Skip to content

Za dobrih 12 odstotkov višja minimalna urna postavka za delo študentov in dijakov

Prejšnji teden so z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sporočili, da je v veljavi nova najnižja urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del.

Dijaki in študentje, ki lahko delo opravljajo preko napotnice študentskega servisa, bodo tako za vsako uro opravljenega dela prejeli najmanj 6,92 evra bruto oziroma 5,85 evra po odštetih prispevkih (pokojninsko in invalidsko zavarovanje). To velja tudi za začasno ali občasno delo upokojencev. Pred tem je bila najnižja urna postavka določena pri 6,17 evra bruto oziroma 5,21 evra neto.

»Zakonsko določena bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas, tako da se upošteva, da povprečna mesečna delovna obveznost za polni delovni čas znaša 174 ur,« so zapisali na ministrstvu.

 Gibanje minimalne urne postavke za delo študentov in dijakov. Podatki: Eštudentski servis.
Gibanje minimalne urne postavke za delo študentov in dijakov. Podatki: Eštudentski servis.

»Ob spremembi minimalne plače minister, pristojen za delo, določi nov znesek minimalne bruto urne postavke.« Z letošnjim letom je namreč minimalna plača poskočila za 129 evrov in zdaj znaša 1.203,36 evra bruto.

Štipendije za deficitarne poklice v gostinstvu in turizmu

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so medtem sporočili, da je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS objavil razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za naslednje šolsko leto.

Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik 3-letnega izobraževalnega programa Gastronomske in hotelske storitve.

»Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja dijaki pridobijo štipendijo, ki znaša 107,42 evra mesečno,« so razložili na ministrstvu.

Štipendija ne vpliva na višino otroškega dodatka ali na dohodnino, združljiva pa je z Zoisovo štipendijo. Vlogo bo možno oddati od 19. junija do 22. septembra 2023.

Poklici, kot so natakar oziroma natakarice, so bili med in po epidemiji med najbolj iskanimi tako v Sloveniji kot tudi tujini. Po tistem, ko so bile restavracije ter drugi gostinski in turistični obrati več časa zaprti, si je veliko zaposlenih enostavno poiskalo delo na drugem področju. Danes gostince in druge s turizmom povezane kadre marsikje mrzlično iščejo.

Na Informativi 2023 so zaznali večje zanimanje za poklice v gostinstvu in turizmu. Vir slike: SI21 com.
Na Informativi 2023 so zaznali večje zanimanje za poklice v gostinstvu in turizmu. Vir slike: SI21 com.

Na nedavnem sejmu Informativa 2023 pa so zaznali nekoliko večje zanimanje za poklice v gostinstvu in turizmu, so dejali na ministrstvu. Skupaj s Slovensko turistično organizacijo in drugimi partnerji so podrobneje predstavili poklica kuhar in barman.

»Mlade so zanimale informacije o možnostih izobraževanja in zaposlitve v gostinstvu in turizmu, zelo pa jih je navdušil tudi širok spekter zaposlitvenih možnosti ter veliko priložnosti za samostojno podjetniško pot,« so sporočili.

Prav tako je v teku tudi nacionalna kampanja promocije poklicev v gostinstvu in turizmu. »Predstaviti jih želimo ne le mladim, temveč tudi njihovim staršem in svetovalnim delavcem v osnovnih šolah, ki so impresionirani nad predstavitvami ter nam povedo, da doslej niso imeli pravih informacij o teh poklicih,« so dodali.

Dinamika dela in izobraževanja, veliko tekmovanj doma in v tujini, učenje tujih jezikov ter osebnostna rast so lastnosti, ki bi takšne poklice približali večjemu številu mladih, so prepričani na ministrstvu. »Pomembno je tudi to, da je šolanje vselej možno nadgrajevati, saj je omogočena vertikala vse do doktorata znanosti,« so še razložili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice