Skip to content

Luka »ma« vas rad

Preden kaj zapišem o ministru Luki Mescu, je prav, da tokrat na prvo mesto postavim dve ministrici. Ministrico, ki je zelo verjetno v odhajanju, to je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrico, ki prihaja, to je Valentina Prevolnik Rupel, zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu, ki bo zelo verjetno na ministrskem mestu zdravstvenega resorja nadomestila Danijela Bešiča Loredana. Če bo tako, kot se zdi v tem trenutku, potem bomo spet imeli štiri zdravstvene ministre, novoizvoljeno (če bo), Roberta Goloba, predsednika vlade, in zdajšnjega začasnega ministra za zdravje, Erika Breclja, vodjo strateškega sveta in kolesarja Jašo Jenulla ob asistenci Dušana Kebra. Ops, ne štiri, kar pet jih bo, ki bodo vsak po svoje in vsak na svoj način vodili zdravstveno politiko ali naše zdravstvo. Če bi bil jaz minister za zdravstvo, bi prvo, kar bi uvedel, bilo vsaj to, da po zahtevni operaciji kolka ali hrbtenice recimo pacienta ne bi že dan po operaciji poslal v domačo oskrbo. Kdo jo ima, kje živi, v kakšnih razmerah, koliko stopnic ima do stanovanja, kako ima urejeno kopalnico, pa tako in tako nobenega ne zanima. Vse v stilu: mi smo svoje opravili, kaj bo pa dan ali dva kasneje, nas pa ne briga kaj dosti.

Še besedo ali dve o prvi pogajalki z javnim sektorjem, torej o prej omenjeni Sanji Ajanović Hovnik. Bog si ga vedi, morebiti je v vmesnem času, ko to kolumno pišem in v času do objave že nekdanja ministrica. Če še ni, pa upam, da kmalu bo. Ker že brez tega, kar se ji v zadnjih dneh očita, je zapravila ves ugled z reformo plačnega sistema, ki je po mojem tam, kjer je bil pred dobrim letom, ko je vanj zagrizla. Prijateljsko, Sanja, če ne gre, ne gre.

Naš Luka Mesec je iz drugega testa. On kar govori in govori. Še v Levici so se ga naveličali. Zato je pred kratkim izgubil mesto koordinatorja Levice in pred dnevi še velik del proračunske pogače, a je predlog proračuna za naslednje obdobje kljub temu na vladi podprl. A se nam ni izneveril. Spet govori in obljublja. Kajti hitro je našel novo kost. Enkrat so to stanovanja, ki jih še kar ni, drugič pokojninska reforma, ki je tudi še ni, na koncu pa za drugo leto vzhičeno napove precejšen dvig pokojnin. Kar mene, ki grem že konec leta med upokojence, zelo veseli. Kajti tisto, kar so mi izračunali, ni bogve kako visoko, le malo nad tistim, kar morajo dati za 40 let delovne dobe, zato Luka, iz tvojih ust v božja ušesa.

Ampak kaj, ko pa v tej vladi nikogar več ne moreš jemati resno. Najprej so vsi govorili o reformah, pa smo tako in tako hitro opazili, da sploh ne vedo dobro, kaj govorijo, potem so začeli premikati sem ter tja časovnice, za katere  pa smo že tudi takoj vedeli, da bi se jih še bog težko držal, zraven pa so naslavljali (le kje so našli to besedo?) še nove in nove načrte, plane in probleme, nakar je prišla huda poplava in vse, kar so napovedovali, je odnesla voda. Seveda v prenesenem pomenu, da ne bo pomote. Poplave pa so v resnici odnesle na stotine hiš, nekatere dobesedno porušile, druge uničile, zdaj po nekaj tednih pa skoraj vsem tudi upanje, da bo tazdajšnja oblast znala in zmogla postoriti vse tisto, kar se od nje pričakuje. Bojim se, da tega ni sposobna. Še bolj se bojim deževnega obdobja, ki prihaja, pa zime …

Je pa ta oblast  precej sposobna (to pa) sprejemati neumno zakonodajo, ki jemlje cerkvam, pa zakonodajo, kjer bo kar naenkrat veterinar z dolgoletnimi izkušnjami manj vreden kot neki amaterski obiskovalec kmetij, hlevov, svinjakov in kokošnjakov, ki mu bo celo dana pravica, da se obnaša kot nekoč člani Udbe, ki so v cerkvah nadzirali, kdo se udeležuje svetih maš in so to veselo zapisovali v svojo rdečo beležko. »Takle mamo«, ker smo tako na volitvah želeli. No, ne vsi, velika večina pa.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Janez
Janez
8 months ago

Z obljubami po prišli na oblast, še vedno obljubljajo kot pred volitvam(še niso po letu in pol dojeli, da predvolilni boj ne traja več in da so na oblasti), rezultatov pa ni, še huje naša ladja (država Slovenija) pušča na vseh vogalih, zaenkrat pa jo na površju še držaijo ljudje, od gasilcev, civilne in ljudi ji jim je mar za Slovenijo.

Slovenci imamo en lep pregovor “OBLJUBA DELA DOLG”. Tile obljubovalci so so na vrat nakopali DOLG, ki ga bodo marali odplačati, v tem ali pa v naslednjih življenjih 🙂

Prijava na e-novice