Skip to content

Širimo VIP Zasavje: kdo kroji našo usodo?

Preden boste lahko prisluhnili dr. Špeli Režun, direktorici Varstveno delovnega centra (VDC) Zasavje in vodji sekcije direktorjev Skupnosti VDC Slovenija, si lahko najprej ogledate prvi del filma Kdo kroji mojo usodo (izposodili smo si ga za podnaslov naše oddaje), ki so ga pripravili v VDC Tolmin in nam tudi dovolili javno objavo. Velja si zapomniti marsikaj, kar so povedali uporabniki VDC Tolmin, tudi naslednje besede Sandre: »Želim si, da bi politiki prišli k nam in nas vprašali, kaj hočemo, kako pa vi živite. Eni si želimo, hočemo malo boljše življenje, ne glede na to ali imaš pokojnino ali je nimaš. Mene to boli.«

Preberite tudi:

Širimo VIP Zasavje: izobraževanje prostovoljcev

V pogovoru v prostorih bivalne skupnosti VDC Zasavje nam je Špela Režun povedala, da je vesela, da njihove prostore obiščejo tudi politiki. Gostili so tako prejšnjega kot zdajšnjega resornega ministra, jo pa včasih jezi, ker se vse premika prepočasi, ko pa že kakšno zakonodajo sprejmejo, je pogosto preveč zapletena, ponekod nerazumljiva, zgodi pa se, da kakšen del slovenske populacije celo povsem izpusti iz zakonodaje. Ravno zaradi tega in težav, s katerimi se vsakdanje srečujejo in jih želijo kar najhitreje rešiti, smo se v pogovoru z njo sprehodili skozi dogajanje na drugem posvetu Skupnosti VDC Slovenija, ki je v sredo, 23. novembra 2022 potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer se je zbralo skoraj 300 udeležencev iz 65 različnih organizacij, posameznikov in študentov. Lep obisk posveta jasno kaže, kako pereča je postala problematika na področju podpore odraslim osebam z intelektualno oviro v Sloveniji. Veseli jo, da so se posveta udeležili vsi pomembni deležniki, med njimi tudi minister Luka Mesec, saj vedo, da lahko le povezani naredijo konkreten sistemski premik, ki ga nujno potrebujemo vsi, ki živimo v naši lepi Sloveniji.

Špela Režun. Foto: Matjaž Lavrič.
Špela Režun. Foto: Matjaž Lavrič.

Na osnovi prispevkov posveta in razprave je glavni zaključek ta, da je sistem socialnega varstva na področju odraslih oseb z intelektualno oviro evidentno postal nepravičen do uporabnikov in ga je potrebno čim prej celovito prenoviti, da bo usmerjen v prvi vrsti na individualne potrebe uporabnikov in bo hkrati finančno in kadrovsko vzdržen ter transparenten in pravičen. V pogovoru nam je predstavila vsebino predavanj in opozorila na tiste najbolj nujna in konkretna dejanja, s katerimi se da uresničiti zgornji zaključek. Predstavila je tudi nekaj strateških ciljev. V oddaji jim lahko prisluhnete, lahko pa si jih tudi preberete na telopih.

Ob koncu oddaje si lahko ogledate še drugi del filma Kdo kroji mojo usodo, ki so ga posneli v VDC Tolmin. Velja si zapomniti, kaj so želje mnogih, ki so uporabniki Varstveno delovnih centrov širom Slovenije. Ubesedil jih je Darko (gre za dobesedni prepis): »Želim si, da me pride kakšen iskat. Za v kino, zvončke nabirat … V trgovino bi šel s prijatelji. Da bi šel na banko soude dvignit. V gostilno … bi pil kafe, čaj, sok … Piškotov ne smem … Kakšne tortice.«

Mi vsi smo lahko med tistimi, ki pridemo Darka, Sandro in druge, jih obiskat, se družit z njimi. Biti njihovi prijatelji. Ravno to pa je tudi glavni namen snemanja naših oddaj.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice