Skip to content

Najprej »veliki odstop«, zdaj pa »veliko odpuščanje«? Podjetja razmišljajo o odpuščanju delavcev

Niti eno leto ni minilo od takrat, ko smo pisali o tako imenovanem »velikem odstopu« oziroma o tem, kako so zaposleni množično, a prostovoljno zapuščali delovna mesta. Temu so seveda sledile težave podjetij, ker je primanjkovali delavcev in posledično nekatera podjetja niso mogla zagotoviti kvalitetno izvedenih storitev. Te težave so ob začetku poletne sezone prišle toliko bolj do izraza.

Strokovnjaki se niso niti uspeli dogovoriti glede točnega vzroka za »veliki odstop«, ko se trend že obrača v drugo smer.

Anketa, ki jo je med 820 obrtniki in podjetniki izvedla Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, je pokazala, da v podjetjih zaradi visokih stroškov električne energije in zemeljskega plina pričakujejo zmanjšanje dobička in krčenje obsega poslovanja, številne pa skrbi celo sam obstoj podjetij.

Tri četrtine anketirancev navaja, da bodo zaradi povišanih stroškov imeli zmanjšan dobiček, 32 odstotkov pa jih celo pravi, da je ogrožen obstoj podjetja. 29 odstotkov vprašanih ocenjuje, da bodo morali krčiti svoje poslovanje, 15 odstotkov pa jih razmišlja o odpuščanju delavcev, so sporočili iz OZS.

»Podatki, ki smo jih pridobili od naših članov, so pravzaprav pokazali to, kar smo tudi sami ocenjevali. Kar petina sodelujočih v anketi beleži enormno, tudi petkratno povišanje stroškov električne energije in zemeljskega plina v tem letu, izjemno zaskrbljujoče pa je dogajanje v prihodnjem letu,« je ob tem pojasnil Blaž Cvar, predsednik zbornice.

Podjetja. Anketa OZS je pokazala, da v podjetjih pričakujejo zmanjšanje dobička in krčenje obsega poslovanja. Vir slike: OZS.
Anketa OZS je pokazala, da v podjetjih pričakujejo zmanjšanje dobička in krčenje obsega poslovanja. Vir slike: OZS.

»Podjetja tako napovedujejo krčenje obsega poslovanja in zmanjšanje dobičkov, ogrožen je celo obstoj podjetij. Zato pričakujemo, da bo vlada čim prej predstavila nabor ukrepov, s katerimi bo pomagala gospodarstvu v prihodnjem letu,« je dodal in izrazil željo, da bi vlada sprejela tudi ukrep čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa. »Tak ukrep se je izkazal za učinkovitega tudi v času tako imenovane korona krize.«

53 odstotkov vprašanih beleži do 50-odstotno zvišanje stroškov električne energije v letu 2022 v primerjavi z letom 2021. 50 do 100-odstotno zvišanje stroškov v tem letu beleži slaba tretjina vprašanih (29 odstotkov), preostala petina vprašanih pa ima v tem letu od 100 do 500-odstotno dražje položnice za električno energijo.

V tujini ni nič boljše

Ameriška svetovalna veja družbe PwC je v začetku avgusta opravila anketo med 722 ameriškimi vodstvenimi delavci in člani uprav iz različnih panog. Po njihovih ugotovitvah je približno polovica večjih podjetij že začela z odpuščanjem zaposlenih ali pa o tem resno razmišljajo.

51 odstotkov družb, ki so sodelovale v anketi, je že začelo z odpuščanji ali to namerava storiti v bližnji prihodnost. 19 odstotkov pa še razmišlja, kako bi se tega lotili.

Dobra polovica je medtem zamrznila zaposlovanje novih delavcev oziroma to še načrtuje, dodatnih 18 odstotkov pa o tem razmišlja. 44 odstotkov vprašanih je povedalo, da so že ali pa še bodo preklicali morebitne že izdane ponudbe za zaposlitev.

Raziskavo med ameriškimi podjetji je izvedla svetovalna veja družbe PWC_. Vir slike: PWC.
Raziskavo med ameriškimi podjetji je izvedla svetovalna veja družbe PWC_. Vir slike: PWC.

Raziskava je tudi pokazala, da je 70 odstotkov podjetij razširilo možnost dela na daljavo za stalno, 64 odstotkov pa načrtuje povišanje plač in dodatkov.

Vsako podjetje ima svoje razloge za zmanjšanje števila zaposlenih. Gospodarska negotovost, povišana inflacija, motnje v dobavni verigi, višje obrestne mere in počasnejša rast so nekateri izmed tistih glavnih zadev, zaradi katerih so podjetja v skrbeh.

Na težave niso odporna niti največje družbe na svetu. Meta, ki je poznana po platformah Facebook in Instagram, se je ločila od 60 pogodbenih delavcev, saj tehnološki velikan prav tako zmanjšuje porabo in zaposlovanje. Zunanje osebje je bilo zaposleno prek podjetja Accenture, s sedežem na Irskem.

Po poročanju Bloomberga so osebju to sporočili prek video klica, kjer so nesrečni zaposleni tudi izvedeli, da jih je izbral računalniški algoritem. Tudi Apple se je poslovil od 100 pogodbenih delavcev v več regijah, ki so delali v kadrovski veji podjetja.

Pri storitvi za pretočno predvajanje vsebin HBO Max so odpustili 70 zaposlenih, približno 14 odstotkov celotne delovne sile. Netflix je že junija ukinil 300 delovnih mest zaradi upada števila naročnikov.

K odpuščanju so prisiljena tudi številna evropska start up podjetja. Trgovec z rabljenimi avtomobili Cazoo zmanjšuje število zaposlenih za 750 oziroma 15 odstotkov. Vlagatelji so bolj previdni s svojim kapitalom, hkrati pa pozivajo podjetja iz svojih portfeljev, naj pazijo na finance. Potrošniki prav tako vedno težje odpirajo svoje denarnice, kar postavlja B2C start up podjetja v posebno otežen položaj, menijo pri Sifted.

Dostavni službi Getir iz Turčije in Gorillas iz Nemčije odpuščata 4500 oziroma 300 delavcev, medtem ko se britanski Zapp poslavlja od 10 odstotkov svoje ekipe.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice