še vedno sooča s težavami v dobavi materialov.

Kaj skriva leto 2022?

V združenju nemške industrije BDI pričakujejo 3,5-odstotno gospodarsko rast, potem ko je bila lanska ocenjena na 2,5 odstotka. Po napovedih se bo nemški izvoz letos povečal za štiri odstotke, kar je polovico manj kot lani. Prav tako so prepričani, da bo industrija proizvodnjo letos povečala za 4,5 odstotka, s čimer bo skupna raven proizvodnje približno šest odstotkov pod ravnjo iz leta 2018.

Različica omikron je svet postavila pred novo oviro – ogromno pomanjkanje kadra zaradi okužb ali karanten. Kitajska zero-COVID strategija, s katero že ob najmanjšem sumu na okužbe uvajajo izjemno stroge ukrepe (cela mesta popolnoma odrežejo od sveta), bo verjetno še naprej pomenila motnje v proizvodnji in dobavi blaga, lahko tudi celo leto.

Na Kitajskem ob sumu okužb zaprejo celotna mesta. Vir slike: Pexels.
Na Kitajskem ob sumu okužb zaprejo celotna mesta.
Vir slike: Pexels.

Strokovnjaki pa opozarjajo tudi na drugo plat te zgodbe, ki prav tako pomeni težave. Pomembno je vedeti, da se že od začetka epidemije v ponudbi in povpraševanju pojavljajo zelo izrazita valovanja. Kar pomeni, da pomanjkanje ne vlada že od samega začetka, ampak je bilo vmes materialov in drugih dobrin celo preveč.

V Singapurju je tako zelo znan dogodek iz časa začetka pojava koronavirusa, ko je pričelo zmanjkovati jajc in potrošniki so na njih dobesedno navalili. Trgovci so naročili še več jajc, saj so želeli zadovoljiti povečano povpraševanje. Ko pa se je to umirilo, so ostala skladišča polna jajc. Končalo se je tako, da so junija 2020 leta distributerji zavrgli 250.000 jajc.

Podobno se lahko zgodi tudi letos. Naročila v mnogih sektorjih, ki so sedaj na čakanju, bodo izpolnjena, vendar se bo povpraševanje potrošnikov lahko ohladilo, s tem ko se bo zmanjšalo število bolniških odsotnosti, obrestne mere pa se bodo pričele dvigati. Tako bi lahko nekatera podjetja na koncu ostala s preseženimi kapacitetami zalog.

Podjetja se lahko znajdejo tudi s prepolnimi skladišči. Vir slike: Pexels.
Podjetja se lahko znajdejo tudi s prepolnimi skladišči.
Vir slike: Pexels.

Strokovnjaki imajo težave pri napovedovanju stopnje povpraševanje, kar pomeni, da se podjetja posledično s ponudbo težko prilagodijo. Lahko se tudi zgodi, da bo nova in nevarnejša različica države spet prisilila v omejevanje in zaprtja. Ljudje bodo tako spet večino denarja porabili za izdelke, saj dopustovanje in dogodki ne bodo omogočeni.

Če povzamemo, zelo verjetno je, da bodo različne industrije v letu 2022 imele težave tako s pomanjkanjem kot tudi s presežkom zalog. Podjetja in potrošniki se počasi temu prilagajajo, kar pomeni, da se bodo vsaj nekatere trenutne obremenitve razrešile. Pandemija pa se še vedno nadaljuje in obveznost podjetij, da ustvarjajo dobiček, se bo kmalu prebila v ospredju, zato neke drastične razrešitve v letu 2022 ni pričakovati.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Krajšega delovnika si želijo tako delodajalci kot zaposleni, vendar je v Sloveniji pravzaprav protizakonit

Pri Slovencu smo že pred časom raziskovali krajši delovni čas. Marko Vidrih se je na primer pred dvema letoma spraševal,...

Prijava na e-novice