Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o izseljevanju

Nasilje nad aretiranimi osebami

Policijska uprava v Zagrebu je pred 100 leti izdala nove predpise, s katerimi so želeli izničiti kakršnokoli nasilje nad aretiranimi osebami s strani policistov.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pred 100 leti v Slovencu o francoski zasedbi nemške regije

V skladu z odredbo se je pri vsaki aretirani osebi ob prihodu v zapor takoj sestavil zapisnik, prav tako ob odpustu iz zapora. »Tu bo imel vsak aretiranec priliko, da javi vsako krivico, ki se mu je zgodila od strani varnostnih organov. Razen tega ima vsaka oseba v zaporu vedno pravico zahtevati, da jo odvedejo pred nadzornika, da se pritoži,« je pisal Slovenec.

Tečaj za pridelovanje in pravilno uporabo krme

»Naša živinoreja zadnja leta silno trpi pod pomanjkanjem krme,« je pred 100 leti pisal Slovenec. »Temu pa ni kriva samo dvoletna suša, temveč v veliki meri tudi pomanjkljivo oskrbovanje in gnojenje travnikov in deteljišč.«

Slovenec. Delo na kmetiji pred 100 leti. Vir slike: Ameriška kongresna knjižnica.
Delo na kmetiji pred 100 leti. Vir slike: Ameriška kongresna knjižnica.

Zaradi tega je državna kmetijska šola v kraju Grm priredila tečaj, na katerem so kmetom pokazali, kako pridelati več krme in kako z njo varčno ravnati.

Izseljevanje

V tistem času se je veliko Slovencev odločilo za selitev v tujino. Bolj natančno v Združene države Amerike, Kanado in tudi Mehiko. V časopisih je bilo veliko oglasov ladijskih družb, ki so za svoje potnike organizirale vse od prevoza iz Slovenije do pristanišč po Evropi in potem naprej.

Iz Pokrajinske uprave za Slovenijo so medtem na tiste, ki so se odločili za pot v Mehiko, naslovili opozorilo, da v državi vlada »splošna stagnacija v delu« in da za sedaj ni nobenih znakov za izboljšanje razmer.

Slovenec. Mehika, Tampico. Ena glavnih poslovnih ulic, Calle Muelle, leta 1923. Vir slike: Arhivi zvezne države New York.
Mehika, Tampico. Ena glavnih poslovnih ulic, Calle Muelle, leta 1923. Vir slike: Arhivi zvezne države New York.

Polnoletnost na Primorskem

V začetku februarja 1923 so v veljavi stopili novi italijanski predpisi glede polnoletnosti, ki so vplivali tudi na življenja Primorcev.

Polnoletnost je tako za vse osebe nastopila z dopolnjenim 21. letom starosti. V kolikor se je moški želel poročiti, tega ni mogel storiti do dopolnjenega 25. leta starosti brez dovoljenja očeta ali skrbnika. Za ženske ta omejitev ni veljala.

Pomanjkanje stanovanj v Italiji

Po poročanju italijanskih strokovnjakov je v mestu Milano pred 100 leti primanjkovalo 16 do 20 tisoč sob, v Torinu 18 do 21 tisoč, v Genovi 8 do 10 tisoč, v Rimu pa okoli 25 tisoč sob. Vsega skupaj bi morali v Italiji zgraditi 1.050.000 novih sob. Medtem so se v neapeljski in genovski luki lotili izgradnje dveh velikih domov za italijanske izseljence, ki so bili namenjeni preko morja.

Slovenec. Neapeljska luka leta 1923. Vir slike: Mary Evans Picture Library.
Neapeljska luka leta 1923. Vir slike: Mary Evans Picture Library.

Lakota Slovencev v Makedoniji

Pred 100 leti je Jugoslovanska vlada začela z načrtnim naseljevanjem nekaterih krajev po državi, med katerimi je bilo tudi Ovčje polje v Makedoniji. Več slovenskih družin pa je v svojo rodno državo naslovilo pismo, v katerem so prosili za pomoč. O tem pismu je poročal tudi Slovenec.

»Vsled slabo preudarjenega naseljevanja v tukajšnje kraje od strani naših vladnih organov, smo izpostavljeni priseljenci enostavno, da poginemo od gladu, zime in splošnega siromaštva, oddaljeni in zapuščeni od naših rojakov, brez vsake pomoči izročeni grozni smrti,« so zapisali.

Prosili so za donacijo v obliki rabljenih oblačil in obutve. »Smo v pravem pomenu besede nagi in bosi, brez obleke in obuvala, brez posteljnine, brez odeje ali koca,« so sporočili v pismu. Nekaj denarja so od vlade prejeli za semena in nekaj za hrano, vendar so ob povišanih cenah za ta denar le malo dobili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice