Skip to content

Ameriški FBI ustanavlja enoto za digitalne valute

Ministrstvo za pravosodje ZDA je v četrtek oznanilo, da bo FBI (Zvezni preiskovalni urad) ustanovil posebno enoto za analizo blockchaina in zaseg virtualnega premoženja.

Enoto bo sestavljala specializirana ekipa strokovnjakov za kriptovalute, ki bo namenjena zagotavljanju analize, podpore in usposabljanju v uradu ter posodabljanju njegovih orodij za digitalne valute, da bi se tako lahko bolje obvarovali pred prihodnjimi grožnjami.

FBI ne bo popuščal pri kaznivih dejanjih povezanih s kriptovalutami. Vir slike:  Forbes.
FBI ne bo popuščal pri kaznivih dejanjih povezanih s kriptovalutami.
Vir slike: Forbes.

FBI enota za »izkoriščanje virtualnih sredstev« bo nastala kot posledica največjega finančnega zasega, ki ga je opravilo ministrstvo za pravosodje v začetku tega meseca, ko so poročenemu paru preprečili pranje bitcoinov v skupni vrednosti več milijard ameriških dolarjev.

»Podajamo jasno opozorilo kriminalcem, ki uporabljajo kriptovalute za svoje operacije,« je dejala Lisa Monaco, namestnica pravosodnega ministra ZDA. »Pozivamo tudi vsa podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami – potrebujemo vas, da izkoreninite zlorabe kriptovalut. Tisti, ki tega ne bodo storili, bodo odgovarjali povsod, kjer bo mogoče.«

Ameriška vlada z vso močjo stopa na prste kripto zločincev

Lisa O. Monaco je že lanskega oktobra napovedala ustanovitev National Cryptocurrency Enforcement Team (NCET) oziroma ekipe, ki bi bila odgovorna za obravnavo zapletenih preiskav in pregon kaznivih zlorab kriptovalut, zlasti kaznivih dejanj, ki jih zagrešijo borze virtualnih valut ter infrastrukturni akterji pri pranju denarja.

Ekipa bi pomagala tudi pri sledenju in izterjavi sredstev, izgubljenih zaradi goljufij in izsiljevanja, vključno s kripto plačili zločinskim skupinam za izsiljevalno programsko opremo, je ministrstvo za pravosodje zapisalo v izjavi za javnost.

Poslopje ameriškega pravosodnega ministrstva. Vir slike: Reuters.
Poslopje ameriškega pravosodnega ministrstva.
Vir slike: Reuters.

»S hitrimi inovacijami digitalnih sredstev in tehnologij blockchain smo opazili porast njihove uporabe s strani kriminalcev, ki jih izkoriščajo za spodbujanje kibernetskih napadov ter izsiljevalskih shem, trgovino z mamili, orodji za hekerje in tihotapljenje na spletu, izvajanje kraj in prevar ter pranje premoženjskih koristi, ki jih pridobijo s svojimi kaznivimi dejanji,« je povedal pomočnik pravosodnega ministra Kenneth A. Polite iz oddelka za kazniva dejanja ministrstva za pravosodje.

»NCET bo služil kot osrednja točka za spopadanje oddelka z porastom kriminala, ki vključuje te tehnologije,« je dodal.

ZDA tudi s polno paro v smeri regulacije kriptovalut

Yahoo Finance poročajo, da bo ameriški predsednik Biden naslednji teden izdal odlok, s katerim se bodo vladne agencije usmerile k preučevanju kriptovalut in digitalne valute centralne banke (CBDC) ter pripravile vladno strategijo za regulacijo digitalnih sredstev.

Kaj je CBDC? Podobno kot kriptovalute, lahko centralna banka izda tudi svojo lastno digitalno valuto, ki je vezana na vrednost »tradicionalne« (fiat) valute določene države. Preprosto povedano je digitalna valuta centralne banke zgolj digitalna oblika fiat valute.

Bela hiša in ameriško ministrstvo za finance naj bi si sicer po poročanju Bloomberg News skočila v lase glede regulacije kriptovalut, vendar je uradnik ministrstva temu oporekal in zatrdil, da je vlada v polnem zagonu glede kripto regulacije.

V skladu s predsedniškim odlokom bodo različne agencije prečesale teme kot so vpliv rasti digitalnih sredstev na tržno konkurenco, ukrepi, s katerimi bi lahko pred tveganji zaščitili potrošnike, podjetja, investitorje in banke ter vloga zasebnosti na področju kriptovalut. Dotaknile se bodo tudi možnosti poenotenja pravil in zakonov na mednarodni ravni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice