Skip to content

Angleži vsi v šolo, mi še ne vemo

Dobra dva tedna pred začetkom novega šolskega leta v Sloveniji še vedno ni jasno, kako bo potekalo šolanje v novem šolskem letu. Govori se o štirih možnih scenarijih, o tem smo poročali že v prispevku Nas septembra spet čaka šolanje na domu?, od katerih so trije bolj ali manj neprijetni, četrti pa precej drzen, še posebej, če torkovi 31 potrjenih novo okuženih s covidom-19 predstavljajo nov epidemiološki trend.

V Veliki Britaniji je slika precej bolj jasno. Po napovedih britanskega premierja Borisa Johnsona se septembra odpirajo vse šole. Zdi se, da veliko izbire pravzaprav nima, saj se je britanski bruto domači proizvod v drugem četrtletju na četrtletni ravni skrčil za 20,4 odstotka, kar je največji padec od leta 1955. Po 2,2-odstotnem padcu v prvem trimesečju je Velika Britanija pravzaprav v recesiji.

Preteklo šolsko leto so otroci v Angliji zaključili doma

V Angliji so morali načrte za ponoven prihod otrok v šolske klopi junija opustiti zaradi nasprotovanja sindikatov učiteljev in nekaterih staršev, vendar se epidemiološka slika ni zato poslabšala nič manj kot pri nas, čeprav so na slovensko ministrstvo za šolstvo leteli nekateri očitki, da je bila vrnitev v šolo v juniju napačna. Na epidemiološko sliko sicer, če izhajamo iz primerjave z Anglijo, vrnitev v šolo ni vplivala, ostaja pa vprašljiva z vidika smiselnosti.

Med vsemi evropskimi državami je Velika Britanija tista, ki je zabeležila največ smrtnih žrtev covida-19 in sicer preko 46.000. Preteklo nedeljo so prvič po juniju in upadu števila okužb v vmesnem času zabeležili več kot 1000 novih primerov.

Ponovno zaprtje šol bi pomenil popolni kolaps gospodarstva v Angliji.

Odprtje šol je za britanskega premierja nacionalna prioriteta

Ne glede na porast novih primerov okužb je britanski premier Boris Johnson pred nekaj dnevi odprtje vseh šol označil za nacionalno prioriteto in dodal, da mora biti zaprtje šol v okviru omejitev širjenja okužb s covidom -19 eden izmed zadnjih ukrepov. »Da ostanejo šole zaprte samo trenutek dlje, kot je to nujno potrebno, je družbeno neznosno, gospodarsko nevzdržno in moralno nesprejemljivo,« je zapisal Johnson v komentarju za časnik Mail on Sunday.

Najverjetneje je odločitvi botrovalo tudi dejstvo, da so v britanskem statističnem uradu napovedali največjo recesijo doslej. Ob ukrepih za zajezitev širjenja virusa covid-19 so storitve, proizvodnja in gradbeništvo beležili velike padce. Upadla je tudi zasebna potrošnja in državne investicije. Ob sproščanju ukrepov so se začeli kazati znaki izboljšanja in Johnson bo naredil vse, kar lahko, da bodo delovni procesi tekli čimbolj nemoteno. Zaprtje šol bi lahko to zelo oviralo.

»Izpad dohodkov za starše, ki ne morejo delati, če so šole zaprte, je nevzdržen, država pa se sooča z velikimi težavami, če otroci zamujajo izobraževanje«, je ob napovedi odprtja šol opozoril britanski premier.

Vlado naj bi k odločitvi o vrnitvi vseh otrok v šolske klopi spodbudili še neobjavljeni rezultati študije angleškega nacionalnega inštituta za zdravje, ki jo je inštitut izvedel v 100 šolah, in pri tem ugotovil, da je bilo prenosov okužb v šolah izredno malo.

Združenje vodij šolskih in univerzitetnih ustanov je sicer pretekli teden predlagalo, da bi šolanje izvajali po modelu »teden v šoli, teden doma« s čimer bi zmanjšali riziko, da bi število okužb ponovno drastično narastlo. Britansko združenje izobraževalnih ustanov je svojim 500.000 članom predložila seznam 200 zdravstvenih ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja okužb in zaposlene v šolstvu pozvala, naj nemudoma reagirajo na kakršnokoli pritožbo povezano z neupoštevanjem teh pravil.

Zaprtje šol v Angliji po mnenju strokovnjakov ni zmanjšalo število okuženih. Mogoče jih tudi povečalo ni.

2020 – leto preizkušenj in tehtanj

Leto 2020 je res leto preizkušenj. In s tem je tudi leto tehtanj. Voditelji držav so nenehno pod težo odločitev, kako naprej, da bo najbolj prav. Ali naj ostane prioriteta preprečevaje širjenje okužb z virusom? Ali naj se vržemo v valove in se učimo plavati v novi realnosti tudi med čermi saj omejevanje na različnih nivojih lahko traja le omejen čas, preden ekonomska situacija do konca eksplodira.

Posledice delnega ali popolnega gospodarskega zastoja v terciarnem, kvartarnem in storitvenem sektorju so zaenkrat vidne zgolj v obrisih, jasne slike še ni, jasno pa je že, da se soočamo z največjo globalno recesijo po 2. svetovni vojni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice