Naprej na vsebino

Ministrstvo izdalo dovoljenje za odstrel 230 medvedov

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v četrtek izdalo odločbo, s katero je dovolilo odstrel 230 rjavih medvedov. Namen odločbe je preprečitev resne škode in zagotavljanja zdravja in varstva ljudi, je v izjavi na sedežu ministrstva novinarjem dejal minister Uroš Brežan. Na izjavi sta bila prisotna tudi v. d. generalne direktorice direktorata za naravo Katarina Groznik Zeiler in Klemen Jerina z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

»Temeljito smo preučili tudi druge možnosti za preprečevanje konfliktov, vendar niti preselitev na drugo mesto v naravi niti zadrževanje v jetništvu ne prideta v poštev zaradi številčnosti te vrste,« je pojasnil.

Odvzem iz narave je dovoljen na točno določenih območjih. Gre za 122 lovišč, ki so v upravljanju lovskih družin ter lovišč s posebnim namenom.

Klemen Jerina, Katarina Groznik Zeiler in minister Uroš Brežan. Vir slike: Posnetek zaslona, STA.
Klemen Jerina, Katarina Groznik Zeiler in minister Uroš Brežan. Vir slike: Posnetek zaslona, STA.

Lani spomladi je bilo po oceni strokovnjakov v Sloveniji okoli 1100 rjavih medvedov. »Z letošnjim odvzemom se želimo približati številki 800, ki je cilj za neko obvladljivo sobivanje medveda in človeka,« je dejal minister.

Kot je pojasnila Katarina Groznik Zeiler, morajo biti za odobritev odstrela izpolnjeni trije pogoji. Prvič, da ni nobene druge zadovoljive možnosti, drugič, poseg ne sme škoditi ohranitvi vrste in tretjič, cilj mora biti preprečitev škode ali zagotavljanje zdravja in varstva ljudi.

V dovoljenje je zajet predvsem južni del Slovenije, kjer je medvedov največ in s tem tudi največ konfliktov. Prav tako gre tudi za dovoljenje z najvišjo številčnostjo do zdaj. Groznik Zeiler je ob tem spomnila, da so lani izdali dovoljenje za odvzem 222 medvedov iz narave, skupno pa so jih po podatkih ministrstva odstrelili 234.

Predvsem mlajši medvedi velikokrat zaidejo v naselja. Vir slike: Valdez Alaska.
Predvsem mlajši medvedi velikokrat zaidejo v naselja. Vir slike: Valdez Alaska.

Tokrat so odločbo prvič vročili na elektronski način, kar pomeni, da lahko v odločbi določeni upravljavci lovišč po potrditvi prejema te odločbe začnejo tudi njeno izvajanje.

Klemen Jerina je nato dejal, da je populacija medveda v Sloveniji vitalna, njena številčnost pa je v zadnjih 60 do 70 letih ves čas naraščala.

Takšna populacija medveda prinaša mnoge prednosti, obenem pa tudi mnoge težave. »Medved je pač vrsta, ki z mnogimi načini stopa v interakcijo s človekom, povzroča konflikte, v skrajnih primerih pa je lahko tudi življenjsko nevaren,« je opozoril. V zadnjih desetletjih se je na področju preprečevanja konfliktov izvajalo veliko aktivnosti, od osveščanja ljudi do ščitenja drobnice in čebel.

V odstrelju bodo ciljani medvedi do 100 kilogramov. Vir slike: BBC.
V odstrelju bodo ciljani medvedi do 100 kilogramov. Vir slike: BBC.

Kljub temu pa se številko konfliktov povečuje, predvsem glede pojavljanja medvedov v naseljih. »Medved je lahko tudi medvedu nevaren in mlajši medvedi se umikajo iz strnjenih območij bližje naseljem in v bistvu takšnih tipov konfliktov drugače kot z regulacijo gostot ne moreš uravnavati,« je dejal Jerina.

V odstrelu bodo ciljani predvsem konfliktni medvedi, kar pomeni tisti, ki so mlajši oziroma ki so lažji od 100 kilogramov. V skupni populaciji medvedov je takšnih približno 75 odstotkov.

»Ravno mlajši medvedi so tisti, ki so izgnani iz določenih območij, se bolj premikajo, v končni fazi tudi manj poznajo človeka in so najpogosteje udeleženi v konfliktih,« je pojasnil in dodal, da s takšnim določilom poskušajo kar se da posnemati naravne vzroke smrti.

Predstavniki kmetijskih organizacij sicer že dlje časa opozarjajo, da je številčnost velikih zveri prevelika, pri čemer pa ne gre le za medvede temveč tudi za volkove. Na to temo je bil v preteklem mesecu v Državnem svetu Republike Slovenije organiziran posvet, o katerem smo poročali tukaj. Zmanjšanje populacije velikih zveri je bila tudi ena od zahtev Sindikata kmetov Slovenije na protestu konec meseca marca.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice