Skip to content

Evropa bo 186 milijonov evrov namenila za promocijo evropske hrane

Evropska komisija bo leta 2024 namenila 185,9 milijona evrov za financiranje promocijskih dejavnosti za trajnostne in visokokakovostne evropske kmetijsko-živilske proizvode doma in v tujini.

Program je namenjen spodbujanju novih tržnih priložnosti za kmete Evropske unije in širšo živilsko industrijo.

Ključni mednarodni ciljni trgi so Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Singapur in Severna Amerika. Združeno kraljestvo ostaja eden od glavnih izvoznih trgov, ki absorbira več kot 20 odstotkov izvoza držav članic.

Promocija hrane. Program je namenjen spodbujanju novih tržnih priložnosti za kmete. Vir slike: Food Ingredients First.

Program je namenjen spodbujanju novih tržnih priložnosti za kmete. Vir slike: Food Ingredients First.

Evropska komisija bo sofinancirala do 80 odstotkov izbranih projektov, ki jih bodo predložili zasebni izvajalci. Komisija izvaja tudi lastne komunikacijske kampanje v tretjih državah, ki vključujejo dejavnosti, kot so udeležba na sejmih, poslovne delegacije in priprava priročnikov za vstop na trg za izvoznike.

V skladu s cilji okoljske in kmetijske trajnosti bo 62 milijonov evrov namenjenih promociji trajnostno pridelanih kmetijsko-živilskih proizvodov, vključno z 42 milijoni evrov za ekološke proizvode.

Sadje in zelenjava ostajata še naprej v središču promocijske politike EU. V delovnem programu za leto 2024 je več kot 18 milijonov evrov namenjenih promociji svežih pridelkov.

Promocija hrane. Kmetijska polja v okrožju Fejer, Madžarska. Vir slike: NYT.

Kmetijska polja v okrožju Fejer, Madžarska. Vir slike: NYT.

Pomemben cilj je tudi povečevanje ozaveščenost o shemah kakovosti EU, ki ščitijo več kot 3.500 kmetijskih in živilskih proizvodov ter pijač.

Te sheme, vključno z zaščiteno označbo porekla, zaščiteno geografsko označbo in zajamčeno tradicionalno posebnostjo, potrošnikom zagotavljajo pristnost in hkrati ohranjajo kulturno in kulinarično dediščino EU.

EU proti krčenju gozdov

Medtem je letos poleti začela veljati tudi uredba EU o dobavnih verigah brez krčenja gozdov, katere namen je boj proti krčenju gozdov in preusmeritev okolju škodljivih dejavnosti.

Ilegalna sečnja v kraju Humaitá na jugu province Amazonas v Braziliji leta 2022. Vir slike:Getty.

Ilegalna sečnja v kraju Humaitá na jugu province Amazonas v Braziliji leta 2022. Vir slike:Getty.

V skladu z uredbo mora vsak gospodarski subjekt ali trgovec, ki daje blago na trg EU ali z njega izvaža, dokazati, da proizvodi ne izvirajo iz nedavno posekanih gozdov ali da niso prispevali k degradaciji gozdov.

Glavno gonilo procesov krčenja gozdov je širjenje kmetijskih površin, ki je povezano s proizvodnjo blaga, kot so govedo, les, kakav, soja, palmovo olje, kava, kavčuk in nekateri izdelki iz tega blaga, kot so usnje, čokolada, pnevmatike ali pohištvo.

EU je kot glavno gospodarstvo in potrošnik tega blaga, povezanega s krčenjem in propadanjem gozdov, delno odgovorna za ta problem in želi biti vodilna pri njegovem reševanju, so sporočili s Komisije.

Od 29. junija 2023 imajo upravljavci in trgovci na voljo 18 mesecev za uvedbo novih pravil. Za mikro in mala podjetja velja daljše prilagoditveno obdobje ter druge posebne ureditve.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice