Skip to content

Stres! Ga je sploh mogoče obvladati?

Stres. Smo dovolj sposobni, da se s stresnimi situacijami lahko bolje spoprimemo? Nam neka situacija predstavlja težavo ali izziv? Vse je odvisno od nas samih, kako  to doživljamo. Nekomu bo zahtevna delovna naloga predstavljala veliko težavo, vir stresa, katerega bo težko odmislila, spet drugi pa bodo isto nalogo vzeli kot izziv, kot pot do novega uspeha in znanja.

S stresom se srečujemo vsi. Žal že tudi otroci. Je normalen odziv telesa, kadar se srečamo s situacijo, katera nam poruši vsakdanjik in nas postavi pred preizkušnjo.

Značilnosti stresa so glavobol, prebavne motnje, napetosti, potrtost, razdražljivost, pomanjkanje volje, težave s spanjem in negativne misli. Neprijetni simptomi stresa se človeku poznajo tako na telesu, čustvih, vedenju in mislih. Poskrbeti je potrebno, da to ne traja dolgo, saj lahko vodi v resne težave, kot so depresivnost, odvisnosti in druge bolezni.

Velikokrat pa je stres razlog, da posegamo po nezdravi prehrani, sladkarijami, kajenju, alkoholu, prekomernemu pitju kave in jemanju antidepresivov, kar vse težave le še poslabša. To vodi do prekomerne telesne teže, v bolezni in posledično do nizke samopodobe in osebnega nezadovoljstva.

Razmislimo torej, kaj doživljamo kot stres in katere situacije so nam stresne. Bolj se moramo zavedati svojih čustev, obnašanja pod vplivom stresa ter kako najbolj obvladati stresne trenutke, iskati rešitve in delati spremembe v tej smeri. Kje in kako se lahko spremenimo, kaj lahko delamo drugače, se naučiti drugače gledati na situacijo in se nanjo tudi odzivati. Dobro je postati bolj zavesten in v situacijah gledati bolj pozitivno.

Premalo se zavedamo samih sebe, svojih čustev, za svoje težave pa  krivimo druge.

Maja se od prebolele bolezni s stresom lažje spoprijema. Pred diagnozo se je zatekala k slanim prigrizkom in čokoladi, za gibanje pa ni imela ne volje, niti časa. Torej, tako kot večina, je iskala izgovore, raje sedela na kavču in čakala na boljše čase. Šele bolezen jo je prebudila in naučila gledati na svet drugače. Bolje je začela izkoriščati svoj čas, katerega si je dobro razporedila in ga izkoristila za pripravo zdravih obrokov, gibanje in svojo družino.

Maji je zdaj gibanje prava sprostitev. Stres pa se je naučila obvladovati na vsakem koraku. Dobro se zaveda, da so stresne situacije lahko že minimalistične, a usodne.

Stres se lahko omejuje ali celo prepreči.

  • Izogibajmo se situacijam, ki so za nas stresne, kadar je to možno in primerno (zjutraj prej ustanemo, da v miru opravimo vse kar imamo),
  • postavimo prioritete pri obveznostih. Razmislimo, kaj je res pomembno in kaj lahko počaka,
  • načrtujmo svoj čas,
  • naučimo se reči “NE”, na prijazen, a odločen način,
  • iščimo pomoč, kadar vemo, da vsega ne uspemo opraviti sami,
  • razmišljajmo pozitivno. Vse je za nekaj dobro in vse je tako kot se mora zgoditi,
  • redno gibanje, zdrava prehrana in dovolj spanja,
  • kadar pa se situacija ne bo spremenila, jo čimprej sprejmimo in glejmo nanjo s pozitivne plati.
vir: www.motiviran.si

Na žalost se stresu ne bomo nikoli mogli izogniti v celoti, a lahko se naučimo gledati na stvari drugače, saj nas lahko nauči zelo veliko. Bolje organizirani dnevi, postavljene prioritete bodo pozitivno vplivale na nas in naše življenje. Lahko nam je izziv in ne težava. Določena mera stresa nam lahko tudi pomaga, da se s težavami bolje spoprimemo, saj imamo takrat več energije, volje, moči, vzdržljivosti in se na nalogo tudi bolje skoncentriramo.

In ker vemo, da sta aktiven, zdrav življenjski slog in stres sovražnika, potem … POZNAMO REŠITEV!

Špela

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice