Skip to content

Poživitveni odmerek zaščiti pred smrtjo, Pfizer testira omikron cepivo

Avstrijski raziskovalni inštitut GÖG je opravil analizo cepljenih in necepljenih, s katero so pokazali, da cepljenje proti covidu-19 zelo dobro ščiti pred hudim potekom bolezni in smrtjo, poživitveni odmerek pa še bistveno bolj.

»Rezultat za Avstrijo je primerljiv z drugimi mednarodnimi študijami,« je raziskavo povzel Lukas Rainer, strokovnjak za analizo zdravstvenega sistema pri GÖG.

Trije odmerki cepiva namreč zagotavljajo kar 99-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi. Dva odmerka pa 92,6-odstotno učinkovitost, pri čemer je bilo jeseni opaziti zmanjšanje zaščite pred okužbami.

Herwig Ostermann generalni direktor pri Gesundheit Österreich. Vir slike: KLEINE ZEITUNG.
Herwig Ostermann generalni direktor pri Gesundheit Österreich.
Vir slike: KLEINE ZEITUNG.

V povezavi z omikronom je sicer »še vedno potreben čas, da lahko podamo veljavne izjave,« pojasnjuje Gesundheit Österreich GmbH (GÖG). Trenutna analiza zajema obdobje od začetka februarja 2021 do 13. januarja, podatki za poživitvene odmerke pa so izračunani od 1. oktobra.

V Avstriji so doslej zabeležili okoli 14.000 smrti zaradi koronavirusa. Med njimi je bilo od prvega zaključenega kroga cepljenja v začetku februarja 2021 okoli 5.600 smrti, od tega se je okoli 4.500 smrti nanašalo večinoma na ljudi, ki niso bili v celoti zaščiteni, navaja GÖG. Zaradi covida-19 je sicer umrlo tudi 95 ljudi, ki so bili trikrat cepljeni, od tega je bila večina starih 75 let ali več.

Pfizer in BioNTech testirata cepivo, ki je namenjeno posebej omikron različici

Ameriško podjetje Pfizer in nemški BioNTech sta sprožila postopek za klinično testiranje njunega cepiva proti covidu-19, ki je prilagojeno posebej za različico omikron. Študija bo preizkušala varnost cepiva in odziv imunskega sistema tako v obliki osnovnega cepljenja kot tudi poživitvenega odmerka pri približno 1420 zdravih odraslih, starih od 18 do 55 let.

Kathrin Jansen, vodja za raziskave cepiv pri podjetju Pfizer, je dejala, da želijo biti previdni, čeprav trenutni podatki kažejo, da poživitveni odmerki proti prvotnemu sevu koronavirusa še naprej ščitijo pred hujšim potekom bolezni tudi pri omikronu.

Pfizer je pričel s preizkušanjem cepiva za omikron. Vir slike: The Japan Times.
Pfizer je pričel s preizkušanjem cepiva za omikron.
Vir slike: The Japan Times.

»Zavedamo se, da moramo biti pripravljeni, če ta zaščita sčasoma oslabi, in da bi lahko v prihodnosti pomagali pri boju proti omikronu in novim različicam,« je dejala.

Raziskava je razdeljena na tri skupine. Udeleženci v prvi skupini so tisti, ki so prejeli dva odmerka trenutnega cepiva Pfizer vsaj 90 do 180 dni pred študijo. Prejeli bodo en oziroma dva odmerka novega cepiva, prilagojenega za omikron.

Udeleženci druge skupine so tisti, ki so prejeli tri odmerke trenutnega cepiva Pfizer vsaj 90 do 180 dni pred študijo. Prejeli bodo ali en odmerek trenutnega cepiva Pfizer proti covidu-19 ali cepiva, prilagojenega za omikron.

Udeleženci tretje skupine so tisti, ki do zdaj niso prejeli nobenega cepiva proti covidu-19. Prejeli bodo tri odmerke novega cepiva. En odmerek predstavlja 30 mikrogramov cepiva, enako kot pri trenutnem cepivu.

Kaj pa četrti odmerek?

Anthony Fauci, direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni v ZDA, je spregovoril tudi o tem, ali bo letos potrebno prejeti še dodaten odmerek.

»Če se okužite z omikron različico kljub temu, da ste cepljeni in ste prejeli tudi poživitveni odmerek ter je to asimptomatska okužba oziroma taka z minimalnimi simptomi, verjetno ne boste potrebovali četrtega odmerka,« je dejal Fauci. »Sicer je čisto mogoče, da bo četrti odmerek potreben. Vendar mislim, da bi, preden hitimo k četrtemu odmerku, rad videl, kakšen je rezultat tretjega odmerka.«

Dodal je še, bi lahko pri tem naredili izjemo le pri imunsko oslabljenih osebah, ki bodo morda prej potrebovale dodaten odmerek.

Anthony Fauci direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni v ZDA. Vir slike: Yahoo.
Anthony Fauci direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni v ZDA.
Vir slike: Yahoo.

»Toda za preostalo populacijo menim, da je pomembno, da vidimo, kakšna je učinkovitost tretjega odmerka mRNA cepiv in drugega odmerka J&J cepiva,« je prepričan Fauci.

V Izraelu sicer razmišljajo drugače. Strokovna komisija izraelske vlade je danes namreč priporočila poživitveni (četrti) odmerek cepiva proti covidu-19 za vse, starejše od 18 let. Prejeli bi ga lahko po petih mesecih od prejema tretjega odmerka ali prebolelosti. Danes so v državi prav tako že drugi dan zapored zabeležili rekord novih okužb z novim koronavirusom.

Izrael je pred tem že uvedel četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za ljudi, starejše od 69 let, ter druge ogrožene skupine. Doslej je bilo v državi štirikrat cepljenih več kot 600.000 ljudi od skupaj dobrih devet milijonov prebivalcev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice