Skip to content

Roman Žveglič o današnjem napadu medveda na starejšo gospo v Škofljici: Sindikat kmetov Slovenije bo naredil vse, da se napadi zveri končajo

Le nekaj dni nazaj je DZ s 62 za in 9 proti potrdil intervencijski zakon za odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. Včeraj je stranka Levica temu javno nasprotovala in svoje stalošče zagovarjala s tem, da si je desnica izmislila nevarnost medvedov in volkov, ker tematika migrantov naj nebi prinaša več glasov. Ugrabitev domačina pred mesci so skušali prikazati, kot načrtovano potezo desnice, le predvidevamo lahko, da bodo potemtakem tudi današnji napad medveda na človeka ovrednotili kot nekakšen konstrukt.

Medvedka na dvorišču napadla starejšo občanko

V občina Škofljica, natančneje v Vrhu nad Želimljami se je danes zjutraj okoli 5:30 zgodil napad medveda na človeka. 80 letno gospo je na poti iz hiše proti vrtni uti napadla medvedka. Napadala jo je tako dolgo, dokler ni iz hiše prišel mož gospe in medvedko prestrašil.

Prvo pomoč so gospe nudili gasilci PGD Vrh nad Želimljami in zavarovali kraj dogodka do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Posredovali so tudi policisti, lovci LD Škofljica in intervencijska skupina za velike zveri.

Kot kaže zadnji podatki gre za isto medvedko, ki je 16.6.2019 napadla tekača na Šmarjenski poti.

Zgodila se je nočna mora

Iz Sindikata kmetov Slovenije so na nevarnost medvedov in volkov opozorili že v mesecu aprilu (27.4.2019), ko so pred Ministrstvom za okolje in prostor z ostanki zadnjega pokola domačih živali protestirali proti zgrešenemu načinu gospodarjenja z zvermi v zadnjih letih. Takrat je podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije, Roman Žveglič jasno opozarjal:»Zveri ne ogrožajo samo naših domačih živali, ampak so v nevarnosti tudi naši otroci, mi. Medveda in volka ne ustavi nič, ne neke ograje, pasti, le odstrel.«.

Ob današnji tragediji v Škofljici je Žveglič povedal: »V Sindikatu kmetov Slovenije in sam osebno iskreno sočustvujemo z družino napadle gospe. Žal se je zgodilo tisto na kar smo že dolgo opozarjali, a nismo bili slišani. V najhujših nočnih morah nismo pričakovali, da se bo kaj takšnega zgodilo. Le upam lahko, da je bilo to šola za vse tiste, ki so nam razlagali, da pretiravamo, da ne znamo zavarovati svoje živine, da mi posegamo v domovanje zveri, predvsem pa za državo, lastnico teh zveri, ki mora takoj začeli urejevati problematiko zveri. Končno se morajo zavedati, da imamo na število prebivalcev v Sloveniji bistveno preveč zveri. V Sindikatov kmetov Slovenije pozivamo vse prebivalce na območju napada in tudi vse tiste, ki živijo na območjih napadov na živali, da naj bodo previdni. Sindikat pa obljublja, da bo takoj začel z ukrepi in pritiski na odgovorne, da se ti napadi zveri končajo.«.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] in da bi z odstrelom uničili ekosistem narave. Šli so celo tako daleč, da so po tem, ko je medvedka napadla starejšo občanko na domačem dvorišču in je bil odrejen izredni odvzem, šli v gozdove, z namenom, da medvedko opozorijo na nevarnost in […]

trackback

[…] Volkovi in medvedi so se nevarno približali 22. 6. 2019 je medvedka napadla starejšo gospo. […]

trackback

[…] pomlad so zveri (medvedi in volkovi) množično napadali domače živali in tudi ljudi. O tem, kako se je takrat vlada odzvala na to, ni treba opominjati. So pa kmetje jasno pokazali, […]

Prijava na e-novice