Naprej na vsebino

Napotki, omejitve in prepovedi za kurjenje kresov

»Organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove v naravnem okolju obveščamo, da morajo pri tem upoštevati napotke, omejitve in prepovedi, objavljene med preventivni ukrepi za požare v naravnem okolju,« so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Praznik dela: lepe želje za dostojno življenje ne bodo zadoščale

Pozivajo k upoštevanju naslednjih napotkov, omejitev in prepovedi:

  • prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča kresa,
  • če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),
  • kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,
  • ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,
  • pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,
  • prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,
  • po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo) ter
  • na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.
Kurjenje kresov: Uprava za zaščito in reševanje o napotkih in opozorili ob kresovanje. Vir slike: Getty.
Uprava za zaščito in reševanje o napotkih in opozorili ob kresovanje. Vir slike: Getty.

Zgoraj navedene ukrepe je priporočljivo upoštevati tudi, če boste kres kurili izven naravnega okolja, so še dodali.

V primeru, da se iz kresa razvije požar v naravi, je potrebno preko telefonske številke 112 takoj obvestiti pristojni center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Spomnimo, pri klicanju v sili je potrebno sporočiti podatke o tem, kdo kliče, kaj se je zgodilo, kdaj in kje, število morebitnih ponesrečencev in poškodbe, kakšne so okoliščine ter kakšno pomoč potrebujete. V vsakem primeru lahko na številko 112 napišete tudi SMS sporočilo, ki ga obravnavajo na enak način kot klic.

V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju sicer prepovedano.

Kurjenje kresov: Letos je dežja kar veliko, zato ne bo razglašena ogroženost naravnega okolja. Vir slike: Getty.
Letos je dežja kar veliko, zato ne bo razglašena ogroženost naravnega okolja. Vir slike: Getty.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (na primer Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi lokalne skupnosti v naravnem okolju s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi ali jih določijo tudi drugod (na primer v naseljih).

Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja seznaniti, kakšne so omejitve in prepovedi na konkretni lokaciji, kjer nameravate kuriti kres.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice