Naprej na vsebino

V Sloveniji skoraj 100.000 aktivnih okužb

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da je bilo v četrtek ob 14.714 PCR testih potrjenih 9.858 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 67 odstotkov. Kot sporočajo iz vlade pa je hospitaliziranih 599 bolnikov, 144 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 12 ljudi.

Preberite tudi:

Ob rekordnih koronavirusnih okužbah spremembe protokola testiranja

NIJZ ocenjuje, da je v Sloveniji trenutno aktivnih 96.481 okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa znaša 8.489, kar pomeni povišanje za 421 v enem dnevu. V četrtek se je število aktivnih primerov v primerjavi s sredo povečalo za 5.771. Največje dnevno število potrjenih okužb je NIJZ zabeležil v torek in sicer kar 12.286.

Včeraj sta na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusa dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, in prof. dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana predstavila spremembe glede trajanja izolacij.

Mateja Logar je namenila nekaj besed tudi razlikam med karanteno in izolacijo, podobno kot smo že opisali v tem prispevku. Nadaljevala je z dejstvom, da se tokratni val koronavirusa od drugih razlikuje predvsem v razmerju med okuženimi in tistimi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo in zdravljenje v intenzivnih enotah. Z drugimi besedami – glede na število okuženih je hospitalizacij tokrat manj.

Pritisk na bolnišnice je še vedno visok. Vir slike: Pexels.
Pritisk na bolnišnice je še vedno visok.
Vir slike: Pexels.

Vseeno pa to ne pomeni, da pritiske na bolnišnice ni. »Zavedati se moramo, da ob tako visokih številkah, kot so trenutno v populaciji, tudi če je odstotek hospitaliziranih nizek, lahko še vedno zaradi absolutnega števila pride do povečanega pritiska na bolnišnice,« je opozorila dr. Logar.

Pozvala je k spoštovanju vseh pravil in odlokov, razkuževanju rok, prezračevanju prostorov in nošnji maske. »Pomembno je, da se takoj ob pojavu bolezenskih znakov samoizoliramo, dogovorimo za testiranje in na izvide testov seveda čakamo v domačem okolju,« je še dodala.

Samoizolacije bodo skrajšane iz deset na sedem dni

Janez Tomažič je pojasnil, da so s člani strokovnega kolegija Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana sprejeli smernice za skrajšanje obdobja izolacije iz deset na sedem dni.

Za tako skrajšanje pa moreta biti izpolnjena dva pogoja. 24 ur pred zaključkom izolacije mora biti oseba brez povišane telesne temperature, brez da bi seveda vzela kakršnakoli zdravila in pa brez drugih opaznih težav. Poleg tega pa se sedmi dan opravi hitri antigenski test, ki mora biti negativen.

V naslednjih treh dneh po zaključku izolacije se mora oseba čim bolj izogibat stikom z ostalimi ljudmi, predvsem tistimi, ki spadajo v skupino bolj ranljivih ter seveda dosledno uporabljati zaščitno masko, kirurško ali FFP2.

Samoizolacija se bo lahko skrajšala na sedem dni. Vir slike: Pexels.
Samoizolacija se bo lahko skrajšala na sedem dni.
Vir slike: Pexels.

Kot začetek izolacije se pri osebah brez simptomov šteje dan pozitivnega PCR-testa. Pri osebah s simptomi in prav tako potrjeno okužbo s testom PCR pa se upošteva prvi dan simptomov.

Sprememba bo veljala od ponedeljka naprej in bo veljavna tudi za tiste, ki so v samoizolaciji že pred ponedeljkom. Za potrebe skrajševanja izolacije bodo za testiranje posebni termini.

Za prekinitev karantene je zahtevan nosnožrelni bris. To je bris, ki je odvzet iz dela, kjer se stikata predel nosu in predel žrela – skozi nos. Po drugi strani pa izraz nosni in žrelni bris predstavlja dva brisa – prvega, odvzetega iz žrela (skozi usta) ter še drugega, odvzetega iz nosu (z isto palčko).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice