Naprej na vsebino

Ministrica Aleksandra Pivec in njena »grešnost«

Letošnje poletje je bila ministrica za kmetijstvo, Aleksandra Pivec, osrednja figura v večini slovenskih medijev. Glede na to, da je poletje t.i. čas kislih kumaric, ko večina medijev trpi eksistenčno krizo, je poskrbela za medijsko izpolnjenost kar ministrica sama. Njen obisk podjetja Vinakras in obisk Izole z bivanjem v hotelu Marina, je zasenčilo celo zdravstveno krizo, ki jo je povzročil covid-19.

Slovenci smo že vajeni različnih afer

V Sloveniji smo se v zadnjih desetletjih že navadili na različne afere, ki jih spremljajo visoki finančni zneski. Afera Teš 6 in afera pranja iranskega denarja preko NLB se merita v nekaj milijardnih zneskih. Afera z žilnimi opornicami se meri v milijonskih zneskih, odpis dolgov družine Janković je znašal 29 milijonov evrov.

Koliko denarja se je že obrnilo preko drugega tira, kamor še ni nihče zasadil niti prve lopate, ne ve nihče. V vseh omenjenih aferah, se nobenemu politiku ni zgodilo ničesar, medtem ko naj bi Aleksandra Pivec, po mnenju nekaterih politikov in nekaterih medijev, zaradi nekaj sto evrov, morala izginiti iz slovenskega političnega prizorišča.

Vsem aferam, ki so navedene v prejšnjem odstavku je skupno, da gre za zelo visoke zneske in za očitne nepravilnosti, za katere do sedaj še ni nihče odgovarjal. Omenjene afere sicer mediji omenjajo, vendar že po nekaj dnevih utonejo v pozabo, kot da se ne bi nikoli nič zgodilo, oz. kot, da je stvar dokončno zaključena.

Nekaj evrov zaradi obiska Vinakras je za DeSUS postal problem.
Nekaj evrov zaradi obiska Vinakras je za DeSUS postal problem.
Vir slike: Mladina

Kraja je vedno kraja, vendar je razlika v teži kraje

Razlika med omenjenimi milijardnimi in milijonskimi aferami ter »grešnostjo« ministrice Pivčeve je v tem, da gre pri ministrici za zneske v višini nekaj sto evrov in za vztrajno gonjo proti njej, s ciljem, da bi odstopila kot predsednica DeSUS-a. Da gre zadeva res v to smer, priča tudi drža njenih strankarskih kolegov, saj je doživela obsodbo tudi od lastne poslanske skupine.

Namen tega prispevka nikakor ni zagovarjati domnevna sporna dejanja ministrice. Kraja je kraja, ne glede ali nekdo ukrade nekaj sto evrov ali pa milijardo. Glede na to, da živimo v svetu, kjer se količine lahko izmerijo, gre vseeno v primeru odtujitve nekaj sto evrov, za občutno manjši prestopek, kot pa v primeru milijardnih ali milijonskih zneskov.

Ni vseeno ali se človek znajde v aferi v levi ali desni politični opciji

Bistvena težava, ki smo ji priče v zadnjih tridesetih letih v slovenskem političnem prostoru je v tem, da gre pri vrednotenju različnih zadev za velika nesorazmerja. V ozadju vsega je ključnega pomena politična orientiranost politika, ki se znajde v domnevni aferi.

Je Aleksandra Pivec na čelu DeSUS-a postala nevarna?
Je Aleksandra Pivec na čelu DeSUS-a postala nevarna? Vir slike: Žurnal24

Lep primer tega je ravno Aleksandra Pivec, ki je izkusila, kako je biti politik v levi in desni politični opciji. Ko je bila še ministrica v Šarčevi vladi, je prišlo na dan, da naj bi za sodelovanje pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo turizem (SRIPT), neupravičeno prejela 35.000 €.

Aleksandra Pivec je postala predsednica DeSUS-a, kljub aferi SRIPT

Zadeva je prišla na dan proti koncu lanskega leta 2019. Mediji so sicer o tem poročali, vendar še zdaleč ne tako odmevno, kot pa v zadnjih dveh zadevah v letošnjem poletju.

V Šarčevi vladi je ostala ministrica do njegovega odstopa, poleg tega je zmagala na volitvah za novega predsednika stranke DeSUS-a, kjer je prepričljivo premagala njenega predhodnika Karla Erjavca.

Za stranko DeSUS 35.000 € takrat ni bila ovira, da ne bi Aleksandra Pivec prevzela mesto predsednice stranke, ko pa gre danes za nekaj sto evrov pa ji ključni organi stranke odrekajo podporo.

Pri delu ministra je včasih težko ločiti službeno in zasebno

Ob tem je potrebno povedati, da delo ministra, oz. ministrice ne moremo meriti v točno določenem osem urnem delovniku, ampak gre za službo, ki traja praktično 24 ur na dan. Zato lahko lažje razumemo, zakaj sta bila z ministrico v Izoli tudi njuna otroka, saj se službene in zasebne zadeve včasih neločljivo prepletajo.

V ozadju domnevnih Pivčevih afer je rušenje aktualne vlade

Glede na nerazumljivo dvojnost vrednotenja domnevnih prestopkov slovenskih politikov, smo lahko ravno v primeru Pivčeve lahko videli, da ni v ozadju nič drugega, kot rušenje obstoječe Janševe koalicije. Ker »globoki držav« s prestopi določenih poslancev iz Stranke modernega centra, ni uspelo zrušiti vlade, so se zdaj spravili na DeSUS.

Domnevamo lahko, da je se želi »globoka država« najprej znebiti Aleksandre Pivec z mesta predsednice DeSUS-a, ker se je izkazala za preveč zanesljivo sodelavko aktualnega predsednika vlade. Lahko sklepamo, da je cilj levice, da prevzame mesto predsednika DeSUS-a nekdo, ki bo »lutka« v rokah leve politične opcije.

V vladi Marjana Šarca je DeSUS smel vse.
V vladi Marjana Šarca je DeSUS smel vse. Vir slike: Reporter

DeSUS je zadnji »adut« leve politične opcije

Na ta način bo stranka DeSUS zopet postala trda levičarska stranka, ki bo z glasovi poslancev pripomogla k izglasovanju nezaupnice Janševi vladi. S tem bi stranka Desus omogočila zopet vrnitev na oblast levi politični opciji, ki jo je Marjan Šarec neposrečeno zapravil.

Nekaj sto evrska afera Aleksandre Pivec ni njen finančni in moralni problem, s katerim se v tem trenutku ukvarjamo praktično vsi državljani. Gre za problem skrit v ozadju afere, ki je v tem, da gre za vprašanje, kako se znebiti preveč trdnega člena vladne koalicije, ki ga v tem trenutku v imenu Desus-a pooseblja Aleksandra Pivec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice