Naprej na vsebino

Kako se s koronavirusom spopadajo drugod po svetu?

V Sloveniji bi potrebovali samo še odpravo obvezne nošnje maske v zaprtih prostorih in bi lahko že zaživeli tako kot pred dvema letoma. Edino razliko pa bi še vedno predstavljalo gibanje oziroma nezanemarljivo število okužb, s katerimi se pri nas še vedno srečujemo vsak dan.

Kako pa se s koronavirusom trenutno spopadajo v drugih državah? Ponekod ukrepe zaostrujejo, ponekod jih sproščajo. Najverjetneje take razlike v odzivu na covid-19 sploh še nismo srečali.

V Italiji z aprilom odpravljajo številne omejitve

V Italiji bodo kljub naraščajočemu številu okužb v naslednjem mesecu sprostili večino pomembnih koronavirusnih ukrepov. S tem se bodo pridružili kar nekaj sosednjim državam, vključno s Slovenijo, kjer smo že pred časom opustil pogoj PCT za vstop v večino javnih krajev.

V naši zahodni sosedi se sicer število hospitalizacijo zaradi virusa umirja, zato bodo tako imenovani green pass opustili pri obiskovalcih, ki bodo želeli ob kavi ali pici uživati na zunanjih površinah barov in restavracij. Za obisk notranjih prostorov bo še vedno potreben pogoj PC, kar pomeni preboleli ali cepljeni, vendar bo z mesecem majem tudi ta opuščen.

V Italiji bodo sprostili kar nekaj omejitev. Vir slike: AFP.
V Italiji bodo sprostili kar nekaj omejitev.
Vir slike: AFP.

S 1. aprilom bodo opuščene tudi vse omejitve za obisk in uporabo storitev v nastanitvah, kot so hoteli in apartmaji ter za vstop v trgovine s tehničnim blagom, banke, pošte, frizerske salone, brivnice in kozmetične salone. Enako velja tudi za muzeje in razstave, medtem ko bo green pass do konca aprila ostal obvezen za obisk konferenc, gledališč in kinematografov, kot tudi telovadnic, fitnes centrov in bazenov.

V javnem prevozu od 1. aprila ne bo potrebno več izpolnjevati nobenega pogoja, čeprav bo treba obrazne maske tipa FFP2 še vedno nositi do konca meseca. Sicer pa se glede mask govori, da poleti ne bodo več obvezne.

Gibanje števila novih primerov v Italiji v zadnjih 30 dneh. Vir slike: Google.
Gibanje števila novih primerov v Italiji v zadnjih 30 dneh.
Vir slike: Google.

V Avstriji se testirajo z grgranjem

V Avstriji se po dveh tednih v uporabo spet vračajo maske – in to ne kakršnekoli ampak maske tipa FFP2. V začetku marca je namreč ta ukrep, za večino javnih krajev, prešel iz »obveznega« v »priporočilo«.

Avstrijci se že nekaj tednov prav tako spopadajo s porastom okužb. Konec prejšnjega meseca se je 7-dnevno povprečno število novih okužb gibalo okoli 26 tisoč, v zadnjih dneh pa je poskočilo na slabih 45 tisoč.

Gibanje števila novih primerov v Avstriji v zadnjih 30 dneh. Vir slike: Google.
Gibanje števila novih primerov v Avstriji v zadnjih 30 dneh.
Vir slike: Google.

Poleg uvedbe obvezne nošnje mask, pa so v avstrijski vladi nakazali tudi, da bodo še enkrat premislili o pravilih izolacije za okužene ljudi, saj želijo olajšati situacijo predvsem starejšim ter zaposlenim v bolnišnicah in domovih za ostarele.

Vredno si je pogledati tudi eno izmed možnosti testiranja za covid-19, ki je pri nas ne poznamo. To so PCR testi za grgranje. Ti kompleti za testiranje so na voljo po vsej Avstriji, ljudje pa jih lahko prevzamejo v lokalni trgovini (običajno v supermarketih ali drogerijah) in jih po opravljenem testu vrnejo tja. Rezultat prejmejo po e-pošti ali SMS sporočilu v 24 urah.

V Avstriji se lahko testiramo s testi za grgranje. Vir slike: Alles Gurgelt.
V Avstriji se lahko testiramo s testi za grgranje.
Vir slike: Alles Gurgelt.

V kompletu je fiziološka raztopina, ki jo lahko ali grgramo ali z njo zgolj speremo usta. Celoten postopek poteka od doma, registracija, vključno s skeniranjem osebnega dokumenta, pa preko spleta. Vse informacije so predstavili na spletni strani s sloganom: »Grgrajte z nami!«

»Redni, hitri testi so bistveno in učinkovito sredstvo za boj proti pandemiji covida-19. Na ta način želimo ustvariti nekakšen zaščitni ščit za prebivalstvo, dokler ne bo na voljo zadostna količina potrebnih cepiv,« je izjavil Michael Ludwig, župan Dunaja.

Walter Ruck, predsednik dunajske gospodarske zbornice, pa je teste komentiral tako: »Ti preprosti in zanesljivi PCR testi ponujajo odlično priložnost za zmanjšanje omejitev za gospodarstvo na minimum.«

V ZDA opozorila o ponovnem porastu okužb

Iz ZDA opozarjajo pred »zelo verjetnim« porastom okužb s koronavirusom, vendar to verjetno ne bo pomenilo novega vala oziroma ponovne vzpostavitve ukrepov, je dejal eden od najbližjih svetovalcev ameriškega predsednika, Anthony Fauci.

»Bistvo je, da bomo verjetno opazili porast števila primerov, kot smo ga videli v evropskih državah, zlasti v Združenem kraljestvu,« je povedla v nedeljo za ABC. »Upajmo, da novega vala ne bo. Mislim, da ga ne bo.«

V ZDA so strokovnjaki previdi pri napovedovanju okoliščin zaradi virusa. Vir slike: NYT.
V ZDA so strokovnjaki previdi pri napovedovanju okoliščin zaradi virusa.
Vir slike: NYT.

Medtem ko ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni trdijo, da morajo biti ZDA pripravljene na zaostrovanje ukrepov, kot je obvezna nošnja mask v zaprtih javnih prostorih (v tem trenutku maske niso obvezne v nobeni izmed zveznih držav), je Fauci dejal: »Trenutno ne vidim potrebe po tem«.

Število okužb, hospitalizacij in smrti v ZDA še naprej upada. Različica BA.2 je približno 50 odstotkov bolj prenosljiva kot osnovni omikron, vendar ne povzroča hujšega poteka bolezni in se ne izogne imunosti, pridobljeni zaradi cepljenja ali okužbe v preteklosti, dodaja Fauci.

Na Kitajskem zaprli Disneyland, v Hongkongu pa napovedujejo omilitve

Zaradi najhujšega izbruha novega koronavirusa na Kitajskem doslej je moral vrata v ponedeljek zapreti Disneyland v Šanghaju, potem ko so v več večmilijonskih mestih že odredili stroge lockdowne.

Med metropolami, ki so zaradi novega vala pandemije prebivalcem v celoti ali delno omejile gibanje, so Šanghaj, Changchun, Shenzhen in Tangshan, od ponedeljka pa tudi Jilin. Poleg zaprtij tam izvajajo množična testiranja. V provinci Henan študentom različnih univerz medtem ne dovolijo, da bi zapustili študentska naselja.

Na Kitajskem se zapira Disneyland. Vir slike: Reuters.
Na Kitajskem se zapira Disneyland.
Vir slike: Reuters.

V nedeljo so sicer na Kitajskem potrdili več kot 4300 lokalnih okužb in asimptomatskih primerov covida-19. Kljub svoji »ničelni« politiki s covid-19 v preteklosti, zdaj prehajajo na bolj »dinamično« strategijo boja proti pandemiji, med drugim s strogimi usmerjenimi in krajšimi ukrepi, z manjšim vplivom na gospodarstvo in vsakdanje življenje.

Oblasti v Hongkongu so medtem kljub valu okužb za april napovedale omilitve zajezitvenih ukrepov. Sporočili so, da bo 1. aprila umaknjena prepoved letov iz devetih držav (ZDA, Avstralija, Velika Britanija, Kanada, Francija, Indija, Nepal, Pakistan in Filipini), vendar pa je to le ena izmed omejitev, ki jih nameravajo odpraviti, saj strokovnjaki in vladni uradniki pravijo, da je najhujši val, ki ga poganja omikron, morda minil.

Vodja Hongkonga Carrie Lam je v ponedeljek dejala, da bodo morali cepljeni prebivalci ob prihodu iz tujine v karanteno le za sedem dni – pred tem so morali v karanteni ostati 14 dni. Izolacija za potnike je tam bila ena najstrožjih na svetu in je mnoge odvrnila od vrnitve v regijo s 7,4 milijona ljudi.

Gibanje števila novih primerov v Hongkongu v zadnjih 30 dneh. Vir slike:  Google.
Gibanje števila novih primerov v Hongkongu v zadnjih 30 dneh.
Vir slike: Google.

Prav tako je prekinila načrte, da bi vsi prebivalci mesta morali opraviti PCR testiranja in premaknila rok za prejemanje poživitvenih odmerkov na 31. maj. Dodatni odmerek bo potreben za vstop na javna mesta, vključno s supermarketi in nakupovalnimi centri.

Čeprav ukrepi še vedno ostajajo med najstrožjimi na svetu, se zdi, da se pristop Hongkonga nekoliko razlikuje od pristopa celinske Kitajske. V Hongkongu je zaradi covida-19 umrlo več kot 5000 ljudi, od januarja pa je bilo zabeleženih več kot milijon primerov. Raziskovalci ocenjujejo, da je skoraj polovica mesta lahko okužena z virusom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice