Skip to content

Digitalni boni bodo na voljo že čez mesec dni

Vlada je na četrtkovi seji sprejela uredbo, s katero na podlagi Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV) določa dokumente, ki so potrebni za uspešno unovčenje digitalnih bonov ’22. O bonih in o tem, kaj si bodo upravičenci z njimi lahko privoščili, smo se podrobno razpisali tukaj.

»S 15. junijem letos bodo lahko učenci zadnje triade osnovne šole, vsi dijaki in vsi študentje začeli unovčevati digitalne bone ’22 v vrednosti 150 evrov,« so sporočili z vlade. Odrasle osebe, stare 55 let in več, bodo digitalni bon za nakup računalniške opreme lahko koristile po vključitvi v program izobraževanja s področja digitalnega znanja. Do bona bodo upravičeni vsi, ki so 12. marca spadali v eno izmed zgornjih skupin in imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Z uredbo je vlada določila izjavo o unovčitvi in izjavo o združitvi digitalnih bonov (če jih bodo bratje, sestre, polbratje ali polsestre želeli združiti), ki ju bodo upravičenci potrebovali pri unovčevanju, ki bo mogoče v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih računalniške opreme. Bon bo možno unovčiti do 30. novembra 2022.

Osebe, stare 55 let in več, bodo digitalni bon za nakup računalniške opreme lahko koristile po vključitvi v program izobraževanja. Vir slike: Pixabay.
Osebe, stare 55 let in več, bodo digitalni bon za nakup računalniške opreme lahko koristile po vključitvi v program izobraževanja.
Vir slike: Pixabay.

Že dan po objavi te uredbe v Uradnem listu RS bodo lahko osebe, ki se izobražujejo v tujini na stopnji, primerljivi zadnji triadi osnovne šole, srednjemu, višjemu ali visokemu izobraževanju, pri Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo vložile zahtevo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 šolajoči v tujini. Na ta način bodo, če bo ugotovljeno, da izpolnjujejo zakonske pogoje, pridobili digitalni bon ’22, ki ga bodo lahko unovčili od 15. junija dalje.

V prihodnjih dneh bo objavljen javni razpis za izbor izvajalcev neformalnih izobraževanj s področja digitalnih kompetenc za starejše od 55 let, kar pomeni, da bodo neformalna izobraževanja potekala letos poleti in jeseni. Izvajalci teh izobraževanj bodo poslali podatke o udeležencih, na osnovi tega sporočila pa bodo udeleženci postali upravičenci do unovčitve digitalnega bona ’22. Pogoja za udeležbo, ki bo brezplačna, bosta stalno prebivališče v Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marec 2022.

Ko bo oseba opravila neformalno izobraževanje, bo v informacijski sistem FURS vpisana kot upravičenec oziroma upravičenka do digitalnega bona ’22. Za izobraževanja se dobroimetje digitalnega bona torej ne koristi, temveč se po opravljenem neformalnem izobraževanju šele pridobi, opominjajo pri Službi vlade za digitalno preobrazbo RS.

Za kaj se lahko koristi digitalni bon?

Digitalni bon ’22 lahko imetnik unovči izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme.

V to skupino spadajo prenosni, tablični ali namizni računalniki, priklopne postaje za prenosni računalnik, računalniški zasloni, tipkovnice in miške, digitalni papir, digitalna peresa, čitalnik pametne kartice, spletne kamere, slušalke z mikrofonom, večfunkcijske naprave, optični čitalniki (skener), tiskalniki, 3D tiskalniki, zunanje pomnilniške enote, posebna računalniška oprema za digitalno vključenost invalidov in komplet za učenje programiranja.

Digitalni bon lahko imetnik vnovči za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Vir slike: Pixabay.
Digitalni bon lahko imetnik vnovči za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme.
Vir slike: Pixabay.

Bon je mogoče unovčiti osebno v poslovnih prostorih ponudnika ali s spletnim nakupom na podlagi izjave o unovčitvi digitalnega bona. Izjava vsebuje naslednje osebne podatke: ime in priimek, EMŠO in davčno številko.

Če se bo bon unovčil s spletnim nakupom, se ponudniku blaga pošlje elektronsko podpisano izjavo ali skenirano lastnoročno podpisano izjavo. Če se bo bon unovčil z osebnim nakupom v poslovalnici, je treba predložiti lastnoročno podpisano izjavo in v poslovalnici pokazati osebni dokument.

Podatek o razpoložljivem znesku bo razviden iz informacijskega sistema Finančne uprave RS. Upravičenci bodo imeli vanj vpogled prek aplikacije eDavki.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice