Skip to content

Kje in pri kom lahko opravite izobraževanje za pridobitev digitalnega bona?

O digitalnih bonih za šoloobvezne otroke, vpisane v 7., 8. ali 9. razred, dijake srednjih šol in študente in o tem, kako jih lahko unovčijo, smo že pisali v prispevku Kako unovčiti digitalni bon ’22? Po podatkih vladne službe za digitalno preobrazbo je do začetka avgusta digitalne bone unovčilo 86.294 posameznikov oziroma 39 odstotkov upravičencev v skupni vrednosti 12,14 milijona evrov. Največ bonov je bilo unovčenih za brezžične slušalke, prenosne računalnike ali tablice, tipkovnice, miške in računalniške zaslone.

Omenili smo tudi, da bodo morali za pridobitev digitalnega bona prebivalci RS, stari 55 let in več, najprej opraviti subvencionirano neformalno izobraževanje. Udeležba na tem izobraževanju bo za udeležence brezplačna, pogoja za udeležbo sta stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in starost 55 let ali več (oboje) na dan 12. 3. 2022.

V začetku tega tedna je Služba vlade za digitalno preobrazbo RS skladno z napovedmi objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Vseh izvajalcev izobraževanj je 29, razporejeni so po vseh statističnih regijah.

Zainteresirani upravičenci se na tečaje prijavijo neposredno pri izvajalcih, ne glede na naslov stalnega prebivališča, tečaja pa se morajo udeležiti do 30. novembra letos. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur.

Izobraževanje bo trajalo 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur. Vir slike: Pixabay.
Izobraževanje bo trajalo 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur. Vir slike: Pixabay.

Izvajalci izobraževanj po statističnih regijah

Med izbranimi izvajalci prevladujejo ljudske univerze in podjetje Smart NARIS d.o.o., ki bo izobraževanje izvajalo v kar desetih izmed dvanajstih statističnih regij.

 • Na Gorenjskem so bili izbrani trije izvajalci in sicer B & B, d.o.o. s sedežem v Kranju, Ljudska univerza Škofja Loka in Ljudska univerza Radovljica.
 • Na Goriškem bosta izobraževanje izvajala Ljudska univerza Ajdovščina in Smart NARIS d.o.o., ki ima sedež v Ljubljani.
 • V Jugovzhodni Sloveniji bo poleg Smart NARIS d.o.o. izobraževanje izvajal tudi Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj.
 • Na Koroškem bo izobraževanje prav tako izvajal Smart NARIS d.o.o., drugi ponudnik je A. L. P. PECA d.o.o., ki pa je na svoji spletni strani objavil obvestilo, da so vsa mesta za udeležbo na tečajih že polna.
 • Zainteresirani v Obalno-kraški regiji se lahko prijavijo na izobraževanje pri Ljudski univerzi Koper in Ljudski univerzi Sežana.
 • V Osrednjeslovenski regiji bosta izobraževanje izvajala Smart NARIS d.o.o. in Center za izobraževanje in kulturo Trebnje.
 • V Podravski statistični regiji so izvajalci trije: Smart NARIS d.o.o., Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA (pri kateri so prijave že zaprli), ustanova in Ljudska univerza Ptuj.
 • Za Pomursko regijo sta bila izbrana Smart NARIS d.o.o. in Ljudska univerza Murska sobota.
 • V Posavski regiji bo izobraževanje izvajala Ljudska univerza Krško.
 • Primorsko-notranjska ima dva izvajalca in sicer bosta tečaje izvajala Smart NARIS d.o.o. in Osnovna šola Antona Žnideršiča.
 • Zainteresirani v Savinjski regiji se lahko prijavite pri Smart NARIS d.o.o. in pri Ljudski univerzi Velenje.
 • Smart NARIS d.o.o. bo izvajal tečaje tudi v Zasavski regiji, drugi izvajalec za to regijo pa je Zasavska Ljudska Univerza Trbovlje.

Podroben seznam s kontakti, na katere se zainteresirani lahko prijavijo, je objavljen na spletni strani vladne službe za digitalno preobrazbo (https://www.gov.si/novice/2022-08-02-objava-seznama-izvajalcev-izobrazevanj-za-osebe-stare-55-let-in-vec/).

Predvidena višina sredstev za izvajanje tečajev v vseh statističnih regijah skupaj je 750.000,00 evrov, kot je razvidno iz razpisne dokumentacije. Upravičeni so stroški izvedbe izobraževalnega programa na udeleženca v višini 124,80 evrov. Poleg tega na vsakih 8.000 evrov upravičenih stroškov za izvedbo izobraževanj, vlagatelju pripada pavšal v višini 1.750 evrov za delovanje kontaktne točke za pomoč uporabnikom, udeležencem izobraževanj, oziroma do porabe sredstev na posamezni regiji.

V prevodu to pomeni, da bi znesek zadostoval za izobraževanje največ 6000 zainteresiranih (najverjetneje bo številka bližje 5000). Bone pa lahko koristijo le tisti, ki bodo izobraževanje opravili – večina starejših od 55 let se lahko tako zanje obriše pod nosom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice