Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o topljenju snega na Pohorju

Novice s Primorske

Zveza sodnikov v takratni Julijski Krajini je imela izredni občni zbor, na katerem so soglasno sklenili, da mora vsak sodnik v praksi izključiti slovenski jezik tako v sodnih spisih kot tudi pri ustnih razpravah.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pred 100 leti v Slovencu o lakoti v nekaterih krajih Jugoslavije

Vse slovenske vloge so se morale vračati strankam s pozivom, da jih naslednjič predložijo v italijanskem jeziku. V nasprotnem primeru se niso ne upoštevale in tudi ne reševale. »Izključni uradni jezik na sodnijah mora biti italijanščina,« so sporočili.

»Nenavadno novoletno vreme«

Slovenec je pred 100 leti poročal o nenavadno toplem vremenu ob prehodu v novo leto. »Toplomer opoldne je kazal 12 stopinj toplote,« so zapisali. »Ponujal se je dež, vendar jo ob toplem vetru prevladalo sončno vreme. Na Pohorju je vidoma zginjal par dni prejo zapadli sneg.«

Zemljevid Lovrenškega Pohorja na razglednici iz časa Kraljevine Jugoslavije, avtor Otmar Fornezzi. Vir slike: Lovrenc.si.
Zemljevid Lovrenškega Pohorja na razglednici iz časa Kraljevine Jugoslavije, avtor Otmar Fornezzi. Vir slike: Lovrenc.si.

Ruski ujetniki

Na zadnji dan leta 1922 je v Maribor prispela manjša skupina ujetnikov iz Rusije, med katerimi je bilo tudi veliko Slovencev. Vse so takoj odvedli v predpisano karanteno.

Dogajanje po Sloveniji

V kraju Loka pri Žusmu se je skotil teliček, ki je imel dve glavi in štiri sprednje noge. Tako zadnjih nog kot tudi repa pa ni imel.

Na prvi večer v novem letu se je neki orožnik z vlakom peljal domov v Zgornjo Kungoto. Moral je izstopiti na postaji v Pesnici, ki je bila ena izmed tistih postaj, na katerih se vlak ni nikoli popolnoma ustavil. Potniki so morali z vlaka izstopiti, medtem ko se je ta premikal. Orožnik pa je z vlaka skočil nekoliko bolj »nesrečno« ter padel pod kolesa, kjer je obležal mrtev.

V okolici Maribora je žena nekega drugega orožnika svojemu hišnemu gospodarju ukradla večje število kron. Ko je za to izvedel njen mož, jo je pustil takoj aretirati ter izročiti sodišču v Mariboru. Tam je tudi izjavil, da se bo od nje takoj ločil.

O Ku Klux Klanu

Iz Združenih držav Amerike so poročali o ponovnem širjenju skupine, »ki sliši na čudno ime Ku Klux Klan«. Veliko vlogo naj bi igrala pri takratnih volitvah v ameriški senat, pripisovali pa so ji tudi politične umore. »In uživa ponekod, če ne protekcije, pa vsaj prizanesljivost od strani upravnih ali sodnih oblasti,« je pisal Slovenec.

Slovenec: Člani Ku Klux Klana med pohodom v Washingtonu leta 1925. Vir slike: NPR.
Člani Ku Klux Klana med pohodom v Washingtonu leta 1925. Vir slike: NPR.

»Ku Klux Klan pohaja še iz vojne med južnimi in severnimi državami leta 1865. Ustanovila se je kot tajna teroristična organizacija proti črncem in sicer v Tennesseeju. Bila je razširjena samo v južnih državah in leta 1871 zaradi svojih mnogoštevilnih nasilnih dejanj razpuščena. Sedanji Ku Klux Klan je samo obnovitev prvega. Ali je v tej vmesni dobi skrivaj obstojal dalje ali ne, ni znano. Na vsak način nastopa javno zopet od leta 1915 dalje,« so opisali skupino.

Javno se proti ostalim rasam niso opredelili, vendar so to pokazali s svojim postopanjem. V klan niso sprejemali temnopoltih, Azijcev ali ameriških domorodcev, prav tako pa tudi ne katoličanov ali judov. Člani so bili lahko samo Američani, katerih predniki so v ZDA prebivali vsaj eno stoletje, in ki so protestantske veroizpovedi.

Ameriški časopisi so število članov ocenjevali na pol milijona. »Na čelu družbe stoji carski ali ‘glavni čarovnik’, Impérial Wizzard. Podorganizacije imajo razne funkcionarje z isto tako misterioznimi ali bizarnimi označbami,« je pisal Slovenec. »Člani se imenujejo vitezi in se zbirajo k sestankom, kjer se čita ‘Kloran’ , njihovo ‘sveto pismo’, se pojo himne in obavlja neka ceremonija, imenovana ‘Klexology’.«

»Pri sestankih so člani odeti v bele linije, nosijo nekako belo kapuco in eden izmed njih drži veliki križ s tremi rokami, ki se razsvetlijo in pomenijo bogvekaj,« so še dodali pri Slovencu. »Ameriško časopisje je po veliki večini Ku Klux Klanu sovražno. Kljub temu se razširja. Gotovo je, da je organizacija šovinistično-nacionalistična in večalimenj teroristična, organizirana nekoliko po prostozidarskem vzorcu in odeta v nekak misticizem.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice