Skip to content

Veganstvo rešitev pred koncem ali le norija?

Avtor: Klara Vaš

Vsak človek je svoje sreče kovač, vsak zase odloča kaj želi, kaj ga osrečuje, kako bo živel, kaj jedel, kje spal … Star pregovor pravi »tisoč ljudi, tisoč čudi«, a ob tem se je potrebno zavedati, da bo vedno nekdo, ki bo občudoval in vedno nekdo, ki bo karal. A težave nastanejo takrat, ko je občudovanje pretirano in lahko mirno govorimo o zalezovanju, ali ko je karanje pretirano, kjer je govora o nasilju. Podobno je s prehranjevalnimi navadami posameznika.

Strokovnjaki, pa naj bodo to nutricisti ali zdravniki, si niso ravno enotni pri tem, kaj je zdravo in primerno za človeško telo. Vsaka dieta ima dobre in slabe strani, tako ima vsaka teorija svoj prav in svoj narobe. Nekdo je vsejedec , drug vegetarijanec, tretji vegan … vsak po svoje in v skladu z vzgojo, kulturo v kateri je živel, živi in prepričanji. In prav je tako. Težava nastane takrat, ko nekdo nasilno vsiljuje svoj način življenja, prehranjevanja in svoje prepričanje. Kar zadnje čase počnejo nekateri vegani, ki so združeni v različne organizacije, ki svoja prepričanja predstavljajo na zelo nenavaden način – vdirajo v hleve, protestirajo na Prešernovem trgu, želijo rešiti živino izpred klavnice, protestirajo v trgovskem centru, pišejo grafite … In kot je moč razvidno iz enega izmed facebook profilov le-teh Animal Save Movement bomo podobnih »miroljubnih« dogodkov deležni tudi v letošnjem letu. 27. januarja bodo ponovno protestirali pred klavnico v Ljubljani. Kaj želijo s tem doseči pa vedo le sami.

Vir: Siol.net

»Radi bi, da se ukine živinoreja v Sloveniji.«

Besede, ki so bile izrečene na enem izmed teh protestov. Zelo dvomim, da so se avtorji teh vrstic zavedali svojih besed ali le-te slišali. V Sloveniji je približno 500.000 glav živine, živali, ki jih nekdo hrani, nekdo skrbi zanj in jim nudi načeloma topel in ljubeč »dom«. Te živali niso sposobne sam živeti in poskrbeti zase, živijo pa tudi do 20 let. Kje naj bi te osvobojene živali živele po »osvoboditvi« veganski aktivisti ne razložijo. Mogoče, kot je že bilo slišati iz njihovih vrst, bo naravna selekcija poskrbela zanj in jih bodo razmrcvarili volkovi in šakali. Ker to je humano, človeško ubijanje pa ne. Pustimo ob strani, da se število volkov veča sorazmerno s količino hrane. Ob ulovu 500.000 glav živine si niti nočem predstavljati koliko volkov bi se zaredilo. In ne dvomim, da bi Slovenija dobesedno postala država volkov.

»Živali so čuteča bitja.«

Mogoče malce boljša argumentacija, saj je bilo kar nekaj raziskav narejenih na temo, da se govedo odzove na glas gospodarja, da so prašiči najbolj intelektualna živalska bitja, govorimo o domačih živalih seveda. A po drugi strani je bilo ogromno raziskav narejenih, ki so potrdila, da če si do rastlin ljubeč, jih neguješ lepše rastejo. Potemtakem so tudi vegani morilci in bi lahko pranojedci začeli pred in v veganskih trgovinah, restavracijah protestirati, da rastline čutijo, da so čuteča bitja, da je njihova semena za obnovo, da je bolje, da jih pojedo živali in da je njihova naloga, da proizvajajo kisik, ne da se jih jé.

»Skušali bomo rešiti vsaj eno trpečo žival.«

Od kod ideja, da na praznik, ko tudi klavnice ne delajo, prirediti akcijo, kjer bi rešili vsaj eno žival, se je vprašal marsikdo. Kmetje, ki svoje živali dajo v klavnice pa so vedeli, da je to zgolj nora ideja, samopromocija, kajti kaj takšnega je po slovenski zakonodaji nemogoče. Predvsem zaradi stroge politike sledljivosti. Prepričana sem, da bi bila akcija veliko bolj uspešna, če bi tile vegani ustanovili svojo stranko. Navodila, kako ustanoviti stranko si lahko preberejo tu.

Tanka je linija med argumentacijo in norostjo. In vegani vsekakor s svojimi akcijami počnejo norosti. Ob vsem tem se pa niti ne zavedajo, da na ta način vznemirjajo živali, da je bil za govedo h katerim so vdrli velik šok in le kmet bo lahko povedal koliko mleka so manj dale, ali je katera poginila.

Hkrati se tudi ne zavedajo kakšno sporočilo dajejo mladim. Koliko mladih deklet, v razvoju in nuji po vseh hranilnih vrednostih, se bo odločilo za veganstvo, ker bolj kot želja, da bi se odrekle živalskim proizvodom, jih bo vodil strah, ker so pred oddelkom mesnih izdelkov videle gručico ljudi, ki so se drli, spuščali grozeče zvoke, ali ker jih je na trgu en vegan ustavil in jih s svojim nasilnim pristopom toliko prestrašil, da se niti živali več ne bodo upale pobožati, kaj šele jesti kaj živalskega.

Ampak to je očitno le kolateralna škoda, kot tudi težave pri zdravju, če ravno vegani zatrjujejo, da lahko z nadomestki (toliko o zdravem načinu prehranjevanja) tudi vse vrednosti, ki jih telo potrebuje, zadovoliš. Kar se pa marsikdo, ki ima kakšno intoleranco ali alergijo ne bi strinjal in mora zaradi zdravja iz svoje prehrane izločiti živalske izdelke. Vendar to še ne pomeni, da je potem bolj zdrav, ampak to naredi, da nekako ostane približno zdrav. Težave s kožo, črevesje in še čem, so žal stalnica tega.

A vendar, kot že zapisano, vsak se odloča po svoji vesti. Ljudje smo si različni in prav zanimivo bi bilo videti rezultat psihološkega testa kakšnega izmed teh veganskih aktivistov. Vsekakor pa potrebujejo kakšen slovar, da si preberejo razliko med mirnim in nasilnim shodom. Kajti njihovi protesti so vse prej kot mirni.

Subscribe
Notify of
guest
6 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
Dejan
3 years ago

Tanka je linija med argumentaciji in norostjo da in vaš članek je bolj drugo.Ko govorite o koleteralni škodi, se vam zgleda niti ne sanja koliko jo je zaradi uživanja živalskih produktov. Rak, zamašene žile, sladkorna itd… Niti tolko niste, da bi se pozanimali o koristi polnovredne rastlinske prehrane za človeški organizem…In ne, nobenih dodatkov ne potrebujete na takšni hrani, potrebujejo jih tisti ,ki jedo “junk food” , pa sploh ni važno ali si vsejed ali vegan. Nestrokovni članki, polni prezira in nekih lastnih frustracij mi res dvignejo pritisk, pa ne zarad mene, ampak zaradi mladih punc o katerih ste pisali… Read more »

Rok
Rok
3 years ago

Malo sem si bruhnil v usta ob prebiranju teh nebuloz

Rajko
Rajko
3 years ago

Kaj meni o tem, da lahko vsakdo počne kar se mu zahoče je povedal, največji strokovnjak za prehrano in zdravje, Dr, T. Collin Campbell, doktor biokemijskih znanosti in soavtor najbolj na preko 750 od živinorejske in farmacevtske industrije knjige Kitajska študija, prevedene v 48 svetovnih jezikov! Povzetek: Če je kdaj veljalo, da je izbira prehrane stvar posameznika, danes ne velja več! Vsak grižljaj, ki ga vnesemo v usta ne vpliva samo na obseg pasu ali višino krvnega pritiska. V igri je znatno več! Na nitki visi nič manj kot usoda naše civilizacije!

Rajko
Rajko
3 years ago

Živinorejska industrija in zasvojenci s prehrano živalskega izvora, se kljub neštetim znanstvenim dokazom na te ne ozirajo, saj to ogroža tako ene kot druge! Taki in podobni članki so navadno sponzorirani ravno s strani živinorejske industrije, ki ima povezave povsod po svetu do najvišjih organov oblasti. Spomnite se samo našega predsednika države, kako demonstrativno razkosava mrtvo kravo na svojem koledarju!

rijec rok
rijec rok
3 years ago

Klara, ne bluzi nekej na pamet. Ce objavljas nekej javno potem je za to potrebna priprava , ki je ti ocitno nisi naredila. Tvoja primerjava cutenja z rastlinami je pa pika na i ki ti vzema cist vso kredibilnost. No, pa naj te komentarji ne zafrustrirajo prevec. Pogum v roke in odpret oci, sprejemat spremembe in prebrat cim vec strokovnih clankov na to temo.

Zoran
Zoran
3 years ago

Izredno nekvaliteten članek, nevreden teh treh minut branja. Sploh se ne želim spustiti do primerjave z rastlinami… žalostno.
Res je prav, da velja svoboda govora, toda javnega objavljanja neumnosti, ki se jih slučajno spomnimo, vsekakor ne podpiram. Avtorici predlagam, da pred potencialnim naslednjim člankom resnično prouči temo, da bo lahko o njej kompetentno razpravljala. In po možnosti uporabi kak neodvisen vir, ne pa samo reklamnih plakatov in besed nergavih sodelavcev.

Prijava na e-novice