Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu o preganjanju judov v sovjetski Rusiji

V Rusiji predlog za ponovno uvedbo denarja iz plemenitih kovin

Takratni ruski komisar za finance je svetu ljudskih komisarjev predložil načrt, po katerem bi v državi uvedli denar iz bakra, srebra in zlata. Zlat kovanec za 10 rubljev bi tehtal 7,7423 grama, srebrni kovanec pa 17,4962 grama. Poleg tega so nameravali odpraviti tako imenovani »naturalni davek« v obliki žita in ga nadomestiti z denarnim.

Slovenec_Zlat kovanec iz sovjetske Rusije iz leta 1923. Vir slike: eBay, collectresale.
Zlat kovanec iz sovjetske Rusije iz leta 1923. Vir slike: eBay, collectresale.

Kriza v Avstriji

Med avstrijsko socialdemokratsko stranko in vlado je pred 100 leti vladalo napeto, »bojno« razpoloženje. Vlada je namreč odpravila vojaške svete, ki jih je smatrala za bojno organizacijo socialdemokratske stranke, vsak hip pripravljeno na teroristične napade.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu o poskusu državnega udara v Nemčiji

»Iz tega izvirajoče nasprotstvo socialnodemokratične stranke proti vladi ogroža državni red, ker poteče 30. aprila rok dovoljenemu državnemu proračunu in obstaja velika nevarnost, da nastane v deželi 1. maja brezpravno stanje, ako se do tedaj ne doseže sporazum,« je poročal Slovenec.

Nadaljevanje lakote v Črni gori

V predhodnih pregledih Slovenca pred 100 leti smo že pisali o tem, kako huda lakota je vladala v Črni gori. Najbolj so trpeli prebivalci, naseljeni po črnogorskih hribih. Zaradi lakote so bili vedno pogostejši tudi napadi razbojnikov.

Iz mesta Cetinje so takrat poročali, da je položaj prebivalcev naravnost obupen. Vsak dan je zaradi lakote umrlo večje število ljudi, preživeli pa so morali jesti surovo travo in skorjo z dreves.

»Belgrajski listi priznavajo vsa ta dejstva, a za pomoč se vlada ne zgane, ampak študira, kako bi iz vseh prečanskih krajev napravila gladno Črno goro,« je pisal Slovenec. »Z ozirom na žalostno stanje prebivalstva v Črni gori so sklenili odlični o Belgradu bivajoči inostranci, da bodo začeli sami energično akcijo v prid gladnim Črnogorcem, ker vidijo, da se naši odgovorni krogi za to nič ne brigajo.«

Grčija zavrnila ameriško posojilo

Grški časopisi so pred 100 leti pisali o tem, da je grška vlada odbila ponudbo določenih ameriških kapitalistov glede posojila v znesku 12 milijonov ameriških dolarjev.

To je bila kar pomembna in zanimiva novica v času, ko je tako zasebni kot javni kapital iz Združenih držav Amerike v velikem obsegu iskal svoje mesto med evropskimi državami.

Preganjanje judovskega prebivalstva v Rusiji

»Sovjetska vlada je razpustila sionistično stranko Poalej Cion,« je v tistih časih poročal Slovenec. Šlo je za marksistično-sionistično gibanje judovskih delavcev, ki je bilo poleg Rusije razširjeno tudi na Poljskem in v nekaterih drugih evropskih mestih.

Osiroteli judovski otroci v Rusiji, leta 1923. Vir slike: JDC Arhivi.
Osiroteli judovski otroci v Rusiji, leta 1923. Vir slike: JDC Arhivi.

Komunizmu naklonjeni člani so dobili uradno povabilo, da se vpišejo v rusko komunistično stranko, ostalim pa je bilo odločno prepovedano ustvarjati kakršnokoli drugo judovsko politično stranko.

Zanimivo je, da izhaja preganjanje judov pred vsem iz judovskih komunističnih krogov, je ob tem opozoril Slovenec. Knez S. Volkanski je na primer v svojih spominih (Rodina, Berlin, 1922) zapisal, kako besno so judovski komunisti nasprotovali otvoritvi judovskega narodnega gledališča.

»Sedanje preganjanje se je pričelo po navodilih iz Moskve in se izvaja enako brezobzirno povsod. Do sedaj so dospela poročila iz Odese, kjer so tudi razgnali sionistično stranko. V Orlu so oblasti zaprle sinagogo in v njej potem nadomestile delavsko posredovalnico. Oblasti sovjetske Rusije in sovjetske Ukrajine postopajo torej povsem enako,« so še zapisali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice