Naprej na vsebino

Nove cene bencina in dizla za naslednjih 14 dni

Dva tedna je znova naokoli in opolnoči se ponovno spreminjata drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa. Cene pogonskih goriv se na avtocestnem križu še naprej oblikujeta prosto na trgu. Od 24. junija sta sicer v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije.

Ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 19. julija do vključno ponedeljka, 1. avgusta 2022, v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, ki omejuje marže trgovcev izven območja avtocest in hitrih cest, znašali 1,700 evra za liter dizelskega goriva in 1,620 evra za liter NMB-95.

»Ceni dizla in NMB-95 se bosta izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT’S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov,« je vlada zapisala v sporočilu za javnost.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. Za avtoceste in hitre ceste se štejejo ceste, kot jih določa Uredba o kategorizaciji državnih cest. Aktualne cene na posameznih bencinskih servisih pa lahko preverite tukaj.

Cene sufore nafte so v povprečju za 35 odstotkov višje v primerjavi z začetkom tega leta. Vir slike: Bloomberg, foto: Luke Sharrett.
Cena sufore nafte je v povprečju za 35 odstotkov višja v primerjavi z začetkom tega leta. Vir slike: Bloomberg, foto: Luke Sharrett.

Kakšna je cena surove nafte na naftnih trgih?

Z današnjim dnem se je surova nafta na naftnih trgih nekoliko podražila. 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom avgusta je v primerjavi s petkom dražji za 31 centov (97,90 dolarja), severnomorska nafta brent za dobavo v septembru pa se je podražila za 64 centov na 101,80 dolarja.

Podražitev je sledila daljšemu obdobju pocenitve nafte, ki je bila posledica strahu, da bo svetovno gospodarstvo zapadlo v recesijo.

Ne glede na te pocenitve pa svetovne cene nafte ostajajo na visokih ravneh. V primerjavi z začetkom leta je nafta za 35 odstotkov dražja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na skok cen je vplivala vojna v Ukrajini in sankcije Zahoda proti Rusiji, ki so imele za posledico upad zalog ruske nafte.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice