Skip to content

Na druge dneve cepljenja večina po tretji odmerek, epidemija se še ne umirja

V soboto zvečer se je končala druga akcija »Dnevi cepljenja«, ki je potekala pod geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej«. V okviru akcije so bili cepilni centri od četrtka do sobote odprti od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, na delu pa so bile tudi mobilne enote.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da so bili z odzivom prebivalcev na drugo akcijo »Dnevi cepljenja« zadovoljni, saj se je po podatkih NIJZ za cepljenje v teh dneh odločilo 41.200 posameznikov. Pa vendar ne gre spregledati dejstva, da se je večina izmed teh podala na cepljenje s tretjim odmerkom.

Za cepljenje s prvim odmerkom se je odločilo 2.102 posameznikov, za drugi odmerek 4.671 in za tretji odmerek 34.427, so zapisali v sporočilu za javnost.

»V enakem obdobju teden pred tem (6., 7., in 8. januarja 2022) se je cepilo 24.467 posameznikov. To pomeni, da je bil odziv na Dneve cepljenja za 68 % boljši kot pretekli teden. Če bi v tem trenutku v populaciji krožila različica delta koronavirusa, potem z IJS ocenjujemo, da bi z prihranili 1000 hospitalizacij, 250 sprejemov v intenzivno enoto in 150 življenj. Glede na trenutno vedenje, ki ga imamo o novi različici seva omikron, pa skupaj z Inštitutom Jožef Štefan ocenjujemo, da smo s tem prihranili 500 hospitalizacij, 60 obravnav v enotah intenzivne terapije in 15 smrti,« so še navedli na ministrstvu.

Ob tem so se na ministrstvu zahvalili celotni primarni ravni, ki se je kljub izjemnim obremenitvam in sočasnemu delu na več deloviščih hkrati, ponovno organizirala, stopila skupaj in s pomočjo lokalnih skupnosti, Civilne zaščite, Rdečega križa, društev in gospodarstva ljudem na terenu približala cepljenje. »Delamo vse kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja,« so dodali.

Kakšna je trenutna precepljenost v Sloveniji?

Po podatkih NIJZ je bilo doslej z enim odmerkom cepljenih 60 % prebivalstva oziroma 1.257.572 oseb, z vsemi odmerki pa 1.203.496 oseb oziroma 57 % prebivalstva. Največji delež cepljenih je še vedno v zasavski regiji, najmanjši v podravski.

Cepljenje napreduje počasneje, kot bi želeli. Prikaz statistike cepljenja. Vir slike: Cepimo.se.
Cepljenje napreduje počasneje, kot bi želeli. Prikaz statistike cepljenja.
Vir slike: Cepimo.se.

V Sloveniji se epidemija še ne umirja

Po napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan (IJS) epidemija še vedno raste, predvsem zaradi hitrega širjenja izredno nalezljive različice omikron. Napovedal je, da bi lahko v torek potrdili več kot 10.000 okužb, v kolikor bo seveda moč zagotoviti tako obsežno PCR testiranje.

Leskovar je napovedal tudi, da naj bi vrh potrjenih okužb dosegli do konca januarja, posledično bomo vrh hospitaliziranih bolnikov dosegli v prvi polovici februarja. Zasedenost bolnišnic naj sicer ne bi dosegla tiste iz vrhunca četrtega vala, predvsem zaradi lažjega prebolevanja različice omikron.

Po podatkih NIJZ so včeraj ob 7901 PCR-testih potrdili 4967 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 62,9-odstoten. Od pojava covida-19 naprej ob nedeljah še nikoli ni bilo toliko potrjenih primerov okužb.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 70.760 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 6381.

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi s prejšnjim dnevom povečalo za 3983. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 352. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 3340, kar je 188 več kot dan prej.

V bolnišnicah je 566 covidnih bolnikov, najmlajši je star 14 let. Na intenzivni terapiji se zdravi 158 bolnikov, najmlajši med njimi šteje šele 25 let.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice