Skip to content

Kriptovalute predstavljajo velik delež donacij Ukrajini, zdaj bodo regulirane

V sredo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podpisal Zakon o virtualnih sredstvih, ki bo pomagal regulirati poslovanje s kriptovalutami.

S tem so bili postavljeni pogoji za začetek zakonitega trga za virtualna sredstva v državi. »Novi trg bo urejala Državna komisija za vrednostne papirje in borzo ter Ukrajinska banka,« so zapisali na vladni spletni strani. »Podpis tega zakona je še en pomemben korak k odstranitvi sence, v kateri se nahaja sektor kriptovalut in vzpostavitvi zakonitega trga za virtualna sredstva v Ukrajini.«

Poslovalnica za izmenjavo kriptovalut v Kijevu. Vir slike: Getty Images.
Poslovalnica za izmenjavo kriptovalut v Kijevu.
Vir slike: Getty Images.

Zakon bo določil pravni status, klasifikacijo in lastninske pravice virtualnih sredstev ter zagotovil izvajanje ukrepov finančnega nadzora na tem področju. Kripto borze in podjetja, ki se ukvarjajo z digitalnimi sredstvi, se bodo morala za zakonito delovanje v Ukrajini registrirati, bankam pa bo dovoljeno odpreti račune za kripto podjetja.

Državna komisija za vrednostne papirje in borzo bo odgovorna za oblikovanje in vodenje državne politike na področju virtualnih sredstev, določitev postopka prometa z virtualnim premoženjem, izdajanje dovoljenj ponudnikom storitev virtualnega premoženja ter izvajanje regulacije in nadzora na tem področju.

Do tega trenutka je ukrajinsko Ministrstvo za digitalno transformacijo razvijalo pravni okvir za virtualne valute, skupaj s predstavniki industrije pa so pripravili predlog zakona. Trenutno si ministrstvo aktivno prizadeva za spremembo davčnega in civilnega zakonika Ukrajine, da bi v celoti zagnali trg virtualnih sredstev.

Državna banka Ukrajine. Vir slike: NBU.
Državna banka Ukrajine.
Vir slike: NBU.

Kriptovalute imajo zaradi ruske invazije pomembno vlogo

24. februarja, ko je bilo v Ukrajini razglašeno vojno stanje, so kriptovalute zasedle pomembno vlogo, predvsem zaradi številnih donacij za humanitarne namene in financiranje vojske.

Ukrajinska državna banka je namreč omejila dvige gotovine, ki jih lahko opravijo fizične osebe, dvige v tujih valutah pa je prepovedala. Poleg tega je tudi fiksirala vrednost ukrajinske grivne ter ukinila izdajo elektronskega denarja.

Kriptovalute so danes pomemben del svetovnega finančnega sistema, kar pomeni, da so tudi del takega ali drugačne svetovnega konflikta. V situaciji, kjer se tresejo temelji vlade in vladnih institucij, se je težko zanesti na tradicionalne banke, zato so kriptovalute v svoji neodvisnost privlačna alternativa.

»Dejstvo, da ga ni mogoče zamrzniti, dejstvo, da ga ni mogoče cenzurirati, in dejstvo, da ga je mogoče uporabljati brez osebne izkaznice, je zelo, zelo pomembno,« je Alex Gladstein, glavni strateški direktor pri Fundaciji za človekove pravice, povedal Recode. »In zato je Bitcoin tako pomembno humanitarno orodje.«

V zadnjih nekaj tednih je bilo v podporo Ukrajincem poslanih več kot 100 milijonov ameriških dolarjev vrednosti kriptovalut. Tudi Ukrajinska vlada zbira donacije v kriptovalutah in je po zadnjih podatkih zbrala več kot 64 milijonov dolarjev v obliki kriptovalut.

Vlada je za ta namen uredila spletno stran za zbiranje sredstev, ki temeljijo na kriptovalutah. Imetniki lahko sredstva pošljejo v eni izmed številnih kriptovalut, ki so na voljo: Bitcoin, Ethereum, Tether, Solana in druge.

 Spletna stran za donacije Ukrajini. Vir slike: Posnetek zaslona.
Spletna stran za donacije Ukrajini.
Vir slike: Posnetek zaslona.

Poleg tega pa na spletni strani najdemo tudi podatke za donacijo tradicionalnih valut. Državni uradniki s kriptovalutami ne morejo opraviti vseh potrebnih nakupov, zato včasih nekatere od teh donacij pretvorijo v fiat valute.

Pri Kraken, eni izmed vodilnih kripto menjalnic, so napovedali, da bodo za pomoč ukrajinskim strankam namenili več kot 10 milijonov dolarjev. Vsak ukrajinski račun bo tako prejel po 1000 dolarjev v Bitcoinu, ki jih bo mogoče takoj dvigniti.

»Upamo, da bomo lahko še naprej nudili kritične finančne storitve v kriznem času tako našim strankam v Ukrajini kot v Rusiji,« je dejal Jesse Powell, izvršni direktor menjalnice Kraken. »Kriptovalute ostajajo pomembno humanitarno orodje, zlasti v času, ko se mnogi po svetu ne morejo več zanašati na tradicionalne banke in skrbnike.«

Iz Kraken so še sporočili, da bo paket pomoči financiran iz preteklih prihodkov menjalnice s strani ukrajinskih strank in prihodkov od trgovanja v Rusiji v prvem polletju 2022.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice