Skip to content

Vročina in gneča: policija opozarja na večjo strpnost in previdnost na cestah

S pričetkom počitnic in začetkom turistične sezone se je po dveh letih vrnila tudi poletna gneča na cestah. Pogosto prihaja do zastojev, ki so posledica povečanega prometa ali prometnih nesreč. Svoje pri tem naredi tudi vročina. Policija zato opozarja na večjo strpnost in previdnost na cestah, saj lahko visoke temperature, še posebej v kombinaciji z zastoji, vplivajo na zbranost voznikov.

Preberite tudi:

Kako se v vročini pripraviti na daljšo pot?

»V zadnjih dveh tednih je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 11 udeležencev cestnega prometa, 7 jih je prometno nesrečo tudi povzročilo. Umrli so 4 vozniki osebnega avtomobila, 3 kolesarji, 2 voznika enoslednega motornega vozila in voznik delovnega stroja ter potnik v osebnem avtomobilu. Najpogostejši vzrok za te nesreče je bila nepravilna stran oz. smer vožnje in neprilagojena hitrost ter neupoštevanje pravil o prednosti. Strokovnjaki za cestnoprometno varnost pa tragične nesreče na cestah pripisujejo tudi utrujenosti voznikov in vročini,« sporočajo s policijske uprave.

Poleti je na cesti tudi veliko motoristov in kolesarjev, na katere morajo biti vozniki še posebej pozorni, za lastno varnost pa morajo poskrbeti tudi vozniki koles in motorjev sami – z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov, prometne signalizacije in uporabo čelade. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci prometnih nesreč predstavljali 8,7-odstotni delež.

Med najpogostejšimi vzroki za nastanek hujših prometnih nesreč ostaja hitrost, zato policija poziva, da hitrost vožnje vselej prilagodite omejitvam, razmeram na cesti in svojim zmogljivostim ter tako ostanite varni in zgledni vozniki. Prav tako so na Policiji spomnili na nujnost, da je vozilo tehnično brezhibno ter da za volan ali krmilo ne sedamo, če smo pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc.

Policija opozarja na previdnost in strpnost. Uporaba telefona lahko zmanjša pozornost celo za 60 odstotkov. Vir slike: Getty images.
Uporaba telefona lahko zmanjša pozornost celo za 60 odstotkov. Vir slike: Getty images.

Tudi pešci morajo, tako kot ostali udeleženci v prometu, spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči ali ob slabši vidljivosti (npr. megla, mrak) obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

Zaradi odvračanja pozornosti od dogajanja v prometu (pozornost je lahko zmanjšana celo za 60 odstotkov) policija tudi pešcem, ne le voznikom, odsvetuje uporabo mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ipd.

Nasveti za varnejšo vožnjo z motorjem

 • Ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, podaljšuje zavorno pot, ostale voznike pa presenetite.
 • Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.
 • Vedno uporabljajte zaščitno čelado, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornje in rokavice.
 • Vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključni element varnosti v prometu.
 • Posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo, ter na tovorna vozila, da jim ne zapeljete v mrtvi kot.
 • Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča).
 • Bodite pozorni na razne neravnine, pesek, mokro, spolzko cestišče. V teh primerih znižajte hitrost.
 • Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja ter pnevmatik.
Policija opozarja na previdnost. Poletje je tudi sezona motoristov. Vir slike: regia.si.
Poletje je tudi sezona motoristov. Vir slike: regia.si.

Vozniki, pazite na šibkejše

 • V naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti.
 • Zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše in pred prehodi za pešce.
 • Na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo.
 • Ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite.
 • V slabših pogojih vožnje, kot npr. v mraku, megli ali močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje.
 • Čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.

Najboljša gneča je tista, ki se ji izognete. Spremljajte prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski center oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518. Če je le mogoče, se na pot odpravite takrat, ko na cestah ni zastojev, oz. za pot izberite lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice