Skip to content

Propadla First Republic prodana največji banki na svetu

Skrbi so se vsaj zaenkrat zaključile tudi za stranke ameriške banke First Republic, ki je bila še ena izmed bank, ki so v marcu zapadle v krizo.

V ponedeljek je Zvezna družba za zavarovanje vlog (FDIC) prevzela nadzor nad banko First Republic in jo prodala največji banki na svetu JPMorgan Chase. Vse to je se je po vikendu pogajanj zgodilo le nekaj ur pred začetkom dneva in v ponedeljek se je vseh 84 poslovalnic v osmih zveznih državah odprlo pod imenom JPMorgan.

Banka First Republic, ki je bila ustanovljena leta 1985 in je bila v začetku letošnjega leta 14. največja ameriška banka, je zaradi dviga obrestnih mer izgubila premoženje, odkar pa sta marca propadli še dve drugi banki in prestrašili vlagatelje, se je First Republic le stežka borila za preživetje.

First Republic je veljala za 14 največjo banko v ZDA. Vir slike: AP.
First Republic je veljala za 14 največjo banko v ZDA. Vir slike: AP.

Tako kot Silicon Valley Bank in Signature, je tudi First Republic propadla pod težo posojil in naložb, ki so izgubile več milijard dolarjev vrednosti, ko je ameriška centralna banka v boju proti inflaciji hitro zvišala obrestne mere.

Ko so se začeli pojavljati znaki težav, so premožnejše stranke začele hitro dvigovati svoj denar, vlagatelji pa so delnice banke prodali.

First Republic je po banki Washington Mutual, ki je propadla med finančno krizo leta 2008 in jo je prav tako prevzela JPMorgan, druga največja ameriška banka glede na vrednost sredstev, ki je propadla.

»Ta del krize je končan,« je v ponedeljek pomirjal Jamie Dimon, izvršni direktor banke JPMorgan. »Za zdaj moramo vsi globoko vdihniti. Naša vlada je nas in druge povabila, naj pristopimo, kar smo tudi storili.«

Propadla First Republic prodana največji banki na svetu. Jamie Dimon, izvršni direktor banke JPMorgan. Vir slike: Yahoo.
Jamie Dimon, izvršni direktor banke JPMorgan. Vir slike: Yahoo.

V ponedeljek so se delnice banke JPMorgan dvignile za 3,5 odstotka, kar je znak, da so vlagatelji prevzem dobro sprejeli. Delnice PNC Financial Services in Citizens Financial Group, dveh regionalnih bank, ki sta se prav tako potegovali za First Republic, so se medtem znižale za več kot pet odstotkov.

Delničarji in upniki banke First Republic bodo s tem poslom izničeni, kar je značilno za primere, ko je banka v državni prisilni poravnavi, pišejo pri New York Times. Ime First Republic in njen logotip, leteči orel s krili v obliki črke V, bosta postopoma ukinjena, poslovalnice pa bodo povsem preobražene v JPMorgan Chase.

Ameriški predsednik Joe Biden je s prevzemom zadovoljen. »S temi ukrepi bomo zagotovili, da bo bančni sistem varen in trden,« je dejal. »Medtem ko so vlagatelji zaščiteni, delničarji izgubljajo svoje naložbe. In kar je zelo pomembno, davkoplačevalci niso na tapeti.«

First Republic je prevzela JPMorgan Chase. Vir slike: Reuters.
First Republic je prevzela JPMorgan Chase. Vir slike: Reuters.

FDIC je ocenila, da bo moral njen zavarovalni sklad, ki ga sestavljajo provizije, ki jih banke plačujejo agenciji z namenom zavarovanja vlog, izplačati približno 13 milijard ameriških dolarjev za kritje izgub First Republic. Iz JPMorgan so medtem sporočili, da jim bo FDIC zagotovila 50 milijard dolarjev financiranja, JPMorgan pa bo FDCI plačala 10,6 milijarde dolarjev.

First Republic je propadla, čeprav je marca od 11 največjih bank v državi prejela 30 milijard dolarjev pomoči. Iz JPMorgan so povedali, da bo celotna pomoč po zaključku posla povrnjena.

JPMorgan je tako s prevzemom postala še večja, zaradi česar je bila že deležna kritik. »Od finančne krize leta 2008 so regulatorji poskušali preprečiti, da bi največje banke postale še bolj dominantne,« je v raziskovalnem poročilu zapisal Ian Katz, analitik pri družbi Capital Alpha Partners.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice